top of page

Vladimir Putin a anunțat că este decis să se imunizeze împotriva Covid-19


Dacă inițial a declarat că nu se va vaccina împotriva noului coronavirus, recent, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că este decis să se imunizeze. Această decizie a venit în urma unor critici apărute la adresa vaccinului rusesc, Sputnik V, pe care comisarul european însărcinat cu piaţa internă, Thierry Breton, îl consideră ca fiind de neîncredere. În opinia sa, Uniunea Europeană nu are nevoie de serul Rusiei împotriva Covid-19. Până în prezent, 4,3 milioane de ruși s-au vaccinat împotriva coronavirus și peste două milioane de ruși s-au imunizat cu a doua doză de Sputnik V. ”Noi nu obligăm pe nimeni să facă ceva, dar ne întrebăm ce interese apără aceşti oameni - ale întreprinderilor farmaceutice sau ale cetăţenilor europeni? Rusia a semnat contracte cu privire la furnizarea vaccinului Sputnik V unui număr de 700 de milioane de persoane în lume”, a tunat Putin într-o reuniune, transmisă în direct de televiziuni.

”Vladimir Putin a apreciat că situaţia relaţiilor Rusiei cu UE nu este satisfăcătoare din cauza poziţiei neconstructive şi uneori conflictuale a partenerilor euroeni. De partea rusă, s-a subliniat voinţa de a se restabili un format de cooperare depolitizat cu UE”, a anunţat într-un comunicat Kremlinul, înaintea acestui summit al Celor 27, programat pentru joi și vineri, prin videoconferință, în cadrul căruia urmează să fie validate noi sancţiuni impuse Rusiei.

Pe de altă parte, potrivit ministrului rus al Sănătăţii Mihail Muraşko, reprezentanţi ai Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) urmează să efectueze o vizită în Rusia la 10 aprilie. În urmă cu câteva zile EMA a demarat o examinare continuă a Sputnik V - pe care trei state membe UE, şi anume Ungaria, Slovacia şi Cehia l-au aprobat deja.

Din păcate, președintele rus nu a fcut public numele vaccinului căruia îi va fi administrat însă, cu siguranță, va fi unul de fabricație rusească. ”În mod deliberat nu spunem ce vaccin va primi preşedintele, remarcând că toate cele trei vaccinuri ruseşti sunt absolut de încredere şi eficiente. Preşedintele a făcut deja foarte multe pentru a promova vaccinurile ruseşti, dintre care cel mai cunoscut este Sputnik V. De altă parte, Vladimir Putin nu agreează ideea de a fi vaccinat în faţa camerelor de luat vederi”, le-a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor. Moscova a mai acordat autorizare de urgenţă altor două vaccinuri de producţie internă, EpiVacCorona şi CoviVac.

Între timp, în restul lumii, lupta împotriva noului coronavirus a devenit din ce în ce mai aprigă în condițiile în care tulpinile Covid-19 se răspândesc cu o viteză foarte mare, iar numărul de contagieri cresc de la o zi la altă. Potrivit cercetătorilor din Brazilia, ar putea să existe deja mutaţii apărute în noile variante ale coronavirusului care circulă în ţara lor, devenită epicentrul global al pandemiei de Covid-19. Potrivit unui articol care se referă la rezultatele unui studiu realizat de Fundaţia Oswaldo Cruz (FioCruz), considerat cel mai mare centru de cercetare ştiinţifică din America Latină, au fost detectate mutaţii îngrijorătoare în cinci dintre cele 27 de state din Brazilia: Amazonas, Bahia, Maranhao, Parana şi Rondonia, scrie Agerpres.

“Transmiterea continuă şi generalizată a SARS-CoV-2 în Brazilia generează noi linii virale ce pot fi mai rezistente la neutralizare. Covid-19 ar putea evolua spre generarea de noi variante care ar fi mai contagioase şi mai periculoase decât cele anterioare. Ne-am putea afla în faţa unui proces natural de evoluţie şi de adaptare (a virusului) în faţa scenariului unei creşteri a numărului de persoane cu anticorp” decât variantele anterioare, se arată într-un raport elaborat de experţi ai FioCruz, care are sediul la Rio de Janeiro. Articolul a fost publicat de portalul MedRxiv, specializat în informaţii medicale şi cercetare clinică, pentru a putea fi revizuit de cercetători din întreaga lume. În prezent, varianta braziliană este considerată cea mai contagioasă tulpină de Covid-19. Conform datelor oficiale, difuzate luni, în ultimele 24 de ore în Brazilia s-au înregistrat 1.383 de decese şi 49.293 de noi cazuri de infectare, urcând bilanţul total la 295.425 de morţi şi peste 12 milioane de cazuri de coronavirus.

În Europa, autoritățile daneze plănuiesc să relaxeze măsurile de restricție începând cu luna aprilie, când s-ar putea redeschide frizeriile, centrele de spa şi alte servicii, urmate în luna mai de restaurante şi săli de cinema, cu condiţia deţinerii unui „paşaport COVID”. Astfel, multe dintre planurile de deschidere depind de utilizarea unei aşa-numit paşaport corona, care arată că deţinătorul a fost vaccinat, a trecut prin infecţie sau are un test negativ nu mai vechi de 72 de ore. Mall-urile se pot redeschide la 21 aprilie, iar cinematografele, sălile de concerte şi restaurantele îşi vor putea relua activitatea la începutul lunii mai.


Etichete:

 

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page