Vaccinul Johnson & Johnson, la un pas de a fi aprobat și în Uniunea Europeană
Întârzierile de livrări din dozele promise cu vaccin anti-coronavirus pune în dificultate campaniile de vaccinare și lupta împotriva Covid-19. Pentru a se asigura că oamenii sunt imunizați iar societățile se pot întoarce la normalitate, oficialii Uniunii Europene pun presiune pe Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) să aprobe al patrulea vaccin, cel produs de compania Johnson & Johnson. În prezent, pe teritoriul Uniunii Europene sunt aprobate și administrate serurile produse de giganții Pfizer în colaborare cu BioNTech, Moderna și AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford.
„Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman al EMA urmează să dea recomandarea sa pentru vaccinul Covid-19 al Janssen (filiala europeană a Johnson & Johnson) pe 11 martie, în cadrul unei reuniuni speciale”, a precizat agenția europeană pe Twitter. În urma testelor clinice efectuate pe trei continente afectate de diferite mutații ale coronavirusului, vaccinul companiei Johnson & Johnson are o eficacitate globală de 66%. În testele clinice la care au participat circa 44.000 de voluntari, nivelul protecţiei împotriva formelor moderate şi severe de COVID-19 a variat de la 72% în SUA, la 66% în America Latină şi la numai 57% în Africa de Sud, ţară unde a fost detectată una dintre noile mutaţii mai contagioase ale coronavirusului.
Diferențele față de celelalte vaccinuri constă în faptul că este administrat numai într-o singură doză și poate fi stocat la temperatura unui frigider, ceea ce facilitează distribuția. În Statele Unite, unde vaccinul Johnson & Johnson a fost deja aprobat și administrat oamenilor, un oficial al Case Albe a mărturisit că Grupul american Merck va ajuta Johnson & Johnson să fabrice serul. „De îndată ce am aflat despre faptul că Johnson&Johnson a rămas în urmă în etapele şi eforturile de fabricaţie, am luat măsuri pentru a ne asigura că putem accelera acest proces şi pentru a-l asocia cu unul dintre cei mai mari producători din lume”, a declarat secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki într-un briefing susţinut la Casa Albă.
Această declarație vine în urma faptului că producția de vaccinuri J & J s-a dovedit a fi mai lentă decât a promis inițial compania. Practic, aceasta trebuia să livreze 12 milioane de doze până la sfârşitul lunii februarie, dar avea mai puţin de 4 milioane pregătite pentru expediere atunci când vaccinul a fost autorizat sâmbătă. În prezent, J&J se aşteaptă să poată livra încă 16 milioane de doze până la sfârşitul lunii - cu mult sub angajamentele sale anterioare - iar săptămâna viitoare nu va livra nimic. Compania a declarat că va putea furniza cele 100 de milioane de doze pe care s-a angajat să le livreze până la termenul limită iniţial, de la jumătatea anului. „Următoarele livrări aşteaptă ca autorităţile de reglementare să aprobe noile operaţiuni de fabricaţie ale partenerul său, producătorul de medicamente pe bază de contract Catalent. În prezent, J&J caută mai mulţi parteneri pentru a-şi extinde capacitatea de producţie”, a declarat Paul Stoffels, directorul ştiinţific al J&J, într-un interviu acordat luni.
Până acum, substanţa vaccinului realizat de J&J este produsă în Statele Unite, la o fabrică operată de Emergent BioSolutions, precum şi în fabrici din Olanda şi India. În Statele Unite există două fabrici americane - conduse de Catalent şi Grand River Asceptic Manufacturing - unde vaccinul este finalizat şi pus în flacoane. De altă parte, compania are şi parteneri cu capacitate de finisare în Spania, Italia, India şi Africa de Sud.
Lupta pentru dezvoltarea, aprobarea, producerea și distribuția de vaccinuri a devenit un efort comun al tuturor țărilor în lupta cu noul coronavirus. Austria și Danemarca au decis în acest sens să își unească forțele cu Israelul pentru producerea unor vaccinuri menite să stopeze în specia mutațiile Covid-19. Potrivit News.ro, „iniţiativa celor două state membre ale UE survine pe fondul nemulţumirilor tot mai mari legate de întârzierile apărute în aprobarea, comandarea şi distribuirea vaccinurilor, care au făcut ca blocul celor 27 de state membre să rămână cu mult în urma campaniei de vaccinare din Israel. Este corect că UE procură vaccinuri pentru statele membre, dar că Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a fost prea lentă în aprobarea acestora. Prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru viitoarele mutaţii şi nu ar trebui să mai depindem doar de UE pentru producerea vaccinurilor din a doua generaţie”, a declarat Cancelarul austriac Sebastian Kurz. În același context și premierul danez Mette Frederiksen a criticat programul de vaccinare al UE. „Nu cred că poate rezista singură, pentru că trebuie să creştem capacitatea. De aceea, acum avem norocul de a începe un parteneriat cu Israelul”, a declarat Frederiksen.
La auzul despre această alianță, Comisia Europeană a declarat că statele membre sunt libere să încheie acorduri separate dacă doresc. „Nu înseamnă deloc că strategia a eşuat sau că suntem împotriva strategiei”, a spus purtătorul de cuvânt Stefan de Keersmaecker. Kurz şi Frederiksen urmează să călătorească în Israel săptămâna aceasta pentru a vedea de aproape cum are loc distribuirea rapidă a vaccinurilor.
Comments