top of page

Unde ne oprim din prietenie și

începem o relație?

Psihologii afirmă că prietenia dintre bărbați și femei, deși controversată, este posibilă. Cu toate acestea, apariția atracției sexuale poate destrăma amiciția. Sunt însă și cazuri în care nu atracția fizică transformă prietenia în relație de cuplu ci o legătură emoțională puternică.

 

Baza prieteniei în cazul persoanelor de sex opus este reprezentată de dorinţa acestora de a afla cum gândeşte tabăra cealaltă, fără să experimenteze iubiri destinate eşecului. Prieteniile dintre femei şi bărbaţi, legate în copilărie, sunt cele mai rezistente în timp. Chiar dacă între cei doi apare atracţia, aceştia au rezerve în a trece graniţa spre relaţia de iubiţi.
Dar ce facem când din iubire prietenească ajungem să ne îndrăgostim?

 

L-am cunoscut pe Alex prin intermediul unei amice, la vremea aceea ea fiind îndrăgostită de el fără să i se răspundă sentimentelor. Am fost provocată să îl cunosc personal pentru a vedea dacă își merită statutul pe care ea i-l dăduse, acela de Casanova. Cunoșteam fiecare detaliu despre el dinainte să ne întâlnim personal.  Mi-a demonstrat din primele minute că este un om special, dar în niciun caz un Casanova. Am înțeles atunci că există mari șanse să îl  încadrez în categoria persoane speciale din viața mea, în calitate de prieten bun. Au urmat opt luni de strânsă prietenie între noi, ne iubeam reciproc cu o iubire pur prietenească, ajungând să locuim toți trei în aceeași casă, într-o țară străină. Gândul unei relații dintre mine și el nu a existat niciodată, sentimentele amicei mele pentru  Alex cântărind mult în mintea mea, până când într-o singură zi am realizat că noi doi  ne iubim reciproc și că ne dorim să trăim împreună o poveste frumoasă. Vinovăția față de amica mea m-a urmărit și încă mă urmărește. Nu îmi pot construi fericirea pe nefericirea altuia, deși sunt convinsă că nu eu am provocat iubirea asta. A venit de la sine și poate că așa trebuia ca noi doi să ne întâlnim. Pentru orice greșeală plătim la un moment dat. Cum nu există timp și nici spațiu în lumea spirituală,  plătim uneori în prezent pentru greșeli pe care le vom face în viitor,  suferim în trecut pentru greșelile viitoare. Oricum ar fi, îmi asum totul cu gândul că dragostea nu va pieri niciodată!   Ana, 23 de ani.

 

Este în natura omului să accepte că partenerul de viață are un prieten bun de sex opus? Multe persoane răspund afirmativ când sunt întrebați dacă i-ar deranja o prietenie strânsă între partenerul de viață și o personă de sex opus. Psihologii afirmă că dacă lucrurile sunt clare şi prietenia este sinceră, transparentă, nu ar trebui să existe probleme. Însă este important şi felul în care este prezentat prietenul şi când. La începutul relaţiei sau pe parcurs, când lucrurile nu mai merg bine în relaţia de cuplu? Este posibil să  apară întrebări şi discuţii noi, de genul „ce nevoi nu îi satisfac eu de caută în altă parte”?
Un sondaj realizat de echipa Jurnalul european a demonstrat că bărbații nu cred în prietenia dintre sexele opuse , femeile considerând-o posibilă. Atât bărbații cât și femeile consideră că  în cazul în care într-un cuplu sudat apare o a treia persoană, cuplul are de suferit. Iată unele dintre afirmațiile intervievaților:

 

„Nu cred în prietenia dintre sexele opuse.Sunt multe motive pentru care afirm asta. În primul rând, pentru ca acest lucru să se întâmple,  ar trebui să fie un bărbat neatractiv, fără nicio calitate intelectuală, la fel și în cazul femeii.  În momentul în care două persoane atractive și cu capacități intelectuale foarte bune se întâlnesc, este greu să crezi că nu poate exista ceva.  O relație de prietenie dintre o femeie și un bărbat este greu să existe.  Dacă o femeie este căsătorită și are un bun prieten bărbat, poate exista doar din partea bărbatului o atracție dar nu și din partea ei. Așa ar fi moral. Nu este în regulă ca într-un cuplu, unul dintre parteneri să aibă un bun prieten de sex opus căruia să i se destăinuie, dar până la urmă trăim într-o lume nebună și nimic nu ne mai surprinde.“ răspunsul unui bărbat.

 

„Cred că între două persoane de sex opus poate exista doar o prietenie fără conotații sexuale . Ca femeie, aș putea avea un prieten foarte bun dar totul ține de câtă încredere are omul de lângă mine în mine și în persoana respectivă. Nu sunt de acord ca la viața de cuplu să fie părtașă  și o treia persoană, indiferent de situație.  Problemele din cuplu rămân în cuplu. Nu se discută cu  nimeni.”  răspunsul unei femei.

 

„Nu spun că nu există și cazuri particulare dar în majoritatea cazurilor, din perspectiva unui bărbat, apare atracția sexuală. Bărbatul este bărbat,  iar partenera nu ar trebui să aducă o altă femeie în viața partenerului său. Poate că la început totul este în regulă dar e doar o chestiune de timp. Depinde foarte mult și de limita pe care o are fiecare dar majoritatea bărbaților se rezumă la sex. Se poate întâmpla în orice moment și acest lucru. Orice cuplu ar trebui să aibă niște principii la baza relației, după care să se ghideze. Pentru binele cuplului, nu este normal nici cazul în care acea persoană din exterior  se vrea a fi prietenă cu ambii parteneri. Consider că  partenera de viață nu ar trebui să aducă pe tavă o altă femeie. Se va ajunge cu siguranță la sex.” răspunsul unui bărbat.

 

“Este important să știm despre ce oameni vorbim, în funcție de nivelul lor, de maturitatea și de cararcterul acestora, relația dintre ei poate rămâne una de amiciție sau nu. Este un subiect ce nu poate fi generalizat pentru că două situații nu seamănă niciodată ca două picături de apă. Valabil și în cazul apariției unei persoane care poate rupe sau afecta relația, cu ușurință și cu siguranță asta se va întâmpla dacă celor doi îndrăgostiți le lipsesc încrederea de sine, cea față de partener sau dragostea de care ar trebui să dea dovadă orice cuplu”, susține un alt barbat intervievat.

 

Un alt gen de prietenie între persoane de sex opus este prietenia cu beneficii.  Prietenii care fac sex ocazional, dar fără a se comporta precum iubiţii. Faimosul film „Prieteni cu beneficii” reprezintă un exemplu în care o prietenie bazată pe sex se transformă într-o poveste de dragoste frumoasă.  Ideea aceasta s-a transformat în trend și nu ne-ar mira să asistăm la un declin al relațiilor serioase. 

05.06.2015

Reclame:

bottom of page