În contextul conflictului Rusia - Ucraina, Franța este pregătită să trimită trupe NATO în România
În contextul în care întreaga planetă stă cu ochii pe Rusia și Ucraina așteptând ca în orice moment, președintele rus, Vladimir Putin, să ordone un atac asupra acestei țări vecine, cel mai puternic om al planetei, Joe Biden, folosește cuvântul nuclear, avertizând că omologul său rus riscă să declanșeze un război cu arme biologice.
Acest avertisment vine în urma îndemnului făcut de președintele francez, Emmanuel Macron, care cere ca statele Uniunii Europene să poarte propriul dialog cu Moscova. Acesta din urmă, a transmis în cursul zilei de astăzi că țara sa este pregătită să trimită trupe în România, în cadrul misiunilor NATO.
„Franța este solidară cu statele europene îngrijorate pentru propria lor securitate.Noi, europenii, în mod colectiv, trebuie să formulăm propriile noastre exigente şi să fim în măsură să impunem respectarea lor. În săptămânile următoare trebuie să formulăm o propunere europeană care să pună bazele unei noi ordini de securitate şi stabilitate. Noi, europenii, să redactăm propunerea, apoi s-o împărtăşim cu partenerii noştri din cadrul NATO, după care s-o înaintăm Rusiei, pentru negocieri. Dacă ne uităm la importurile de petrol şi gaze, nu suntem independenţi faţă de Rusia. Iar această independentă nu se va obţine peste noapte. Nu cred că trebuie să retezăm toate legăturile cu Rusia, dimpotrivă, dar trebuie să avem greutate la discuţii, să nu mai fim în poziţia vulnerabilă”, a transmis liderul de la Paris.
Anunțul lui Macron a fost salutat imediat de președintele român, Klaus Iohannis carea scris pe Twitter că „Parteneriatul strategic România-Franţa va fi astfel întărit pe flancul estic, în regiunea Mării Negre”.
Anunțul a fost comentat pe Facebook și de președintele USR Dacian Cioloş, fost lider al grupului Renew Europe din Parlamentul European - din care face parte şi partidul lui Macron, “En Marche”. „Încă din 2016 s-a discutat despre o prezență a trupelor franceze în România sub steagl NATO”, a spus Cioloș. La fel de încântat s-a arătat și premierul Nicolae Ciucă, apreciind că disponibilitatea Franței de a contribui cu trupe NATO pe teritoriul României reprezintă o dovadă de fraternitate în contextul parteneriatului strategic dintre cele două state.
„Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, ne anunţă deschiderea ţării sale pentru consolidarea flancului estic al NATO în România. Salut călduros această dovadă de fraternitate în contextul parteneriatului nostru strategic”, a scris Ciucă, joi, pe pagina de Twitter a Guvernului.
Toată această acțiune de solidaritate vine în contextul în care Rusia a trimis peste 127.000 de soldați, plus echipamente de război, la granița cu Ucraina, lăsând impresia că s-ar pregăti de o invazie. Și pentru ca lucrurile să fie şi mai complicate, Rusia nu contenește în a-şi etala forţa. Marina rusă va face vineri antrenamente cu Iranul şi China. Iar pentru luna viitoare anunță exerciții în Marea Mediterană, în nord-estul Oceanului Atlantic, precum și în Pacific.
La împlinirea primului an de mandat, liderul de la Casa Albă a ținut să vorbească într-o conferință de presă, de amenințarea pe care o vede în Rusia și planurile ei. „Părerea mea este că Putin va intra în Ucraina, ceva trebuie să facă. Mă îngrijorează că lucrurile ar putea scăpa de sub control foarte uşor. /…/.Sper că Vladimir Putin înţelege că risca un război nuclear în toată regula. E una dacă Rusia se limitează la o incursiune minoră și e cu totul altceva dacă ruşii folosesc la maximum forţele masive mobilizate la graniţă. Pentru Rusia va fi un dezastru dacă invadează Ucraina, iar aliaţii şi partenerii noştri sunt gata să impună costuri semnificative Rusiei, atât economic ///.. /cât şi în termeni de pierderi de vieţi omeneşti pentru Rusia. E vital ca ţările NATO să fie pe aceeaşi lungime de undă. Şi, într-adevăr, există divergenţe în NATO în legătură cu până unde sunt dispuse ţările membre să meargă, în funcţie de ce se va întâmpla pe teren. De aceea, trebuie să mă asigur că vorbim toţi aceeaşi limbă. Dacă forţele ruseşti trec graniţa şi încep să omoare soldaţi ucraineni etc, asta ar schimba totul.”
În ciuda declarațiilor date, congresmenii republicani l-au criticat pe democratul Biden pentru lipsa de fermitate. „Obiectivul nostru trebuie să fie să-l oprim pe Putin înainte, nu să-l pedepsim după, după ce porneşte un război. Fără îndoială, slăbiciunea sau aparenta slăbiciunii din partea noastră este o provocare pentru liderii autoritari. Pariez că preşedintele Xi (al Chinei) urmăreşte ce se întâmplă în Ucraina şi calculează cum ar reacţiona Biden dacă Beijingul invadează Taiwanul”, a comentat Senatorul Jim Cornyn.
Comments