Vaccinurile își pierd din eficacitate în fața Omicron oferind o protecție de cel mult 20%Potrivit primului studiu real efectuat pe varianta Omicron, aceasta s-a dovedit a fi mult mai contagioasă decât Delta, în timp ce simptomele contaminării seamănă mai mult cu cele ale gripei.

În ciuda contagiozității de care dă dovadă, Omicron nu s-a arătat încă mai severă decât celelalte variante Covid. Un lucru cert însă este faptul că vaccinurile ar fi mai puțin eficiente.

Potrivit datelor obținute de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, aproximativ 89% dintre persoanele infectate cu Omicron prezintă aceleași „semne” inițiale și anume o tuse seacă și „mâncărimea gâtului” (o senzație de iritație diferită de cunoscuta durere de gât). Totuși, acestea nu sunt singurele simptome. Printre semnele specifice variantei Omicron mai sunt, de asemenea, durerile musculare moderate, oboseala extremă, nasul înfundat și strănuturile.

De altă parte, medicii din Africa de Sud au descoperit faptul că persoanele infectate cu Omicron se confruntă cu un simptom care apare doar noaptea. Potrivit acestora, mulți pacienți suferă de transpirații nocturne, care se produc atunci când transpiri atât de mult încât pijamalele sau lenjeria de pat sunt extrem de ude, în ciuda faptului că încăperea a fost răcoroasă.

„Simptomele variantei din Africa de Sud, descrise de medicii care îngrijesc pacienții infectați cu Omicron, sunt acestea cinci: iritație a gâtului (diferită de cunoscuta durere de gât), dureri musculare moderate, oboseală extremă, tuse seacă și transpirații nocturne. Acele transpirații nocturne la care s-ar putea să trebuiască să te ridici și să-ți schimbi hainele. autoritățile trebuie să fie atente la aceste cinci simptome, pentru a putea identifica eficient persoanele infectate cu varianta Omicron”, a spus medicul britanic dr. Amir Khan.

Viteza de răspândire a Omicron a adus această nouă variantă în 89 de țări de pe glob. Conform specialiștilor din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Omicron va înlocui varianta Delta până la începutul anului viitor.

Pentru că reprezintă o amenințare iminentă, în pragul sărbătorilor de iarnă, mai multe țări au decis să impună măsuri de restricții menite să îi protejeze pe oameni.

„Un eveniment anulat e de preferat unei vieți pierdute. E mai bine să anulăm acum și să sărbătorim mai târziu decât să sărbătorim acum și să plângem mai târziu. Nimeni nu vrea să ne mai regăsim în aceeași situație și peste 12 luni”, a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.

Dacă până acum, vaccinurile erau o opțiune liberă în lupta cu pandemia, Omicron pune presiune pe autorități și personalul sanitar pentru a-i convinge pe oameni că imunizarea nu mai poate fi o alegere ci mandatorie. Din păcate, cercetătorii au descoperit că vaccinurile își pierd dramatic din eficacitate în fața Omicron oferind o protecție de cel mult 20% împotriva îmbolnăvirii. Doza booster a unui vaccin ARN Messager, în schimb, ar putea crește protecția până la 70-80%.

„Avem niște informații preliminarii con