Volodimir Zelenski: „Dacă Ucraina nu va rezista, Europa nu va rezista!”După zece zile de război între Ucraina și Rusia, pacea pare un vis îndepărtat. Tirania rușilor condamnă Ucraina la suferință și o viață egală cu iadul. În timp ce peste un milion de ucraineni au fugit din țară de frică că își vor pierde viețile, reprezentanții Oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului confirmă faptul că cel puțin 350 de civili au fost uciși până acum de la pornirea războiului în Ucraina în timp ce alți 707 au fost răniți. Totuși, oficialii cred că cifra reală este probabil considerabil mai mare.

„Cele mai multe dintre victime au fost ucise sau rănite în explozii, bombardamente și atacuri cu rachete. Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari, mai ales în ultimele zile, deoarece primirea informațiilor din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost întârziată și multe rapoarte erau încă în așteptare”, au transmis reprezentanții Oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

Cu toate că este vizibil extenuat, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este convins țara sa nu va pierde această luptă. Într-un nou mesaj înregistrat pentru populație, liderul de la Kiev a dat asigurări că armata rusă va pierde iar poporul său se poate întoarce acasă.

„Sunt sigur că în curând vom putea spune oamenilor noștri: întoarceți-vă! Întoarceți-vă din Polonia, România, Slovacia și toate celelalte țări. Întoarceți-vă, că nu mai există amenințare. Armata rusă va pierde pentru că este imposibil să câștigi împotriva oamenilor care îți opresc forțele fără arme în mână”, a transmis președintele Ucrainei.

Cerând ajutor comunității internaționale, Zelenski încă mai speră atât Europa cât și Satele Unite ale Americii își vor uni puterile pentru a-i da o mână de ajutor împotriva președintelui rus, Vladimir Putin. În cursul zilei de mâine, senatorii SUA au fost invitaţi să se întâlnească cu preşedintele ucrainean prin sistem de videoconferinţă Zoom.

„Întâlnirea va avea loc sâmbătă dimineaţă, şi ar fi pentru prima dată când Senatul complet va putea vorbi cu Zelensky de când preşedintele rus Vladimir Putin şi-a început invadarea Ucrainei, la sfârşitul lunii trecute”, a confirmat pentru The Hill un consilier al Senatului.

Întâlnirea are loc în timp ce parlamentarii lucrează pentru a acorda miliarde de ajutoare noi pentru Ucraina şi îi oferă lui Zelensky şansa de a prezenta membrilor Congresului direct ceea ce are nevoie ţara sa în timp ce luptă împotriva invaziei ruse. Deşi Putin s-a confruntat cu eşecuri, Rusia are încă un avantaj militar faţă de Ucraina şi a atacat mai multe oraşe cheie.

„Discuţia lui Zelensky cu parlamentarii vine după ce alţi oficiali ucraineni s-au întâlnit cu membrii Congresului la începutul acestei săptămâni. Ambasadorul ucrainean Oksana Markarova s-a întâlnit cu membri ai Senatului şi i-a avertizat că Ucraina are nevoie de mai multe provizii pentru a ajuta la lupta împotriva armatei ruse. Zelensky a fost, de asemenea, în contact cu lideri mondiali, inclusiv cu preşedintele Biden, deoarece solicită sprijin pentru ţara sa, furnizând frecvent actualizări prin intermediul reţelelor sociale”, mai transmite The Hill.

Între timp, în Europa au loc tot mai multe manifestații împotriva războiului. La Paris, mii de manifestanți au scandat în franceză, ucraineană și rusă: „Solidaritate cu Ucraina” sau „Putin asasin”. Mâine sunt programate alte proteste cu aproximativ 25.000 de oameni.