top of page

În plin „al patrulea val de Covid”, mai multe state americane renunță la restricții



La mai bine de un an de zile de când pandemia de coronavirus s-a răspândit pe întregul glob, specialiștii vorbesc despre al patrulea val de infectări care s-a așternut deja pe teritoriile multor țări ale lumii. Potrivit experților acest al patrulea val ar putea fi alimentat de răspândirea noilor mutații ale coronavirusului, descrise ca fiind cu până la 70% mai contagioase. Dacă pe teritoriul Uniunii Europene, varianta britanică și cea sud-africană sunt cele mai des întâlnite la noile cazuri, peste ocean, medicii confirmă o explozie a contaminărilor cu varianta braziliană despre care spun, nu doar că se răspândește mai ușor, dar poate și „evada” în fața anticorpilor dobândiți după o infectare anterioară.

Potrivit responsabililor medicali și din Serviciul de sănătate publică din Statele Unite, săptămâna trecută au fost detectate, în medie, 70 de mii de cazuri de infectare pe zi. „Vreau să fie cât se poate de clar, la acest nivel al cazurilor, cu variantele virusului care se răspândesc, vom pierde complet terenul pe care l-am câștigat. Aceste variante sunt o amenințare foarte reală pentru populație și pentru progresele înregistrate. Nu e momentul să ne relaxăm. Avem capacitatea de a opri un potențial al patrulea val al pandemiei în această țară. Însă, sunt cu adevărat îngrijorată de rapoartele conform cărora mai multe state renunță exact la măsurile pe care le-am recomandat pentru a-i proteja pe oameni de COVID-19”, a mărturisit Rochelle Walensky, director Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC).

Întru cu totul de acord este și Anthony Fauci, director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase: „Chiar este riscant să spunem că s-a terminat, că suntem pe cale să scăpăm, că putem să lăsăm garda jos”. Până în prezent, Statele Unite ale Americii se confruntă cu o explozie de cazuri asociate variantei britanice și cele braziliene. Conform unui studiu al cercetătorilor brazilieni şi britanici, este mai contagioasă - de mai bine de două ori - decât alte tulpini ale virusului și poate “evada” - în proporţie de 25 până 61 la sută - față de sistemul imunitar căpătat de organism după o infectarea anterioară, cu altă tulpina a virusului.

În contextul acestui al patrulea val de pandemie, ideea statelor americane de a renunța la restricții, nu este privită cu ochi buni. Din păcate, în ciuda avertismentelor făcute de experții sanitari, mai multe state americane au eliminat restricțiile impuse în contextul sanitar. Spre exemplu, Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a decis la începutul acestei săptămâni să elimine restricțiile și să redeschidă 100% economia. Aceleași măsuri au fost luate și de autoritățile din Michigan, Louisiana și Mississippi. O dată cu această revenire la normalitate, purtarea măștii sanitare nu mai este obligatorie iar toate afacerile vor putea fi redeschise la capacitate maximă. „Este timpul să deschidem Texas 100%. Odată cu vaccinarea și îmbunătățirea tratamentului pentru Covid-19, statul este într-o stituație mult mai bună acum. Totuși, Covid nu a dispărut brusc”, a declarat republicanul Abbott, după ce a emis un ordin executiv ce va intra în vigoare pe data de 10 martie. Decizia lui Abbot a fost aspru criticată de partidul său, în condițiile în care administrația Biden a specificat clar că restricțiile în contextul pandemiei sunt încă necesare.

Până în prezent, Texas a înregistrat mai multe de 43.000 de decese asociate noului coronavirus și este al treilea stat american cel mai afectat din acest punct de vedere. La nivelul întregii Statelor Unite, datele oficiale arată un bilanț de 28,5 milioane de cazuri și 516.000 de decese cauzate de Covid-19. În lupta cu virusul, președintele american, Joe Biden a spus că Statele Unite sunt pe cale să aibă suficiente doze de vaccin pentru fiecare adult din țară, până la finalul lunii mai.

Dacă în SUA, mai multe state renunță la restricții, în Australia, autoritățile au ales să fie extrem de precaute și au decis să prelungească cu trei luni, decizia de închidere a frontierelor. Această politică de autoizolare menită să o protejeze de Covid-19 este deja în vigoare de un an. „Guvernul a fost avertizat de experţi în sănătate că situaţia din jurul Covid-19 în străinătate continuă să prezinte un risc inacceptabil pentru sănătatea publică din Australia, mai ales apariţia unor mutaţii mai contagioase. Prin urmare, controlul strict la frontiere va fi prelungit până la 17 iulie”, a declarat Greg Hunt.

Imediat după izbucnirea pandemiei de coronavirus, Australia și-a închis rapid frontierele internaționale, interzicând intrarea majorității străinilor, cu unele excepții. În același context, a fost limitat și numărul australienilor cărora li s-a permis să se întoarcă acasă în fiecare săptămână, blocând zeci de mii dintre ei în străinătate. Celor cărora li s-a permis intrarea pe insulă, li s-a impus 14 zile de carantină într-un hotel, pe propria cheltuială. Rezultatul acestei politici a fost unul extrem de benefic: Australia a înregistrat mai puţin de 29.000 de cazuri de Covid-19 la o populaţie de 25 de milioane de locuitori.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page