Varianta Omicron devine dominantă în tot mai multe țări europene
În ciuda faptului că a fost depistată abia acum o lună de zile, Omicron - noua variantă da coronavirusului, s-a răspândit în peste 100 de țări, dintre care, în unele domină numărul de cazuri noi cu infectări. În Europa, Marea Britanie a fost prima țară care a confirmat oficial faptul că toate cazurile noi de contaminare cu Covid-19 aparțin variantei Omicron. În condițiile în care doar 20% din populația Olandei a primit o doză de rapel a vaccinului anti-coronavirus, recent, Țările de Jos au intrat în aceași listă.
Astfel, în cursul zilei de astăzi, autoritățile au anunțat dominația Omicron avertizând în același timp, asupra unei creșteri a spitalizărilor. „În pofida unei scăderi a contaminărilor cu 9.213 cazuri pozitive marţi, contagiozitatea crescută a variantei Omicron va duce la noi contaminări în următoarele zile. Aceasta va duce, de asemenea, la o creştere a numărului de spitalizări. Impactul real al măsurilor este aşteptat la începutul lunii ianuarie”, a anunţat institutul naţional de sănătate publică.
Din păcate, măsurile de restricție luate în urmă cu zece zile de către autorități, par să nu fi ajutat prea mult la reducerea apariţiei de noi cazuri de Omicron. Totuși, pentru că magazinele neesenţiale, restaurantele, barurile, cinematografele şi muzeele vor rămâne închise până la 14 ianuarie, oficialii speră ca această decizie să aibă efecte pozitive. Un lucru încurajator reprezintă însa faptul că spitalizările au scăzut de la 256 săptămâna trecută la 191 săptămâna aceasta.
Peste 20% din populaţia olandeză adultă a primit o doză de rapel a vaccinului, conform institutului naţional de sănătate publică.
Într-o situație la fel de precară se află și Belgia unde, de curând, premierul Alexabder De Croo, a declarat că ia în considerare introducerea vaccinării obligatorii.
„Socialiştii francofoni, care fac parte din coaliţia guvernamentală condusă de Alexander De Croo, solicitaseră introducerea obligativităţii vaccinării anti-COVID-19 în Belgia, dar şeful executivului federal a calificat o asemenea măsură drept lene politică”, informează Protv. Totuși, din cauză că secțiile de terapie intensivă devin din ce în ce mai aglomerate, premierul liberal al Belgiei este pregătit să își reconsidere poziția.
„Impactul unui grup relativ mic asupra sistemului nostru de asistenţă medicală este prea mare. Nu putem permite să se întâmple acest lucru. Keynes, un economist britanic, a spus cândva: Când faptele se schimbă, mă răzgândesc. Argumentele bune mă pot convinge. Obiectivul este clar: trebuie să vaccinăm pe toată lumea. În cazul în care calea vaccinării obligatorii poate ajuta, atunci aş dori să o iau în calcul. Cu toate acestea, un guvern nu poate decide de unul singur acest lucru. Această dezbatere trebuie să aibă loc în parlament”,a declarat premierul belgian.
Noua variantă a coronavirusului a devenit rapid cel mai mare inamic al europenilor care sperau că după doi ani de pandemie, își pot petrece sărbătorile de iarnă fără restricții. Din păcate, răspândirea Omicron a determinat înăsprirea restricțiilor și chiar impunerea carantinei în anumite țări. Mai mult, potrivit specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății, Covid-19 nu pare să plece prea curând.
În acest context, Italia a transmis astăzi că autoritățile sale sanitare au înregistrat un record de cazuri noi de infectare. Conform Ministerului Sănătății italian, Peninsula a raportat 78.313 de cazuri de Covid-19, un record zilnic absolut de la începutul pandemiei în această țară. În ceea ce privesc decesele, autoritățile au confirmat pierderea a 202 vieți asociate coronavirus.
Numărul mare de infectări a putut fi depistat cu ajutorul unui număr incredibil de teste, în total 1.034.677 efectuate în ultimele 24 de ore, mulţi italieni stând la coadă în faţa clinicilor şi farmaciilor pentru a se testa.
Autorităţile italiene urmăresc cu atenţie această tendinţă în creştere a infectărilor, pe care o atribuie variantei Omicron a coronavirusului. Numai săptămâna trecută peste 28% din noile infectări în Italia erau cauzate de această nouă variantă, considerată mult mai contagioasă decât tulpina Delta.
De altă parte, în Italia a crescut și numărul pacienților spitalizați cu Covid. În cursul zilei de marți, 10.089 de persoane erau internate cu simptome de coronavirus, dintre care 1.145 sunt la ATI.
Răspândirea variantei Omicron i-a determina pe oficiali să impună noi măsuri, printre care se numără purtarea măştii în aer liber, interzicerea aglomerărilor festive (precum cele de Anul Nou) şi închiderea discotecilor.
Comentarios