În 24% dintre gospodăriile de la sat minorii nu obişnuiesc să se spele pe mâini înainte de masă
În timp ce globalizarea a deschis granițele întregii lumii, permițând oamenilor să exploreze și să descopere lumea dintr-un colț în altul, era consumerismului a luat rapid amploare, instalându-se în rutina zilnică a acestora. Astfel, pasionați de consumerism și trenduri, oamenii par din ce în ce mai absorbiți de provocarea de a avea și a experimenta și mai mult. La polul opus, există încă oameni care nu au mâncat niciodată o ciocolată, nu au mers niciodată cu trenul, nu au văzut marea și chiar nu au electricitate.
Situația este cu atât mai tristă cu cât, victimele acestei discrepanțe sunt nimeni alții decât copiii. În timp ce Danemarca, Suedia, Norvegia, Olanda, Canada, Finlanda, Elveția, Noua Zeelandă, Australia și Austria sunt cele mai bune țări în care poți crește un copil, conform unui studiu realizat în 2021 de Happiness Research Institute, Irakul, Liban, Myanmar și Uzbekistan sunt țările unde cei mai mulți copii suferă de lipsa unei educații, securitate, hrană sau un sistem de sănătate propice. Dintr-un total de 73 de țări, România se află pe locul 47. Aici, cele mai recente studii, arată că 3% dintre copii se culcă flamanzi în fiecare seară, în ciuda faptului că părinții lor fac eforturi să le ofere tot ce e mai bun.
În data de 1 iunie, când majoritatea copiilor din România sunt răsfățați cu dragoste și daruri, sărbătorind Ziua Internațională a Copilului, într-un sat sărac din județul Iași, un preot s-a îndurat de 1.000 de fetițe și băieți, oferindu-le pentru prima dată în viață lor, o petrecere cu mâncare și activități destinate categoriei lor de vârstă. Astfel, după ce au umplut curtea bisericii din comuna Mironeasa, județul Iași, cei mici s-au putut bucura de pizza, tort, suc, dansuri și cântece.
„Uitați-i ce se bucură, încât dacă ne alimentăm numai cu astfel de momente, nu putem obosi și nu se epuizează nici dorința de a face bine în lumea aceasta. Acești copii, pe care îi avem în satele noastre, trebuie să îi ajutăm să devină oameni mari, pentru că de ei depinde viitorul nostru”, a mărturisit Dan Damaschin, preot și fondator Asociația Glasul Viețîi.
Anul trecut, un studiu efectuat de Fundația World Vision România, intitulat ″Bunăstarea copiilor din mediul rural″ a arătat că o cincime dintre copiii de la sat (21%) consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiți. Cercetarea de teren a fost realizată în perioada iunie-august 2020, cuprinzând 936 de gospodării, în care locuiesc 4.338 de persoane (936 de adulți și 2.931 de copii).
Cercetarea a scos la iveală faptul că unul din 14 copii (7%) crede că are o viață grea, copiii şi tinerii de toate vârstele, de la grădiniţă la liceu, din 80% dintre gospodării muncesc în gospodărie, fac curăţenie, îngrijesc animalele sau au grijă de alţi membri ai gospodăriei, un sfert dintre ei spun că nu sunt ajutaţi de nimeni când nu ştiu să îşi facă temele pentru acasă, iar 8% raportează chiar că nu are cine să îi îngrijească atunci când sunt bolnavi. Potrivit aceluiași studiu, doar jumătate dintre adulţii din mediul rural cunosc dreptul copiilor la protecţie şi doar o treime dreptul copiilor la liberă exprimare. Cifrele arată că peste o treime dintre părinţii chestionaţi recunosc că ţipă sau strigă la copii, 11% (1 din 10) îi îmbrâncesc sau zgâlţâie pe copil, iar 4% îi jignesc.
Cu precădere în lunile în care pandemia de coronavirus a afectat și familiile de la oraș, indiferent de educație, venit sau clasa socială, familiile de la sat au recunoscut că această perioadă le-a forțat mai mult ca oricând să cumpere alimente în cantități mai mici, să împrumute sau să primească alimente de la rude/prieteni și să achiziționeze mai puține rechizite sau cărți pentru școala copiilor lor.
O altă problemă în aceste zone rămâne în continuare lipsa igienei personale. Conform aceluiași studiu, în mai mult de un sfert dintre gospodării, copiii nu se spală întotdeauna pe mâini de fiecare dată după ce merg la toaletă, în 24% dintre gospodării, minorii nu obişnuiesc să se spele pe mâini înainte de fiecare masă iar spălatul pe dinţi de două ori pe zi este o regulă în numai 52% dintre gospodării. Scuza acestor familii are la baza sărăcia și lipsa utilităților de bază precum apă curentă, baie amenajată sau toaletă. În ceea ce privește alimentația, în 11% din gospodării copiii primesc maximum două mese pe zi, iar în 10% carnea sau peştele ajung în meniul celor mici doar o dată pe săptămână. Mai bine de jumătate dintre copii nu consumă zilnic lactate şi ouă, iar mai puţin de jumătate nu primesc zilnic nici legume şi fructe.
Tot 11% din familii cu copii mai mici de cinci ani recunosc că aceștia nu au fost consultați nici măcar o dată în ultimul an de către medicul de familie și doar 30% dintre copiii cu vârste între 5 și 12 ani au efectuat analize medicale în ultimele 12 luni. O statistică și mai îngrijorătoare este faptul că vârstă la care tinerii iau contact cu băuturile alcoolice și fumează prima țigară este 13 ani.
Комментарии