Rompetrol in insolventa
În data de 28 mai, pe rolul Tribunalului București, compania Rompetrol a înregistrat o cerere prin care solicită intrarea în insolvenţă. Solicitarea companiei a fost analizată de judecătorii de la Tribunalul București în data de 8 iunie.
Potrivit unui comunicat al companiei, cererea de insolvenţă a fost depusă astfel încât societatea să-şi poată continua activitatea în condiţiile în care, anul trecut, Curtea de Apel Bucureşti a obligat-o la plata sumei de 58,5 milioane USD, la care se adaugă dobânda legală calculată începând cu data de 05.01.2001.
„Aspectele avute în vedere de Curtea de Apel Bucuresti privesc fapte săvârşite în perioada 1999 – 2001, cu mult înainte de anul 2007 cand KazMunayGas a devenit actionarul majoritar al grupului de societăţi din care face parte si Rompetrol SA. După pronunţarea deciziei respective, societatea şi-a arătat toată deschiderea în cursul procedurilor legale demarate de autorităţile fiscale pentru identificarea şi evaluarea activelor sale, acestea instituind un sechestru asiguratoriu asupra bunurilor sale. Punerea în executare a deciziei respective, inclusiv a dobânzilor legale, care în opinia autorităţilor fiscale reprezintă o suma de trei ori mai mare decât debitul principal, creează un dezechilibru financiar major pentru societate, având efecte imediate în activităţile sale curente - întreruperea operaţiunilor de profil, a contractelor în derulare, a investiţiilor şi implicit asupra angajaţilor săi”, se arată în comunicatul Rompetrol.
Compania Rompetrol SA face parte din Grupul Rompetrol, care este controlat de compania petrolieră kazahă de stat KazMunayGas.
Guvernul a aprobat în ianuarie 2014 un memorandum în baza căruia KazMunaiGaz, acţionarul majoritar al grupului Rompetrol, va plăti 200 milioane de dolari din datoria istorică de 688 milioane de dolari, în schimbul unei participaţii de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia.
Potrivit unui comunicat de presă remis la vremea respectivă prin hotărârea de aprobare a memorandumului se sting, pe cale amiabilă şi reciproc avantajos, litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor şi The Rompetrol Group. De asemenea, The Rompetrol Group se angajează ferm să achiziţioneze un număr de acţiuni emise de Rompetrol Rafinare Constanţa, reprezentând 26,6959 % din capitalul social, în schimbul a 200 milioane dolari, şi obligaţia corelativă a părţii române de a oferi spre vânzare aceste acţiuni.
Totodată, sunt reglementate principiile referitoare la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unui fond de investiţii în sectorul energetic sub forma unei societăţi pe acţiuni la care aportul The Rompetrol Group va fi de 150 milioane dolari şi o cotă de participare la capital de 80%, statul român urmând să deţină o participaţie de 20%.
"În fine, există obligaţia statului român de a păstra pe o perioadă de 3 ani o participaţie nediluată de 18% din capitalul social al Rompetrol Rafinare Constanţa, respectiv diferenţa dintre întreg pachetul de acţiuni deţinut de statul român şi pachetul de 26,6959 % din capitalul social care urmează să facă obiectul unei proceduri de privatizare la care să participe The Rompetrol Group", se arata în comunicatul Rompetrol.
În decembrie 2014, Traian Băsescu declara că până la acel moment nu s-a încasat datoria de 200 de milioane de dolari de la Rompetrol şi nici nu s-a constituit fondul de investiţii de un miliard de euro, el precizând că premierul Ponta este resonsabil, mai ales că l-a avertizat.
Fostul preşedinte a ţinut să facă o remarcă, în contextul problemei construcţiei bugetului pe 2015, precizând că a fost interesat să ştie dacă, în urma acceptului premierului Victor Ponta de a se încasa doar 200 de milioane de dolari de la Rompetrol, din datoria de 680 de milioane, s-a întâmplat ceva, cu atât mai mult cu cât se stabilise şi formarea unui fond de investiţii, de un miliard de euro, din care 80% să fie contribuţia kazahilor.
”Nu numai că nu s-a format fondul de investiţii de un miliard de euro, dar nici măcar cei 200 de milioane de dolari nu s-au încasat până la momentul la care eu fac declaraţii. Aici, domnul premier Ponta trebuie să îşi asume toată responsabilitatea, pentru că l-am prevenit înainte de a face acest lucru”, a spus Traian Băsescu.