În SUA, o universitate a obținut dreptul de a impune vaccinarea studenților și angajaților săiLupta împotriva noului coronavirus s-a transformat în prezent într-o luptă între mutațiile Covid-19 și puterea de convingere a populației omenirii că singura soluție pentru a opri această pandemie este vaccinarea. În acest sens, autoritățile fac eforturi considerabile pentru a se asigura că un număr din ce în ce mai mare de oameni primesc dozele necesare de vaccin anti-Covid, pentru a putea elimina măsurile de restricție și a garanta revenirea la normalitate. Dacă în Europa, campania de vaccinare se desfășoară într-un ritm mai lent din cauza reticenței europenilor la adresa serurilor disponibile, în Statele Unite ale Americii, o universitate a obținut dreptul de a impune vaccinarea studenților săi. Astfel, la începutul acestei săptămâni, Magistratul Damon Leichty de la tribunalul din South Bend, est de Chicago, a validat decizia unei universităţi de a impune vaccinul anti-Covid-19 celor 90.000 de studenţi şi 40.000 de angajați. Obligativitatea vaccinării se suspendă în cazul unui motiv religios sau medical. ″Constituţia le permite studenţilor să refuze tratamente medicale pe principiul dreptului de a dispune de propriul corp. Dar, de asemenea, permite impunerea unui proces rezonabil de vaccinare în interesul legitim al sănătăţii publice. Aşa a făcut universitatea″⁣, a menţionat judecătorul Damon, într-o decizie de aproximativ 100 de pagini.

Sesizat în regim de urgenţă de opt studenţi, magistratul a refuzat să suspende noile reguli sanitare impuse de Universitatea din Indiana pentru reluarea cursurilor în campusurile sale între 1 august şi 15 august. ″Dintre cei opt reclamanţi, şase au deja o scutire din motive religioase, dar nu doresc să poarte mască sau să respecte distanţarea fizică″, a indicat judecătorul. Cu toate că până în prezent, 68% dintre adulții din SUA s-au vaccinat, campania de vaccinare din Statele Unite a încetinit în ultimele săptămâni. În plus, există mari disparităţi geografice.

O decizie radicală precum cea luată în SUA, a fost hotărâtă în China unde, autoritățile interzic persoanelor nevaccinate anti-coronavirus accesul în spitale, parcuri și școli motivând necesitatea ca minimum 80% din oameni să fie vaccinați pentru a se putea permite intrarea necondiționată. Săptămâna trecută, zeci de guverne județene din cel puțin opt provincii ale Chinei au publicat notificări care îi avertizează pe cetățeni că au termen până la sfârșitul lunii iulie sau începutul lunii august pentru a fi vaccinați împotriva Covid-19, în caz contrar urmând a se confrunta cu o serie de restricții.

„Toată lumea este responsabilă pentru prevenirea și controlul epidemiei, iar vaccinarea începe de la mine. În principal, rezidenților nevaccinați li se va refuza accesul în școli și în mijloacele de transport în comun. De asemenea, această categorie de persoane nu va beneficia de facilități medicale, printre alte facilități și servicii, începând cu 26 iulie”, se arată pe un afiș emis, în județul Dingnan din provincia Jiangxi, care are o populație de aproximativ 220.000 de persoane.

Această strategie face parte din obiectivul principal al Partidului Comunist, de a atinge așa-numita „imunitate de turmă” până în luna decembrie a acestui an. „Având în vedere că rata de protecție a vaccinurilor chineze este sub 100%, China va trebui să vaccineze complet între 80% și 85% dintre rezidenți, echivalentul a un miliard de oameni din populația totală a țării 1,4 miliarde, pentru a respecta termenul limită din decembrie”, a explicat Shao Yiming, un epidemiolog al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China.

Ideea că țara a reușit să țină sub control lupta împotriva noului coronavirus i-a determinat pe chinezi să creadă că nu mai trebuie să se vaccineze. În prezent însă, creșterea numărului de infectări, în mod special în provinciile Anhui și Liaoning, din nordul țării, și Guangdong, din sud, au alimentat temerile oamenilor privind infectarea cu Covid-19, determinând un număr mare de persoane să meargă să se vaccineze. Astfel, în ultimele luni, în toată țara, rata de vaccinare s-a accelerat cu peste 10 milioane de vaccinuri administrate în medie pe zi.