top of page

„În două luni, Rusia a ucis de două ori mai mulţi oameni decât naziştii în Al Doilea Război Mondial”În timp ce Ucraina suferă cu disperare pierderea oamenilor și a resurselor sale sub ochii întregii lumi, strigătele de ajutor ale autorităților ucrainene sunt menite să stârnească o dorință și mai aprigă de a salva această țară din ghearele Rusiei. În acest sens, Vadim Boicenko, primarul orașului Mariupol, aproape distrus în totalitate, a declarat că în timpul asediului de două luni a oraşului-port, armata rusă a ucis de două ori mai mulţi oameni decât naziştii în cei doi ani de ocupare a oraşului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit acestuia, orașul și locuitorii săi au fost tratați cu o lipsă acută de compasiune. „În doi ani, naziştii au ucis 10.000 de civili în Mariupol. Ocupanţii ruşi au ucis peste 20.000 de locuitori ai Mariupolului în două luni. Peste 40.000 de oameni au fost deportaţi forţat,” a spus Boicenko.

Acesta este unul dintre cele mai grave genocide împotriva civililor din istoria modernă. Armata ne distruge cu intenţie şi fără milă oraşul şi locuitorii săi. Ruscismul este fascismul secolului XXI. Omenirea a plătit un preţ mare pentru victoria asupra fascismului în ultimul secol. Dacă nu ne unim astăzi şi nu oprim acest rău, preţul de data aceasta poate fi mult mai mare” a adăugat Boicenko.

În cele 67 de zile de când Rusia a lansat primul atac împotriva Ucrainei, țara condusă de Vladimir Putin a fost acuzată că a provocat una dintre cele mai mari catastrofe umanitare în Mariupol, bombardând civilii neînarmați și blocând ajutorul umanitar. Potrivit Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei, la Mariupol au fost înregistrate 13 crematorii mobile ruseşti pentru curăţarea străzilor de cadavrele civililor morţi. Peste 100.000 de civili rămân în Mariupol.

Liderul de la Kremlin și-a justificat actele barbare împotriva civililor din acest oraș prin intenția de a „denazifica țara”, declarând că vrea să „protejeze oamenii care au fost victime ale genocidului în ultimii opt ani” în Ucraina.

Pentru că Mariupol este cel mai bombardat oraș în acest război, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a reușit să convină cu Rusia asupra unui angajament de încetare a focului în scopuri umane, valabil cât să poată fi evacuați civilii de aici. Astfel, Zelenski a anunţat duminică evacuarea unui prim grup de 100 de civili din oţelăria Azovstal a oraşului Mariupol asediată de trupele ruse. „Evacuarea civililor din Azovstal a început. Un prim grup de circa 100 de persoane se îndreaptă spre teritoriul controlat (de Ucraina). Mâine îi vom primi la Zaporojie”⁣, a scris pe Twitter preşedintele ucrainean.

Comitetul Internaţional al Crucii Roţii a confirmat de asemenea că operaţiunea de evacuare a civililor de la Azovstal este în desfăşurare şi că Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) este implicată în această operaţiune. Potrivit surselor ucrainene, la combinatul siderurgic Azovstal, ultimul punct ucrainean de rezistenţă la Mariupol, se află cel puţin 500 de civili şi circa o mie de combatanţi ai regimentului Azov, unitatea de extremă dreapta integrată în armata ucraineană. „În buncărele combinatului se mai află circa 500 de răniţi, soldaţi şi civili, fără acces la tratament medical şi cu rezerve de apă şi alimente pe sfârşite”, informează Protv.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut ministrului apărării Serghei Şoigu, într-o discuţie regizată cu acesta şi transmisă la televiziunea rusă, să nu ia cu asalt combinatul Azovstal pentru a nu provoca şi mai multe victime în luptele din labirintul de tuneluri şi instalaţii ale acestuia, dar să menţină în schimb blocada asupra oţelăriei pentru a sili combatanţii ucraineni de acolo să se predea.

De altă parte, Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a avertizat astăzi, în mesajul său de 1 mai, că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în Europa, sau chiar în lume. „Exploziile din Ucraina reverberează în inima Europei și riscul ca acest război să escaladeze într-unul paneuropean şi chiar mondial este real. Mă tem că ţara noastră, căminele noastre, copiii noştri şi natura vor cădea victime ale acestei escaladări. Este o datorie patriotică să nu permit implicarea Bulgariei în războiul din Ucraina”, a spus acest politician prorus.

Etichete:

Comentários


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page