top of page

11 luni de când Malta nu a înregistrat niciun caz de coronavirus



Topul țărilor care au manageriat foarte bine lupta împotriva pandemiei de coronavirus a suferit modificări, de-a lungul celor 18 luni de când planeta se confruntă cu acest inamic invizibil. În prezent, Malta pare să conducă detașat acest clasament, în condițiile în care autoritățile au confirmat faptul că nu a fost raportat niciun caz de coronavirus în ultimele 24 de ore, ceea ce înseamnă că maltezii nu au mai înregistrat niciun caz de Covid-19 în ultimele 11 luni.

″Astăzi este prima zi cu zero cazuri începând de vara trecută. Este crucial să ne păstrăm disciplina şi responsabilitatea″, a scris pe Twitter ministrul maltez al sănătăţii, Chris Fearne, cerând populației să rămână prudentă pentru a preveni o eventuală recrudescență. Ultima dată când Malta a raportat un caz de coronavirus a fost în data de 24 iulie 2020. De atunci, autoritățile s-au focusat intens pe respectarea restricțiilor dar și campania de vaccinare. În prezent, insula mediteraneană conduce în campania de vaccinare din Uniunea Europeană, în condițiile în care peste jumătate dintre adulți sunt vaccinați cu două doze și 75% cu cel puțin o doză. Aici, barurile, terasele și cinematografele au fost deja deschise.

O altă țară care pare mulțumită de eforturile depuse în lupta împotriva pandemiei de coronavirus este Muntenegru. Conform agenției de presă croată HINA, țara aceasta și-a deschis granițele pentru cetățenii țărilor membre ale Uniunii Europene și ai Israelului. Dacă până acum Muntenegru permitea doar cetățenilor țărilor din regiune să intre pe teritoriul său fără un test de coronavirus sau certificat de vaccinare, vestea bună este că de sâmbătă, toți cetățenii europeni și israelieni pot veni în Muntenegru fără să li se ceară vreo cerință legată de Covid-19. Această decizie se datorează faptului că 30% din populația adultă a țării a primit o doză cu un vaccin anti-Covid-19, în timp ce 20% au fost complet imunizați.

Conform Protv, ″Muntenegrul înregistrează în prezent cea mai scăzută rată de infectare cu noul coronavirus din iulie 2020. Joi, numărul de contaminări noi raportate a fost de 41, cu 4 decese, numărul total al cazurilor de infectare de la debutul pandemiei în micul stat cu puţin peste 620.000 de locuitori fiind de 99.000 şi 1591 decese″.

Și Spania a anunțat recent că își va deschide granițele fără restricții pentru persoanele vaccinate, începând cu data de 7 iunie. În ideea de a recupera terenul pierdut de turism din cauza pandemiei, autoritățile spaniole nu au de gând să mai piardă un sezon estival fără turiști. Numai în primele patru luni ale acestui an, țara iberică a pierdut deja 20 de milioane de turiști.

Astfel, străinii care dovedesc că sunt vaccinați împotriva coronavirusului de cel puțin două săptămâni cu schema completă, vor putea intra fără restricții în Spania, începând de astăzi. Vor fi acceptate nu doar serurile aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente, ci şi vaccinurile chinezeşti Sinopharm şi Sinovac Corona-vac, datorită administrării semnificative a acestora în America Latină şi în Orientul Mijlociu.

De altă parte însă, oficialii spanioli au anunțat că nu vor primi, deocamdată, vizitatori din India, Africa de Sud și Brazilia, din cauza răspândirii extrem de intense a noilor variante de coronavirus. Spaniolii nu sunt, totuşi, primii europeni care îşi deschid ţara. Marţi, 1 iunie, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croaţia şi Polonia s-au conectat deja la portalul ce permite verificarea certificatelor digitale de imunitate şi au început să elibereze primele documente.

De altă parte, în ciuda faptului că ocupă primul loc în clasamentul celor mai avansate țări europene în ceea ce privește campania de vaccinare, Marea Britanie a luat decizia de a amâna ridicarea totală a restricțiilor programată pe data de 21 iunie și să includă Portugalia, pe lista galbenă. Această decizie a venit urmă creșterii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus și a faptului că mulți profitau de această portiță liberă. Dacă până acum, Portugalia era singura țară europeană de unde se putea călători fără carantină, începând de mâine, această țară va trebui să se supună aceluiași set de reguli ca și celelalte țări. Din păcate, această veste i-a luat prin surprindere pe foarte mulți britanici, care au trebuit să își întrerupă vacanțele și să se întoarcă în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de nord, de urgență.

”Am fost nevoiţi să schimbăm zborul pentru că nu putem sta în carantină, aşa că am luat un avion mai repede, a costat enorm să ne schimbăm biletele dar, din fericire, am reuşit să găsim bilete la zborul acesta”, a mărturisit Christy Ross, unul dintre sutele de turiști britanici care s-a înghesuit să prindă un zbor înapoi spre Regatul Unit.

”Suntem liber-profesionişti. Dacă stăm 10 zile acasă nu câştigăm niciun ban, aşa că trebuie să plătim şi să mergem acasă. Nu avem altă opţiune”, a explicat un alt turist britanic, Simon Pendlebury, acuzând guvernul britanic că a luat decizia din senin.

”E ridicol că pun restricţii pentru Portugalia, pentru că e mai sigur aici decât acasă (n.r. în Marea Britanie). Sunt mai mulţi oameni cu varianta indiană sau cum îi zice în oraşe din Anglia decât sunt aici în toată ţara, aşa că e o nebunie”, s-a plâns și Richard Bacon, turist britanic.

De altă parte, Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătăţii a încercat să explice: ”E mult mai dificil, bineînţeles, să controlăm virusul cu noua variantă Delta din India, dar e crucial faptul că, după două doze de vaccin, suntem încrezători că e aceeaşi protecţie ca şi în cazul variantei vechi.”

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page