Vaccinul cubanez împotriva Covid-19 are o eficiență de 62%
În cursa împotriva pandemiei de coronavirus, mai multe companii farmaceutice din diferite țări au dezvoltat vaccinuri care să îi ajute pe oameni să stea departe de efectele grave ale virusului care a schimbat total omenirea încă de la sfârșitul anului 2019. Recent, și Cuba a intrat în această cursă, după ce a produs un vaccin menit să fie administrat în trei doze. Potrivit laboratorului Finlay, vaccinul a atins o eficiență de 62% după injectarea a două din cele trei doze, un rezultat intermediar ce depășește nivelul de 50% cerut de OMS.
„Putem anunța că am atins 62% eficacitate cu aplicarea a două doze de vaccin (Soberana) 02, un rezultat reconfortant pentru că ține cont de variantele care circulă deja în țara caraibiană. În câteva săptămâni vom avea ultimul cuvânt cu privire la eficacitatea celor trei doze, care ne așteptăm să fie mult mai mare”, a declarat pentru presa locală, Vicente Verez, directorul Institutului care a conceput serul.
Cuba a lucrat timp de 13 luni la cinci vaccinuri candidate, dintre care două, Soberana 02 şi Abdala, au finalizat a treia şi ultima fază de testare. „Rezultatele, evaluate de un comitet independent de specialişti cubanezi, vor fi prezentate autorităţii de reglementare pentru a face cererea oficială de autorizare a utilizării de urgenţă a vaccinului în următoarele săptămâni”, a declarat Yuri Valdez, director adjunct al institutului.
Anunțul privind eficacitatea de peste 50% a vaccinului produs de cubanezi vine într-un moment în care insula se confruntă cu o reapariție majoră a bolii. De la începutul pandemiei și până în prezent, Cuba a înregistrat 166.368 de cazuri de Covid-19, dintre care 1.148 de decese. La începutul lunii mai, autoritățile au decis în regim de urgență, administrarea celor două vaccinuri candidate în capitală și în mai multe provincii. Astfel, peste 4,3 milioane de doze de Soberana 02 și Abdala au fost administrate până la data de 16 iunie. Potrivit autorităților sanitare, aproximativ 2,1 milioane de persoane au primit o doză, aproape 1,4 milioane au primit două doze și circa 794.000 au primit și a treia doză.
Obiectivul guvernului este de a vaccina 70% din populația țării (de 11,2 milioane de locuitori) până în august și întreaga populație până la finalul anului 2021. „Aflată sub embargoul american din 1962, Cuba a început să îşi dezvolte propriile medicamente în anii 1980. Dintre cele treisprezece vaccinuri din programul de imunizare, opt sunt produse la nivel local”, informează Protv.
Recunoscută internațional ca țara cu cea mai bună strategie de vaccinare a populației, Israelul a decis weekendul acesta să reintroducă măsura purtării măștii de protecție în anumite zone din cauza apariției a două noi focare de coronavirus în școli. Potrivit Ministerului Sănătății, la cinci zile după ce Israelul a ridicat obligativitatea purtării măștii de protecție deoarece numărul infecțiilor la nivel național a scăzut semnificativ, măștile au devenit obligatorii atât în interior cât și în exterior, în zona Binyamina, la sud de Haifa, şi în Modiin-Makkabim-Reut, oraş situat situat între Tel Aviv şi Ierusalim.
În pofida faptului că în urmă cu două săptămâni, Israelul a început să vaccineze adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, într-o şcoală din Binyamina, 45 de elevi au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus, iar în Modiin au fost înregistrate aproximativ o duzină de cazuri noi. Potrivit relatărilor din mass media, ambele focare din şcoli ar fi asociate cu persoane care se întorc din călătorii în străinătate şi cu varianta delta mai contagioasă a virusului.
De la începutul campaniei de vaccinare lansate în decembrie, în Israel, o ţară cu 9 milioane de locuitori, aproape 5,5 milioane de persoane au primit prima injecţie şi mai mult de 5,1 milioane sunt complet vaccinate. Noile infecţii şi cazurile grave de boală au scăzut brusc în ultimele luni, cu doar 22 de persoane care sunt grav bolnave, în scădere faţă de aproximativ 1.200 la sfârşitul lunii ianuarie.
Un număr record de vaccinuri administrate împotriva coronavirus îi revine Chinei unde, potrivit Ministerului Sănătății, până în prezent s-au administrat mai mult de un miliard de doze de vaccin anti-coronavirus. Conform unei numărători AFP, acest număr de doze injectate reprezintă mai mult de o treime din totalul global. Vineri, omenirea a depășit pragul de 2,5 miliarde de doze administrate.
Iniţial, chinezii nu s-au grăbit să se vaccineze, deoarece virusul a fost practic eradicat din ţară de mai bine de un an, datorită carantinei obligatorii, a testelor masive şi a aplicaţiilor mobile pentru controlul călătoriilor. Eforturile guvernului de a-i convinge pe chinezi să se vaccineze a rezultat cu un total de 1,01 miliarde de doze au fost deja administrate. Potrivit Ministerului Sănătăţii, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 23 de de cazuri noi. Toţi aceşti pacienți sunt însă persoane sosite din străinătate, care oricum sunt plasate automat în carantină, fără contact cu restul populaţiei.
Comments