top of page

Zelenski acuză Rusia de genocid în timp ce Europa privește


Pământul se cutremură la crimele comise cu brutalitate și fără milă de armata rusă pe teritoriul Ucrainei într-o Europă modernă, a secolului 21. Mai grav este faptul că întreaga planetă privește neputincioasă cum președintele rus, Vladimir Putin și armata sa compusă din soldați trimiși cu forța la luptă, se delectează cu ororile înfăptuite la adresa a mii de civili ucraineni.

Recent, descoperirea cadavrelor a 340 de civili, împrăștiate pe străzi sau aruncate în gropi comune săpate în orașul Bucea, din nord-vestul Ucrainei, a șocat întreaga planetă. Autoritățile ucrainene acuză armata rusă că la retragerea sa promisă la ultima întlâlnire a negocierilor de pace, a torturat și executat fără milă, civili nevinovați.

Potrivit lui Mihail Hodorkovski, care până în 2003 a fost un oligarh rus în domeniul petrolier, Putin ar înnebuni din cauza resitenței Ucrainei, ceea ce îl determină să fie și mai brutal în deciziile cu privire la acest război.

„Trebuie să înțelegem că, în capul lui, Putin nu se află în război cu Ucraina. El se războiește cu Statele Unite și Ucraina. Însuși Vladimir Putin a spus asta de mai multe ori. Propagandiștii săi au început deja să pregătească societatea rusă pentru un atac asupra unor țări membre ale NATO. Ei vorbesc despre asta constant. Este o pregătire a opiniei publice pentru asta. Sunt absolut convins că, dacă decide că a câștigat în Ucraina, acesta nu va fi ultimul său pas, ultimul război. Următorul pas va fi în țările baltice”, afirmă Mihail Hodorkovski, într-un interviu CNN.

Teoria conform căreia Putin nu s-ar mulțumi doar cu distrugerea Ucrainei este susținută și de președintele ucrainean, Volodimir Zekenski. Mai mult, liderul de la Kiev. Acuză Rusia de comiterea unui genocid în Ucraina pentru a elimina întreaga naţiune.

La o zi după descoperirea a numeroase cadavre pe străzile din oraşul Bucea, în urma plecării forţelor ruse, Zelenski a declarat: „Da, este un genocid. Eliminarea întregii naţiuni şi a întregului popor. Suntem cetăţeni ai Ucrainei. Putem avea peste 100 de naţionalităţi. Este vorba de distrugerea şi exterminarea tuturor acestor naţionalităţi. Iar acest lucru se întâmplă în Europa secolului 21. Cer retragerea completă a trupelor ruseşti pentru a reveni cel puţin la situaţia de dinainte de 24 februarie, ziua invaziei ruse. Acest lucru ne va permite să începem să discutăm despre alte chestiuni privind încetarea ocupaţiei, despre cum vom trăi după asta. Nici măcar nu pot să am o întâlnire atât timp cât ei bombardează. Prin urmare, mai întâi un armistiţiu, apoi mă pot întâlni cu preşedintele rus. O să discutăm amândoi. Când va veni sfârşitul războiului, vom discuta apoi împreună despre garanţii de securitate şi despre statutul neutralităţii, menţinându-ne în acelaşi timp suveranitatea şi o armată puternică. Iar dacă acest acord este încălcat, trebuie să avem posibilitatea de a ne apăra. Odată ce vom discuta despre acestea, toate trupele trebuie retrase. Iar după retragerea lor, ne putem aşeza la masă cu ţările care vor servi ca garanţi ai securităţii”.

De altă parte, fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a făcut un apel pentru o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU şi Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, în care să se prezinte atrocităţile comise de regimul Putin.

„Sunt şocat de masacrarea civililor de către soldaţii ruşi în oraşele din regiunea Kiev. Atât Ucraina cât şi lumea ar trebui să ştie că aceasta este soarta teribilă pregătită de sângerosul regim Putin pentru noi, pentru ucraineni, dacă pierdem acest război, dacă cedăm şi nu mai luptăm. Cer o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU şi Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, la care să se prezinte faptele inumane de genocid al poporului ucrainean de către regimul Putin, şi să se răspundă ferm acestor crime. Propun şi trimiterea imediată a unei misiuni internaţionale pentru analizarea faptelor de genocid.

Dovezile legate de masacrarea ucrainenilor ar trebui prezentate Curţii Penale Internaţionale într-un proces de genocid şi a subliniat că acorduri de pace cu Rusia sunt imposibile fără ca responsabilii de uciderea ucrainenilor şi distrugerea unor oraşe şi localităţi paşnice să fie traşi la răspundere. Întreaga lume ar trebui să se gândească din nou dacă vrea să negocieze cu sângerosul măcelar Putin, să încheie acorduri cu el şi să construiască viitorul cu regimul său. Putin, ca Stalin, vrea să şteargă Ucraina şi pe ucraineni de pe faţa pământului şi de pe harta lumii”, a notat Poroşenko pe Facebook.


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page