top of page

1,5 milioane de brazilieni nu s-au mai prezentat la rapel



În ciuda faptului că pandemia de coronavirus a îngenunchiat Brazilia, oamenii par să nu se înghesuie când vine vorba de imunizare. Potrivit Ministerului Sănătății, 1,5 milioane de persoane care au primit prima doză de vaccin anticoronavirus nu s-a mai prezentat pentru a-și face și rapelul. Îngrijorat de această situație, Ministerul a avertizat populația, cerându-le să respecte calendarul de vaccinare, avnad în vedere că o singură doză de vaccin nu ofer suficientă protecție împotriva bolii. „Cu toate că intervalul (pentru a doua doză) a expirat, consemnul este să se respecte schema de vaccinare″, a declarat Francieli Fontana, coordonatoarea la nivel naţional a Planului de Imunizare, într-o întâlnire cu presa.

Cu o medie zilnică de peste 3.000 de decese asociate coronavirusului, Brazilia se află în prezent în cea mai severă fază a pandemiei, cu peste 13,5 milioane de persoane contagiate dintr-un total de peste 210 milioane de locuitori.

Conform datelor oficiale, până în prezent, aproape 24 de milioane de persoane au primit prima doză de vaccin (11,26% din populaţie) şi doar 7 milioane au făcut şi rapelul (3,5% din populaţie).

Tot în aria rapelului, autoritățile sanitare din Germania au decis ca persoanele cu vârste sub 60 de ani imunizați anti-Covid cu o doză de ser dezvoltat de Oxford și AstraZeneca să primească a doua doză dintr-un alt vaccin. „Soluţia care a fost găsită va oferi un bun nivel de protecţie”, a spus ministrul bavarez al Sănătăţii, Klaus Holetschek. Germania este una dintre țările care au suspendat utilizarea serului AstraZeneca la persoane în vârstă, după ce au fost confirmate mai multe cazuri de tromboză la un număr mic de persoane mai tinere care au primit vaccinul. În total, până pe 4 aprilie, au fost raportate 222 de cazuri de tromboze atipice din 34 de milioane de doze AstraZeneca administrate în Spaţiul Economic European (UE, Islanda, Norvegia, Liechtenstein) şi Marea Britanie, iar până pe 22 martie, au fost înregistrate 18 decese asociate acestei cauze. Cele mai multe cazuri au apărut la femei cu vârste sub 60 de ani, la două săptămâni de la vaccinare. În Germania, aproximativ 2,2 milioane de persoane cu vârste sub 60 de ani au primit o doză de vaccin AstraZeneca în ultimele săptămâni.

După ce s-a confirmat o legătură clară între cazurile de formare a cheagurilor de sânge și vaccinul AstraZeneca, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a spus săptămâna trecută că neobişnuitele cheaguri de sânge ar trebui listate ca efecte secundare foarte rare ale vaccinului. De altă parte, în apărarea sa, compania suedeză AstraZeneca a subliniat că, per ansamblu, beneficiile oferite de ser depășesc riscurile.

În opinia Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), nu se poate recomanda combinarea vaccinurilor, din cauza insuficientelor date care să arate efectele acesteia. În acest sens, Universitatea Oxford derulează deja un studiu pentru a determina dacă vaccinurile anti-coronavirus pot fi combinate în siguranță.

O altă veste pentru AstraZeneca vine de la Comisia Europeană care a decis să nu prelungească, anul viitor, contractele pentru acest tip de vaccin, în aceiași lista fiind inclus și serul produs de Johnson & Johnson. “Comisia Europeană, în acord cu liderii multor țări (n.r. - din UE), a decis că aceste contracte cu companiile care produc vaccinuri (pe bază de vector viral) și care sunt valabile pentru anul în curs să nu fie reînnoite la expirarea lor. Bruxelles-ul preferă mai degrabă să se concentreze pe vaccinurile anti-Covid-19 care se bazează pe tehnologia ARN mesager (mRNA), cum sunt cele de la Pfizer și Moderna”, informează o sursă din ministerul Sănătății de la Roma.

Totodată, Comisia Europeană solicită clarificări de la compania Johnson & Johnson cu privire la anunțul “complet neașteptat” de a anula livrarea temporară a vaccinurilor anti-Covid către UE.

O altă companie farmaceutică pare să aibă probleme de aprovizionare care îi întârzie producția de vaccinuri anti-Covid-19. Potrivit unui purtător de cuvânt, Novavax a amânat termenul pentru atingerea unei producţii de 150 de milioane de doze de vaccin pentru Covid-19 pe lună până în trimestrul al treilea, din cauza problemelor de aprovizionare, după ce, inițial, directorii anunțase că producţia de vaccinuri poate ajunge la capacitate maximă până la jumătatea acestui an. ”Am spus în timpul conferinţei noastre de prezentare a rezultatelor financiare că ne aşteptăm să ajungem la capacitate completă până la jumătatea anului. Continuăm să rafinăm permenul pe măsură ce ne apropiem, ceea ce ne conduce acum să credem că vom ajunge la producţie maximă maximă până în trimestrul al treilea. Există unele deficienţe de aprovizionare care apar şi dispar, care au contribuit la revizuirea calendarului. Acestea au inclus lucruri precum pungile şi filtrele pentru bioreactoare”, a declarat luni, prin e-mail, directoarea de comunicare al Novavax, Amy Speak.

“Novavax ar putea primi autorizaţie din partea autorităţilor de reglementare din Marea Britanie pentru vaccinul său încă din această lună, după ce a publicat date impresionante din studiile clinice efectuate în Marea Britanie. Se anticipează că autorizarea în Statele Unite ar putea veni încă din luna mai, după ce autorităţile de reglementare vor revizui datele din studiul clinic efectuat de companie în SUA”, informează Protv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page