top of page

Zelenski: ”Soldații ruși minează case, echipamente, chiar și cadavrele oamenilor care au fost uciși”În urma celei mai recente întâlniri între diplomațiile ucrainene și ruse în vederea stabilirii unui acord de pace, Rusia a acceptat să își retragă trupele militare din regiunile Kiev și Cernihiv. Zilele următoare însă, Pentagonul confirma că Moscova încă bombardează aceste regiuni și nu se întrevede niciun semn că s-ar retrage. Abia mai târziu, după ce multe alte obiective au fost ținta rachetelor și alte persoane au murit, forțele ruse au dat indicii pentru o retragere.

Potrivit consilierului prezidențial ucrainean, Mijailo Podoliak, forțele ruse se retrag rapid din cele două regiuni amintite însă au ca obiectiv o repliere în est și sud.

„După o retragere rapidă a ruşilor din regiunile Kiev şi Cernihiv, este clar că Rusia a ales o altă tactică prioritară: replierea către est şi sud şi menţinerea controlului asupra vastelor teritorii ocupate”, a notat Podoliak pe Telegram.

Într-o postare separată, pe Twitter, Podoliak a declarat că autorităţile ucrainene nu se aşteaptă la o “afganizare” a războiului cu Rusia şi nici ca acest conflict să devină “de durată şi epuizant” pentru Moscova. „Rusia se va retrage din toate teritoriile (ucrainene - n.r.), cu excepţia sudului şi estului. Duşmanul va încerca să se baricadeze în aceste regiuni, să-şi reducă pierderile şi să dicteze condiţiile. Nu ne putem lipsi de armament greu dacă vrem să-i alungăm pe ruşi”, a apreciat Podoliak, într-o postare pe contul său de Twitter.

În urma acestei schimbări aparente de strategie în care Rusia a început să își regrupeze trupele, mulţi analişti internaţionali prezic un război de uzură care s-ar putea prelungi pe câteva luni.

După primele observații care arată că forțele ruse se retrag, Președintele Volodimir Zelenski și-a avertizat poporul soldații care s-au retras au lăsat în urma lor un dezastru complet.

„Minează case, echipamente, chiar și cadavrele oamenilor care au fost uciși. Sunt o mulțime de fire de declanșare, o mulțime de alte pericole. Îndemn locuitorii să aștepte înainte de a-și relua viața normală până când vor fi siguri că minele au fost înlăturate și că pericolul a trecut”, a spus Zelenski în discursul său.

În ceea ce privește sfârșitul acestui război, liderul de la Kiev a transmis că țara sa nu va accepta niciun rezultat în afară de victorie, iar dacă va fi pusă la colț, armata va răspunde cu toată puterea.

”Chestiunea integrităţii teritoriale nu intră în discuţie. Sancţiunile impuse Rusiei funcţionează, dar trebuie consolidate”, răspunde preşedintele, întrebat ce este dispus să accepte pentru un acord de pace. În cadrul unui interviu pentru Fox News, președintele ucrainean a afirmat că „o victorie a adevărului înseamnă o victorie pentru Ucraina şi ucraineni”. „Întrebarea este când se va termina. Aceasta este o întrebare profundă. Este o întrebare dureroasă. În afară de victorie, poporul ucrainean nu va accepta niciun rezultat. Noi nu facem schimb cu teritoriul nostru (...) Chestiunea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii nu intră în discuţie”.

Întrebat ce crede că își dorește omologul său rus cu acest război, Zelenski a mărturisit: „Putin vrea tot ce îi va da Occidentul şi că apetitul creşte de obicei. Putin îşi va continua agresiunea în Europa dincolo de Ucraina şi va obţine ceea ce vrea dacă nu va fi opri acum. Toată lumea trebuie să ştie că, dacă vom fi puşi la colţ, armata ucraineană va răspunde cu toată puterea. În ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO este de înțeles că Alianța nu vrea să ne admită. Cred că este o greşeală, deoarece dacă aderăm la NATO, facem NATO mult mai puternic. Noi nu suntem un stat slab. Nu ne propunem să ne facem mai puternici în detrimentul NATO... Suntem o completare, suntem locomotiva. Cred că suntem una dintre componentele importante ale continentului european”.

Întrebat, de asemenea, despre acuzaţiile oficialilor ruşi potrivit cărora Ucraina a atacat un depozit de petrol din interiorul Rusiei folosind elicoptere, Zelenski a declarat: ”Îmi pare rău, nu discut niciunul dintre ordinele mele în calitate de comandant-şef (...) Ceea ce contează pentru noi este ca dumneavoastră şi întreaga lume să ştiţi că suntem o ţară în război. Am fost atacaţi. Asta este ceea ce contează. Aceasta este cea mai mare tragedie (...) Ne-au ocupat teritoriul. Ne-au atacat. Acest război durează de 8 ani, aşa că orice s-ar întâmpla într-o anumită situaţie este greu pentru mine să comentez”.

Întrebat dacă crede că preşedintele Biden “vrea” ca Ucraina să câştige sau dacă administraţia sa nutreşte “teama” de ceea ce va fi reacţia lui Putin dacă va pierde, Zelenski a afirmat: “Am încredere că preşedintele Biden, ca orice cetăţean american adevărat, crede şi vrea ca adevărul să câştige (...) Iar adevărul este de partea Ucrainei. Cred că vrea ca valorile care fac ca naţiunile noastre să fie mai apropiate să câştige. Daţi-ne doar rachete, daţi-ne avioane, nu ne puteţi da F-18 sau F-19 sau orice aveţi, daţi-ne avioane sovietice vechi (...) Daţi-mi ceva cu care să îmi apăr ţara. Sancţiunile funcţionează cu siguranţă, iar Rusia se teme cu siguranţă de sancţiuni. Îi scoate din confort. Le prăbuşeşte economia. Dar există o întrebare legată de modul în care funcţionează sancţiunile. Noi arătăm şi spunem Statelor Unite şi liderilor europeni, toată lumea trebuie să lucreze împreună rapid. Ele trebuie să aibă un impact asupra oligarhilor, asupra preşedintelui Rusiei, asupra tuturor partidelor şi asupra ţării în general. Statele Unite ar trebui să continue să lucreze în acest sens dacă doresc să aibă negocieri de succes”, a mai afirmat preşedintele.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page