top of page

În mai mult de 100 de țări încă nu a început campania de vaccinare anti-Covid



De la începutul lunii decembrie a anului trecut, vaccinul anti coronavirus a devenit subiectul principal peste tot în lume. Mai dezbătut decât numărul de cazuri active cu infectări Covid, vaccinul pare să intereseze pe toată populația lumii. În timp ce țările dezvoltate și-au asigurat milioane de doze cu serurile anti-coronavirus, chiar înainte ca acestea să fie aprobate oficial de instituțiile publice, țările mai sărace abia dacă își mai pun speranța ca vaccinul să ajungă pe teritoriile lor. Mai mult, în timp ce mass media relatează cu detaliu cum se desfășoară campania de vaccinare în anumite țări, există în prezent mai multe de 100 de țări unde încă nu a început administratea serului.

Printre motive se numără faptul că aceste state sunt fie pre sărace, fie prea slab organizate, dependente de sistemul Covax creat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sau pur și simplu, prudente până la extrem. Printre țările care nu au început încă campaniile de vaccinare se află Japonia. Cu mai puțin de 6.000 de decese raportate la 126 de milioane de locuitori, Japonia a încheiat contracte de livrare a vaccinurilor necesare pentru întreaga sa populație, cu producătorii farmaceutici Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Cu toate acestea însă, Japonia a decis să își acorde un timp suplimentar înainte de a lansa campania națională de vaccinare. Potrivit mass mediei japoneze, se estimează un debut al campaniei în luna mai, însemnând astfel cinci luni mai târziu decât s-a întâmplat la în majoritatea țărilor dezvoltate.

De asemenea, în Japonia, niciunul dintre vaccinuri nu a obținut deocamdată aprobarea autorităților, care doresc să supună produsele de acest tip unor examinări clinice amănunțite. Gradul de scepticitate este unul destul de ridicat, fapt pentru care guvernul de la Tokyo dorește să protejeze eventualele procese colective în instanță. Conform Protv, „astfel de procese s-au înmulţit după anii 1970, determinând retragerea de pe piaţa niponă a numeroase vaccinuri. Autorităţile locale pot fi găsite vinovate pentru orice efect secundar generat de astfel de seruri”. Când va debuta campania de vaccinare, prim-ministrul Yoshihide Suga se va folosi ca un exemplu pentru cetățeni, anunțând că va fi unul dintre primii japonezi care se vor vaccina. Vaccinarea va fi apoi propusă cu prioritate unui grup de circa 10.000 de angajaţi din sectorul sănătăţii, apoi celor 50 de milioane de rezidenţi cu vârste de peste 65 de ani.

Cu cea mai strictă carantină de pe pământ, Libanul trebuie să facă față crizei economice și sociale, dar și ciocnirilor brutale între protestatari și forțele de ordine. Aceste situații delicate îi determină pe liderii libieni să depindă în principal de sistemul Covax conceput de OMS, în vederea obținerii de doze de vaccin anti-coronavirus. Primele doze furnizate de gigantul farmaceutic american Pfizer, sunt programate să ajungă la jumătatea lunii februarie. Cu 6 milioane de locuitori, pre-înscrierile pentru vaccinare, lansate la sfârșitul lunii ianuarie, au adunat peste 100.000 de cereri în mai puțin de 24 de ore. Potrivit Guvernului însă, angajații din sectorul medical și persoanele de peste 75 de ani formează categoriile prioritare. Obiectivul Ministerului Sănătăţii este de a vaccina 80% din populaţia libaneză până la sfârşitul anului 2021, un obiectiv considerat însă nerealist de ONG-ul Human Rights Watch şi de mai mulţi oficiali din sectorul medical.

Cea mai afectată țară de noul coronavirus pe continentul african, Africa de Sud a ajuns la un bilanț de peste 44.000 de decese cauzate de această boală. Speranța acestei țări stă în mare parte în sistemul Covax și în ajutorul oferit de Uniunea Africană. Africa de Sud a comandat totuşi, direct, 1,5 milioane de doze de vaccin AstraZeneca, produse în India, cu care speră să îşi lanseze campania de vaccinare la jumătatea lunii februarie. Criticate pentru lentoarea lor, autorităţile sud-africane au anunţat la sfârşitul lunii ianuarie că au rezervat alte 20 de milioane de doze de vaccin Pfizer, dublând astfel numărul total al dozelor comandate, care a ajuns la 40 de milioane.

Obiectivul autorităților din Africa de Sud este de a vaccina două treimi din populația sa de 60 de milioane de locuitori, până la sfârșitul acestui an.

A treia cea mai îndoliată țară din America Latină (după Brazilia și Mexic), Columbia a ajuns la un bilanț de 53.000 de decese cauzate de pandemia de coronavirus. Cu toate că lupta împotriva acestui inamic invizibil este una contra-cronometru, aici, campania de vaccinare nu va începe mai înainte de 20 februarie. „Partidele de opoziție și organizațiile medicale au denunțat cu fermitate întârzierea și lipsa de transparență a campaniei de vaccinare din această țară cu 50 de milioane de locuitori, care figurează printre lanternele roșii ale continentului”, informează Protv.

Potrivit președintelui Ivan Duque, 1 milion de persoane vor fi vaccinate până la sfârșitul lunii martie, în condițiile în care peste 60 de milioane de doze au fost deja comandate la marile laboratoare farmaceutice și prin sistemul Covax.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page