top of page

Zelenski: Dacă am fi avut acces la toate armele de care avem nevoie, am fi pus deja capăt războiului



Au trecut 56 de zile în care planeta privește stupefiată la modul nemilos cu care Rusia distruge Ucraina și oamenii săi, fără ca nicio altă țară să nu poată interveni fizic în apărarea celor care mor nevinovați. Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât, crimele comise se petrec într-o Europă modernă, a secolului XXI, când lumea beneficiază de tehnologie și posibilități uluitoare de apărare.

În timp ce aproape 30% din infrastructura Ucrainei este complet distrusă, se vorbește de zeci de mii de morți de ambele tabere. Dacă în Ucraina, morții se numără atât printre soldați cât și printre civili, de partea rusă, doar soldații sunt cei care își pierd viața. Mai mult, potrivit autorităților ucrainene, mulți dintre soldații ruși sunt voluntari trimiși pe front cu promisiunea unui câștig material. Însă, Președintele administrației militare regionale Zaporojie, colonelul Ivan Arefyev, susține că soldații ruși care luptă împotriva Ucrainei la Zaporojie au început un protest pentru că nu li se plătesc banii promiși.

Milioane de ucraineni și-au părăsit casele încă de pe data 24 februarie când Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei. Dacă unii au apucat să se mute pe la prietenii sau familiile care locuiesc în alte regiuni ale țării, alții au reușit să fugă din țară. Printre cei care au părăsit Ucraina, se numără foarte multe femei și copii. Totuși, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Serghei Kyslytsya, a declarat că peste 500.000 de ucraineni au fost „transferați cu forța” în Rusia, inclusiv 121.000 de copii.

Pentru a-i ajuta pe ucraineni în acest timp de răscruce, Polonia, Republica Moldova și România s-au angajat să primească sute de mii de refugiați. Potrivit Poliției române de Frontieră 7.348 de cetăţeni ucraineni au intrat în România numai marţi, în creştere cu 11,2 % faţă de ziua precedentă.

Între timp, lupta pentru orașul port Mariupol, este una pe viață și pe moarte. Orașul este distrus aproape total, iar autoritățile fac apel pentru ajutorarea urgentă a puținilor civili rămași în viață.

După zeci de zile de asediu asupra acestui oraș din sud-estul Ucrainei, autoritățile de la Kiev au ajuns la un acord cu Rusia în vederea deschiderii unui culoar umanitar de evacuare a civililor primul acord de acest tip de sâmbătă. „Am reuşit să ajungem la un acord preliminar (cu ruşii) asupra unui culoar umanitar pentru (evacuarea) femeilor, copiilor şi bătrânilor”, anunţă într-o postare pe Telegram vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk.

Pe de altă parte, armata rusă a anunţat marţi că a deschis un culoar în vederea unei evacuări a militarilor ucraineni din zona industrială Azovstal, în portul strategic Mariupol, la câteva ore după ce a cerut armatei ucrainene să capituleze. „Având în vedere situaţia catastrofală din fabrica Azovstal (...), forţele ruse au deschis un culoar pentru a permite ieşirea militarilor armatei ucrainene şi a combatanţilor din cadrul unor formaţiuni naţionaliste care au depus armele în mod voluntar”, a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării.

Conform celei mai recente declarații a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, dacă Ucraina ar fi avut acces la toate armele de care are nevoie, ar fi pus deja capăt acestui război ar fi instaurat pacea.

„Dacă am fi avut acces la toate armele de care avem nevoie, pe care partenerii noştri le deţin şi care sunt comparabile cu cele utilizate de armata Federaţiei Ruse, am fi pus deja capăt acestui război şi am fi instaurat pacea şi ne-am fi eliberat teritoriul de sub ocupaţie. Este nedrept că Ucraina este forţată în continuare să ceară ceea ce partenerii au deja depozitat de ani de zile. Dacă au armele de care Ucraina are nevoie, dacă au muniţia de care avem nevoie aici şi acum este datoria lor morală înainte de toate să ne ajute să apărăm libertatea”, a declarat Zelenski, exprimându-şi speranţa ca pertenerii să înţeleagă că fiecare zi contează şi că orice amânare în a ajuta Ucraina oferă ocupanţilor oportunitatea de a ucide şi mai mulţi ucraineni.

După mai multe apeluri lansate la adresa liderilor internaționali pentru a fi ajutați cu armament, ucrainenii au primit în această dimineață avioane de luptă și piese de schimb pentru a-și consolida forțele aeriene. „În prezent, au la dispoziţie mai multe avioane de luptă decât în urmă cu două săptămâni. Fără a intra în amănunte despre ceea ce furnizează alte ţări, aş spune că au primit avioane suplimentare şi piese de schimb pentru a-şi mări flota. Alte naţiuni care au experienţă cu aceste tipuri de aeronave i-au putut ajuta să pună în funcţiune mai multe avioane”, a ndicat ieri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, refuzând să precizeze numărul acestora sau ţările care au furnizat aparatele.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page