Romania - Telefonia mobila preferata
România este una dintre țările Europei de Est cu cei mai mulți utilizatori de telefonie mobilă. Majoritatea totuşi preferă cartelele reîncărcabile la anumiți operatori. În general, cei care s-au acomodat cu telefonia mobilă odată cu apariția ei la noi în țară, au un abonament , dar restul, cei tineri, sau cei care au achizționat un telefon mobil mult mai târziu, preferă cartelele reîncărcabile.
Un rol important în creșterea excesivă a utilizatorilor de telefonie mobilă l-au avut și politicile companiilor, care au lansat diverse promoții, uneori oferind ca un beneficiu extra acest serviciu, pentru cei care aveau deja în subscripție servicii ale companiei respective.
Un studiu realizat de compania "Exact Cercetare şi Consultanţă" relevă că peste jumătate dintre români (57%) dețin în prezent abonament personal la o companie de telefonie mobilă. De asemenea, un român din patru optează pentru cartela pre-pay (24%), în timp ce 1 din 5 (18%) deține atât abonament personal, cât și cartelă pre-pay.
Studiul arată că tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani sunt mai puțin orientați spre abonamente (46% / vs / 57% media națională), aceștia preferând cartelele pre-pay (40% / vs / 24% media națională). Nici ideea de a plăti atât un abonament lunar, cât și o cartelă pre-pay nu îi atrage la fel de mult pe tineri (9% / vs / 18% media națională). La rândul lor, cei cu vârste cuprinse între 40-60 de ani sunt adepții abonamentelor (67% / vs / 57% media națională), cartelele pre-pay reprezentând opțiunea a doar 11% dintre aceștia (cu 13% mai puțin comparativ cu media națională).
Privind spre categoriile de venit ale respondenților, constatăm că principalii clienți ai cartelelor pre-pay sunt cei cu un venit lunar de sub 1000 lei: 34%. Abonamentele sunt preferate de cei cu un venit lunar situat între 3000-4000 lei: 68%, cu 11% peste media națională.
Din perspectiva regiunilor geografice ale țării, moldovenii sunt singurii care au un comportament diferit față de locuitorii celorlalte regiuni: doar 45% dețin un abonament (cu 12% sub media națională), în timp ce procentul celor care optează pentru cartele pre-pay crește până la 36% (cu 12% peste media națională).
Chestionați în legătură cu serviciile de telefonie mobilă de care beneficiază, majoritatea românilor se declară foarte mulțumiți: Vodafone (80%), Digi (78%), Orange (74%). Când vine însă vorba despre atribute specifice, constatăm că Digi este compania apreciată pentru aspecte legate de preț: cele mai bune tarife pentru servicii de internet pe mobil (34%), cele mai bune tarife pentru servicii de voce (31%), cele mai atrăgătoare oferte promoționale (27%), cele mai bune prețuri pentru telefoanele mobile (24%) și cele mai bune prețuri pentru tablete sau laptopuri (13%).
Întrebați la ce companie de telefonie mobilă vor apela în viitor, în vederea încheierii unui abonament, românii și-au manifestat interesul față de Digi și Vodafone, cu 34% și, respectiv, 32%. Orange reprezintă următoarea opțiune pentru 22% dintre români, în timp ce Telekom are doar un procent de 12%.
Studiul a vizat persoane cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, rezidente în mediul urban și utilizatoare de internet. Volumul eșantionului a fost de 1029 respondenți, clienți ai companiilor de telefonie mobilă (abonament, cartelă pre-pay sau ambele). Respondenții au fost selectați din panelul Exact Cercetare și Consultanță, care conține 43.000 de persoane, chestionarul fiind administrat via internet.
Desigur, eșantionul de respondenți la studiu nu este semnificativ și datorită mediului prin care aceștia au fost intervievați, există o marjă adiţională de eroare. Însă, datorită costurilor reduse ale abonamentelor de telefonie mobilă comparativ cu unele state europene, dar mai ales cu SUA, companiile Vodafone și T-Mobile, în variantă românească telekom, înregistrează creşteri semnificative de utilizatori în ultimii ani.
Piața de desfacere a țării noastre cuprinde variate categorii de vârstă, iar cei cu vârste mai înaintate par mai deschiși la folosirea unui telefon mobil la noi în țară, comparativ cei din alte țari europene.