top of page

Volodimir Zelenski: „Operaţiunea specială a armatei ruse este în faliment”


Războiul dintre Ucraina și Rusia a depășit deja 80 de zile de când se desfășoară pe teritoriul Europei îngrijorând o întreagă planetă cu privire la consecințele unei posibile extinderi. Totuși, potrivit președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, „operaţiunea specială” a armatei ruse (așa cum o numește Moscova) este în faliment şi că Rusia va recunoaşte realitatea.

„Ne pregătim pentru noi tentative ale Rusiei de atacuri în Donbas, de intensificare a mişcărilor sale în sudul Ucrainei. Ocupanţii încă nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort şi că aşa-zisa lor ‘operaţiune specială’ deja este în faliment. Însă cu siguranţă va veni momentul când poporul ucrainean îi va forţa pe invadatori să recunoască realitatea. Indiferent cât de ‘creativi’ sunt ei în Herson şi Melitopol, indiferent cum îşi prezintă presupusa ‘putere’ în zonele ocupate dun Priazovia şi Donbas, ei sunt acolo temporar. Drapelul ucrainean, legea ucraineană, viaţa ucraineană încă vor fi acolo oricum”, a transmis Zelenski în cadrul discursului său de duminică seara.

De acord cu părerea liderului de la Kiev este și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Potrivit acestuia, Ucraina poate să câştige războiul împotriva Rusiei, care nu se derulează aşa cum a prevăzut Moscova.

„Ofensiva sa majoră (a Rusiei) din Donbas a ajuns într-un punct mort și Rusia nu şi-a atins obiectivele strategice. Recentul anunţ al Finlandei şi Suediei că îşi vor depune candidatura la alianţa militară nord-atlantică reprezintă dovada că agresiunile nu dau roade. Aderarea lor va întări securitatea noastră comună şi va demonstra că uşa NATO este deschisă, iar o agresiune nu dă roade.

Țările NATO sunt gata să le confere garanţii de securitate Finlandei şi Suediei înainte de aderarea lor, în special prin întărirea prezenţei Alianţei în aceste ţări. Finlanda şi Suedia sunt preocupate de perioada interimară (...), vom încerca să accelerăm acest proces”, a afirmat Stoltenberg în finalul unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din NATO.

La rândul ei, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a afirmat într-o întâlnire cu presa la finalul reuniunii NATO că ţările aliate sunt gata să ajute militar Ucraina cât timp va fi necesar.

„Suntem de acord să nu încetăm eforturile naţionale, mai ales în materie de asistenţă militară, şi că nu o vom face cât timp Ucraina va avea nevoie de această asistenţă pentru a-şi asigura autoapărarea ţării”, a declarat Baerbock.

La polul opus, Moscova a transmis public faptul că în timpul operaţiunii din Ucraina, au fost descoperite probe documentare ale unor componente ale armelor biologice care au fost create în principal în apropierea graniţelor Rusiei.

Anunțul a fost făcut de către preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul summitul alianţei militare regionale Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condus de Rusia. „Se caută posibile metode şi mecanisme de destabilizare a situaţiei epidemiologice în spaţiul post-sovietic. CSTO plănuieşte organizarea unei serii de exerciţii comune în Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan în toamnă.

Între timp apar tot mai multe speculații cu privire la starea de sănătate a liderului de la Kremlin. Potrivit unei înregistrări, un oligarh rus, foarte apropiat de Vladimir Putin, mărturisește că președintele rus este „bolnav de leucemie”.

Astfel, potrivit unei înregistrări obținute de New Lines, o revistă din Statele Unite, oligarhul, al cărui nume nu a fost făcut public, a fost înregistrat, la mijlocul lui martie, în timp ce discuta starea de sănătate a lui Putin cu un om de afaceri din vest. Afirmațiile acestuia vine în contextul în care există mai multe dovezi care arată că starea de sănătate a președintelui nu este una bună, mai ales după ce a fost văzut la parada de Ziua Victoriei „tremurând incontrolabil”.

„Putin a suferit o operație la spate din cauza leucemiei, cu scurt timp înainte să pornească războiul în Ucraina. În plus, președintele a înnebunit. există multă frustrare în Moscova cu privire la situația economică. A ruinat absolut economia Rusiei, economia Ucrainei și multe alte economii. Problema este la capul lui. Un singur om nebun poate întoarce o lume cu susul în jos”, mărturisește oligarhul rus în înregistrare.

Kremlinul a transmis că Vladimir Putin este bine, însă zvonurile au fost amplificate și de nivelul de precauție ridicat al președintelui în timpul pandemiei.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page