top of page

Varianta Delta strică planurile de vacanță ale europenilor



Răspândirea variantei Delta a noului coronavirus a devenit în prezent, cea mai mare amenințare pentru majoritatea țărilor lumii. În Australia, țară lăudată pentru progresul înregistrat în lupta sa împotriva Covid-19, autoritățile au decis să prelungească pentru încă 2 săptămâni, lockdownul care a intrat în vigoare la sfârșitul lunii iunie în Sydney. În prezent, cei cinci milioane de rezidenți ai celui mai mare oraș din Australia, se confruntă cu riscul unei reveniri a epidemiei de coronavirus. Potrivit autorităților locale, focarul epidemic cauzat de varianta Delta se extinde în continuare în capitala statului New South Wales, în ciuda măsurilor de lockdown impuse pe 26 iunie, cu 97 de cazuri noi recenzate în decursul ultimelor 24 de ore.

Dacă ințial, lockdownul era prevăzut să dureze până pe 16 iulie, autoritățile au decis că acesta va rămâne în vigoare cel puțin până pe 30 iulie. Astfel, rezidenţii oraşului Sydney pot ieşi din locuinţe doar pentru a-şi cumpăra bunuri esenţiale, a beneficia de îngrijiri medicale, a face exerciţii fizice sau a merge la locul de muncă dacă este nevoie, însă şcolile sunt închise, iar locuitorii sunt încurajaţi să rămână la domiciliu. ″O spunem cu regret, dar va trebui să prelungim perioada de lockdown cu cel puţin două săptămâni″⁣, a anunţat miercuri prim-ministrul New South Wales, Gladys Berejiklian. În timp ce factorul cheie în gestionarea cu succes a crizei determinate de pandemia a constat în închiderea strictă a frontierelor imensei insule-continent, campania de vaccinare se desfășoară extrem de lent aici. Astfel, dacă în numeroase țări dezvoltate au început deja să se gândească la lumea postpandemie, în Australia, doar 10% din populație a fost imunizată. De la începutul pandemiei și până în prezent, Australia, cu o populație de 25 de milioane de locuitori, a înregistrat peste 31.000 de cazuri și 912 decese asociate Covid-19.

În Europa, aceiași variantă Delta strică vacanțele multor europeni, în plin sezon estival. Inițial, multe țări de pe bătrânul continent au luat în considerare relaxarea măsurilor de restricție însă, răspândirea accelerată a mutației Delta i-a determinat pe oficiali să renunțe la această inițiativă. În acest sens, Grecia, principala destinație externă de vacanță a românilor și în această vară, a anunțat prin vocea premierului că în spațiile închise, fie că vorbim de restaurante, baruri, cluburi, cinematografe sau teatre vor mai avea acces doar cei vaccinați.

`Măsura se va aplica de vineri, asta după ce în încercarea de a interzice petrecerile cu dans și înghesuială, autoritățile stabiliseră ca, în restaurante, baruri, cluburi, clienții să stea doar pe scaune`, informează Protv.

O decizie similară a fost anunțată și în Franța unde, din august, vor putea intra în restaurant, mall, bar sau club doar cei vaccinați sau care se testează înainte. Măsura se va aplica și pentru cei care vor să circule cu trenul sau cu avionul pe un zbor intern sau care vor să viziteze parcurile de distracții. Accesul în locurile publice pentru cei vaccinați sau testați este deja în vigoare și în Danemarca, Luxemburg, Germania și Austria, iar în Cipru a fost introdus un așa-numit safe pass, care se obține doar dacă ești vaccinat, testat sau trecut prin boală. Olanda a luat și ea decizia de a reintroduce restricțiile de limitarea a răspândirii coronavirusului după ce, în doar o săptămână, s-a înregistrat o creștere de șapte ori a numărului de noi cazuri de Covid-19.

Potrivit autorităților sanitare locale din orașul olandez Utrecht, aproximativ 1.000 de persoane s-au infectat cu noul coronavirus la un festival de muzică. Numărul cazurilor de infectări ar putea crește în zilele următoare, în condițiile în care circa 20.000 de persoane au participat la festivalul Verknipt, desfășurat timp de două zile, în aer liber, în data de 3 și 4 iulie.

Dacă în prima zi, autoritățile au confirmat cel puțin 448 de participanți infectați, a doua zi, alți 516 au fost adăugați cifrei inițiale, socandu-i pe organizatori care, la rândul lor, mărturisesc că au respectat toate măsurile de igienă. Mai mult, pentru a participa la festival, publicul a trebuit să prezinte dovadă vaccinării sau un test negativ la coronavirus și a fost controlat cu strictețe la intrare. Inițial, autoritățile olandeze au menținut restricțiile pentru mult timp, însă, începând cu 26 iunie, acestea au decis să ridice aproape toate măsurile, permițând astfel, evenimente pe scară largă.

În urma unei creşteri explozive a numărului cazurilor de infectare, s-a renunţat din nou la unele măsuri de relaxare. Recent, autoritățile sanitare au consemnat 8.000 de cazuri de infectare, într-un interval de 24 de ore. Incidenţa pe şapte zile este de peste 300 de infecţii la 100.000 de locuitori. Potrivit acestora, în special, adolescenţii şi adulţii tineri sunt responsabili de creşterea considerabilă a numărului de infecţii, în timp ce focarele de infecţie au fost în principal festivalurile, discotecile şi restaurantele

De asemenea, în unele regiuni din Spania și Portugalia, mai ales în zonele turistice, oficialii au instaurat iar restricții care privesc în primul rând limitarea programului de funcționare al restaurantelor, barurilor și magazinelor, dar și interdicția de deplasare pe timp de noapte.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page