top of page

Vladimir Putin: „Sancțiunile impuse Rusiei sunt precum o declarație de război”


Pentru că în baza mai multor convenții semnate în decursul istoriei, nimeni nu poate interveni miliar în războiul dintre Ucraina și Rusia, întreaga planetă privește înmărmurită la iadul care s-a dezlănțuit pe teritoriul ucrainienilor.

Totuși, pentru a-și arăta solidaritatea față de victimele războiului și pentru a pune presiune pe președintele rus, Vladimir Putin, să oprească imediat atacul, mai multe țări au luat decizia de a impune sancțiuni Rusiei. În același timp, zeci de companii și federații și-au întors spatele de la Moscova, lăsând-o tot mai izolată de restul lumii.

Vizibil deranjat de aceste acțiuni costisitoare, Putin a declarat astăzi că „sancțiunile impuse Rusiei sunt precum o declarație de război”.

„Am spus acest lucru la începutul operaţiunii şi am spus-o înainte de a se lua această decizie. O decizie dificilă, fără îndoială (…) nu intenţionez să institui legea marţială în Rusia. Legea marţială este aplicată în caz de agresiune în special în regiunile unde au loc lupte. Noi nu avem o astfel de situaţie şi sper că nu va fi cazul (…) sancţiunile occidentului în cazul Rusiei sunt precum o declaraţie de război şi că Moscova trebuie să îşi apere interesele şi să îi apere pe vorbitorii de rusă în estul Ucrainei. Totul decurge conform planului în Ucraina şi armata rusă îşi va îndeplini obiectivele în cadrul operaţiunii militare speciale. Obiectiul de a distruge infrastructura miltiară a Ucrainei a fost aproape atins. Primul lucru pe care l-au făcut a fost să distrugă întreaga infrastructură militară. Bine, nu toată, dar parțial, în principal depozite cu arme, muniție, aviație, sisteme de apărare aeriană. La sistemele de apărare aeriană, eliminarea lor necesită puțin timp: trebuie să fie deschise, apoi lovite. Practic această operațiune a fost finalizată. Rusia doreşte ca Ucraina să fie demilitarizată, denazificată şi ar trebui să aibă un statut neutru”, a declarat Putin, într-o întâlnire cu femeile din echipajele de zbor ale companiilor aeriene ruse, transmisă de televiziunea publică.

Mai mult, tot astăzi, Vladimir Putin a vorbit despre posibilele consecințe care ar putea exista în cazul în care Ucraina ar adera la NATO.

„Începem să vorbim din ce în ce mai activ despre faptul că Ucraina va fi acceptată în NATO. Înţelegeţi la ce ar putea duce acest lucru, sau unde ar putea duce chiar acum? Rusia va considera drept cobeligerantă orice ţară care încearcă să impună o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, o revendicare a Kievului respinsă de NATO. Vom considera orice astfel de evoluţie ca fiind o participare la conflictul armat a oricărei ţări de pe teritoriul căreia este creată o ameninţare la adresa armatei noastre. Ascultaţi, oamenii din Donbas nu sunt câini vagabonzi. Între 13.000 şi 14.000 de persoane au murit de-a lungul anilor. Mai mult de 500 de copii au fost ucişi sau mutilaţi. Dar Occidentul a ales să nu observe acest lucru timp de opt ani. Ascultaţi, opt ani”, a spus Putin, referindu-se la războiul care a început în 2014, în urma schimbării regimului de la Kiev şi a anexării de către Rusia a teritoriului ucrainean Crimeea.

Între timp, imaginile cu bombardamentele din Ucraina sensibilizează dar și înfurie întreaga omenire. Un soldat rus capturat și-a implorat familia să nu creadă „propaganda” Moscovei, deoarece a susținut că trupele lui Putin ucid copii în Ucraina.

Într-un videoclip, care a fost distribuit pe Facebook de către Serviciul de Securitate al Ucrainei, soldatul care a fost capturat de forțele ucrainene, a îndemnat oamenii să nu aibă încredere în ceea ce aud la televiziunea rusă, deoarece a susținut că Kremlinul ”îi spală pe creier pe oameni”.

„Luptătorul, al cărui nume nu este cunoscut, insistă că, deși este un captiv al ucrainenilor, este bine și nu are de ce să își facă griji, în timp ce transmite un mesaj cetățenilor ruși. El susține că guvernul rus spălă creierul cetățenilor săi și a spus că nu este adevărat că ucrainenii sunt un popor rău, și insistă că trupele ruse sunt de fapt carne de tun”, informează Protv.

Potrivit militarului, aproximativ 8.000 până la 10.000 de soldați au fost uciși de la începutul invaziei, o afirmație contestată de Moscova, care a publicat pentru prima dată cifre contestate miercuri. În descrierea videoclipului, Serviciul de Securitate ucrainean a scris: „Soldatul admite că Rusia este agresorul, trupele lor bat civili și ucid copii. În același timp, spune că pentru el, captivitatea este singura șansă de supraviețuire”.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page