top of page

Zelenski: ”Ucraina este pe punctul de a supraviețui războiului cu Rusia”

În ciuda faptului că țara sa este bombardată fără oprire în ultimele 27 de zile, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski le-a spus parlamentarilor italieni că Ucraina este pe punctul de a supraviețui războiului cu Rusia. În mesajul său, prin legătură video, a avertizat însă că forțele invadatoare vor să intre în Europa.

Potrivit autorităților ucrainene, cel puțin 117 copii au fost uciși de la începutul invaziei și cel puțin 10 spitale au fost complet distruse. Din nefericire, luptele continuă, mai ales în jurul orașelor Mariupol și Harkov.

„Mariupol este 90% distrus. Ne-au bombardat continuu în ultimele 20 de zile. În ultimele cinci zile, avioanele au zburat deasupra noastră la fiecare cinci secunde și au aruncat bombe peste tot, peste case, blocuri, grădinițe, școala de artă, peste tot”, a mărturisit o refugiată din Mariupol.

Forțele ruse au atacat inclusiv grupuri de civili care așteptau la coadă pentru mâncare, apă sau medicamente. „Bomba a căzut lângă mine, au murit pe loc trei oameni care erau în fața mea la coadă. Le-am săpat mormintele”, a precizat un refugiat din Mariupol.

În acest oraș complet distrus de armata rusă, sunt condiții de trai medievale. „Nu au apă, electricitate. Bombardamentele nu se opresc, tirurile de arme în Mariupol nu se opresc”, a informat Dmytro Gurin, parlamentar ucrainean originar din Mariupol.

Pentru că nu pot interveni militar în acest război, mai multe țări au decis să ajute Ucraina, prin impunerea de sancțiuni dure Rusiei. Sperând că pagubele economice produse, îl vor determina pe președintele rus, Vladimir Putin, să oprească războiul, sute de instituții și companii străine au încetat colaborarea cu rușii.

Mai mult, Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan a anunțat că președintele american Joe Biden va anunța, joi, un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. „Se va alătura partenerilor noștri pentru a impune noi sancțiuni Rusiei și pentru a înăspri sancțiunile existente pentru a combate evaziunea și pentru a asigura o aplicare robustă. Biden va anunța o acțiune comună pentru a reduce dependența Europei de gazul rusesc”, a declarat Sullivan reporterilor.

Președintele american a interzis importurile de petrol și gaze rusești în Statele Unite la începutul acestei luni.

Între timp, președintele francez, Emmanuel Macron a condamnat utilizarea unor arme explozive în zone dens populate în Ucraina, considerând acțiunea ca fiind inacceptabilă.

„Dreptul internaţional este batjocorit, infrastructurile civile sunt bombardate, arme explozive sunt utilizate în zone dens populate şi lucrătorii umanitari sunt luaţi drept ţinte. Dreptul internaţional este această linie care separă barbaria de umanitatea noastră comună. Dreptul de război nu este opţional. Protecţia civililor şi infrastructurilor civile nu este negociabilă. Cei care trădează aceste reguli vor trebui să dea socoteală în faţa justiţiei internaţionale”, a declarat preşedintele francez într-un video difuzat în cadrul primului Forum umanitar european, care a început luni la Bruxelles.

Amintesc sesizarea Curţii Penale Internaţionale pe 2 martie de către 39 de state, între care toate statele UE, un demers inedit în istoria diplomatică, pe măsura gravităţii situaţiei. În Ucraina„este urgent să fie garantată furnizarea fără obstacole a ajutorului european destinat populaţiei. Pentru a lupta împotriva crizei alimentare mondiale pe care războiul riscă să o declanşeze, voi propune la summitul UE de joi şi vineri o iniţiativă de solidaritate internaţională pentru securitatea alimentară a ţărilor cele mai dependente de Ucraina şi Rusia. Europa îşi va mobiliza partenerii din G7 şi nu numai”, a precizat Macron.

Recent, au apărut dovezi potrivit cărora Rusia ar primi ajutor direct din partea Belarusului. În acest sens, Statul Major General al Ucrainei a precizat că armata rusă a efectuat deja peste 80 de misiuni pentru a bombarda Ucraina, dintre care 29 de zboruri de pe aerodromurile Baranovici și Bobruisk, situate în Belarus.

Mai gravă decât implicarea Belarusului în războiul cu Ucraina este amenințarea Rusiei cu privire la folosirea bombei nucleare. În legătură cu această temere, Kremlinul a anunțat că va folosi armele nucleare doar dacă existența sa este amenințată.

„Scopul invaziei Rusiei în Ucraina nu este acela de a ocupa țara și nimeni nu s-a gândit vreodată că operațiunea militară specială din Ucraina va dura doar câteva zile. Această campanie se desfășoară în continuare conform planului. În ceea ce privește problema armelor nucleare, care a fost ridicată în mod continuu de la începutul războiului, Rusia le va folosi doar dacă însăși existența sa va fi amenințată”, a transmis afirmă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page