top of page

Pelerinaj la Manastirea Petru Voda


După doi ani de la trecerea la cele veșnice a arhimandritului Iustin Pârvu, la mânăstirea Petru Voda din Piatra Neamț au sosit mii de pelerini. Oficialii mănăstirii au organizat o slujbă de pomenire la mormântul celui care a fost duhovnicul a mii de oameni ce au fost ghidați de invățăturile sale.

Circa 2.000 de credincioși au participat la slujba de pomenire a părintelui Iustin Pârvu. Obștea mănăstirii a decis să organizeze parastasul sâmbătă pentru ca și credincioșii care lucrează în cursul săptămânii să poată ajunge la Petru Vodă.

Părintele Iustin Pârvu s-a născut în satul Petru Vodă la 10 februarie 1919, începîndu-şi viaţa monahală la Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani.

În anul 1939, dupa ce a intrat în rândul călugărilor, s-a înscris la Seminarul monahal de la Cernica, lângă București. În timpul războiului, între anii 1942 și 1944, a slujit ca preot militar pe frontul de est, până la Odesa. După ce la conducerea României au ajuns comuniștii, părintele a fost arestat pe motive politice și condamnat la 12 ani de închisoare, pedeapsa executând-o în închisorile de la Suceava, Văcărești, Jilava și Aiud. Înainte de a fi trimis la "reeducare" la Pitești, a fost obligat să muncească, deținut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost și cea mai grea din cei 17 ani de detenție.

După 1990, părintele Iustin s-a întors la Mănăstirea Secu și până în anul 1991, a fost preot și duhovnic la această mănăstire. Doi ani mai târziu, el s-a retras în sihăstrie, cu gândul de a-și petrece restul zilelor în post și rugăciune. În 1991, a întemeiat Mănăstirea de la Petru-Vodă. Părintele și-a continuat misiunea de a schimba câtuși de puțin această lume și în 2000, a ridicat un schit de maici lângă Mănăstirea Petru Vodă, o casă pentru copii și un azil pentru bătrâni, iar trei ani mai târziu a înființat o publicație de învățătură și atitudine ortodoxă, cu apariție lunară, numită "Glasul Monahilor", în prezent intitulată ''Atitudini''.

Părintele Iustin Pârvu a trecut la cele veșnice pe 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani și a fost înmormântat lângă biserica de călugări, ridicată de el la Petru Vodă. În cimitirul acestei mănăstiri au loc de odihnă preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa și poetul Radu Gyr.

Cu câteva zile înainte de moarte, întrebat de monahi ce cuvânt lasă poporului român, părintele Iustin Pârvu a răspuns: ''Poporul român ... pentru poporul român este un cuvânt greu de spus. Poporul român este un popor biruit, pizmuit și forțat, împins, fără stăpân. Poporul e fără stăpân, asta e drama cea mare. Toată lumea aceasta e fericită, e bucuroasă, are de toate, dar nu are cine să-i încălzească inimile, să-l poată menține într-o unitate, așa. Nu vorbim de ascetismul călugăresc de altădată''.

Tot el a a lansat o profeție tulburătoare, cu cinci zile înainte de moarte, spunând: 'E vorba că mai sunt 12 luni de libertate și vine urgia'. De numele părintelui Iustin Pârvu se leagă și campania împotriva documentelor de identitate biometrice, demarată la începutul anului 2009, în martie 2013, fiind organizat la București un miting împotriva actelor electronice la care au participat câteva mii de oameni.

Obștea de maici a Mănăstirii Paltin din localitatea Petru-Vodă a amenajat o chilie memorială închinată Sfinților Martiri din temnițele comuniste. Chilia-muzeu se află lângă chilia părintelui Iustin Pârvu, unde a trăit în ultimii ani din viață și poate fi vizitată de toți credincioșii.

În acest an, de sărbătoarea Bunei Vestiri a fost dezvelit în fața primăriei din Poiana Teiului, un bust al părintelui Iustin Pârvu, realizat de artistul plastic vâlcean Ivan Jinaru.

Obștea Mănăstirilor Petru-Vodă și Paltin Petru-Vodă organizează, în această vară, tabere duhovnicești pentru tineri dornici să cinstească memoria arhimandritului Iustin Pârvu. „Pentru că ne dorim ca memoria Părintelui Iustin să o cinstim după cuviință, încercăm să îi ținem memoria vie în aceste zile din preajma trecerii sale la veșnicie, prăznuind duhovnicește. De aceea Mănăstirea Paltin Petru Vodă organizează aceste tabere duhovnicești memoria vrednicului de pomenire Duhovnic, în preajma căruia roiau neîncetat mulțimi de 'tineri însetați să se adape din cuvântul și bogăția sa duhovnicească', spun preoții și calugării de la Petru-Vodă.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page