top of page

„Varianta Delta reprezintă 99% dintre cazurile de Covid-19 identificate la nivel global”La un an diferență de când a fost depistată, varianta Delta a coronavirusului s-a răspândit atât de mult încât în prezent, ea reprezintă 99% din cazurile de Covid-19 identificate la nivel global. Potrivit directorului tehnic al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru Covid-19, Maria Van Kerkhove, aproape toate cele până la 900.000 de cazuri identificare la nivel global în ultimele 60 de zile au provenit din tulpina Delta.

Delta este cu adevărat tulpina dominantă. Şi există două variante de interes, Mu şi Lambda, pe care le urmărim, dar, din nou, acolo unde este prezentă Delta, aceasta domină. În prezent ne confruntăm cu o creştere la nivel internaţional a cazurilor de infecţii Covid-19, cu preponderenţă în Europa. Continentul a consemnat în ultima săptămână circa 60% din cele peste 3,3 milioane de cazuri noi de Covid-19 din lume. De altfel, Europa a reprezentat mai mult de jumătate din cei puţin sub 50.000 de decese globale de Covid în ultima săptămână, o creştere cu 5% a deceselor pe tot continentul. Cazurile de Covid la nivel mondial au crescut în ultimele patru săptămâni consecutive. Pandemia se îndreaptă în direcţia greşită în acest moment. Scăderea utilizării măştilor şi distanţarea socială sunt de vină pentru creşterea în Europa. Societăţile care se redeschid în emisfera nordică în această iarnă ar putea duce la o creştere a bolilor respiratorii în lunile următoare, inclusiv gripa şi alţi agenţi patogeni, a declarat oficialul OMS în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri transmisă de organizaţie pe canalele de socializare ale acesteia.

În opinia experților, cea mai eficientă armă împotriva Covid-19 și a tulpinei sale Delta rămâne vaccinul anti coronavirus. În acest sens, totuși, Banca Centrală Europeană (BCE) consideră că lentoarea ritmului vaccinării împotriva Covid-19 în anumite părţi ale lumii ar putea ameninţa stabilitatea financiară, în pofida faptului că relansarea economică a demarat.

„Relansarea economică în curs - printr-o activitate susţinută în întreprinderi din zona euro - a redus numeroase dintre cele mai rele temeri ale noastre cu privire la cicatrici economice şi creşterea riscului neplăţii creditelor în urma Covid-19. Însă riscurile legate de pandemie nu au dispărut de tot, mai ales din cauză că progresele vaccinării au rămas lente în numeroase regiuni ale lumii. Astfel, prin perturbări de prevăzut pe pieţele muncii şi cererii şi ofertei, pandemia continuă să fie unul dintre principalele riscuri la adresa creşterii economice viitoare. Pentru a completa tabloul ameninţărilor la adresa economiei, în document se subliniază asupra unor presiuni asupra laţurilor de aprovizionare mondială şi creşterii preţurilor energiei, care reprezintă, de asemenea, o provocare la adresa perspectivei inflaţiei”, a anunţat astăzi, BCE într-un raport semestrial privind stabilitatea financiară.

Acest raport vine în contextul în care noul coronavirus continuă să se răspândească, iar epidemia creşte în Europa, cu un nou record de contaminări de până la 52.000 de cazuri noi în Germania, miercuri, în timp ce Franţa a depăşit marţi pragul de 20.000 de cazuri.

În încheierea raportului, BCE a lansat un avertisment cu privire la buzunare exuberante pe anumite pieţe, care s-au format în urma unei aprecieri a unor active financiare şi imobiliare. „Aceste sectoare se expun unui risc de corecţie, în contextul în care întreprinderi şi finanţe publice prezintă niveluri de îndatorare mai mari din cauza pandemiei Covid-19. Aceste bule sunt legate, în mod paradoxal, de politica banilor abundenţi şi ieftini pe care o duce BCE de ani de zile, cu scopul de a susţine activitatea, şi pe care institutul le supraveghează îndeaproape”, informează Protv.

În urma încheierii Conferinţei ONU privind modificările climatice (COP26), săptămâna trecută, BCE îndeamnă, de asemenea, la o ”acţiune concentrată şi oportună” în lupta împotriva modificărilor climatice, în vederea unei limitări a riscurilor la adresa sistemului financiar.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page