top of page

Ursula von der Leyen susține vaccinarea obligatorie anti-Covid pe întreg teritoriul Uniunii Europene



În timp ce mai multe țări ale lumii au luat decizia de a-și închide din nou granițele, înăsprind în același timp măsurile de restricție pentru a evita răspândirea noii variante a coronavirusului, specialiștii analizează de zor caracteristicile tulpinii Omicron, depistată săptămâna trecută în Africa de Sud.

Prezentă deja în mai multe state, cea mai nouă vaiantă a Covid-19 este considerată a fi mult mai contagioasă decât tulpina Delta – responsabilă deja pentru un număr de contaminări și decese mai mare decât cele înregistrate în 2020.

Cu toate că Africa de Sud a anunțat imediat depistarea acestei noi variante, în cursul zilei de astăzi, Nigeria a comunicat că a confirmat primele sale cazuri de variantă Omicron Covid-19, printre care un eşantion de la călători care au venit în Nigeria în octombrie. Practic, nigerienii sugerează că varianta nouă a apărut cu câteva săptămâni înainte de a fi raportată prima dată în Africa de Sud

”Secvenţierea retrospectivă a cazurilor confirmate anterior în rândul călătorilor care au venit în Nigeria a identificat, de asemenea, varianta Omicron în rândul eşantionului colectat în octombrie 2021”, a precizat Centrul nigerian pentru controlul bolilor (NCDC) într-un comunicat. Acesta nu a oferit detalii despre respectivul călător.

„Datele din alte ţări arată deja că varianta a circulat înainte de a fi identificată oficial în Africa de Sud, iar de atunci a fost detectată în mai mult de o duzină de ţări. Cercetările pentru a stabili dacă este mai infecţioasă, mai letală sau rezistentă la vaccinuri vor dura săptămâni”, informează Protv.

Între timp Arabia Saudită a confirmat miercuri primul său caz de contaminare cu noua variantă de coronavirus Omicron, considerat a fi primul raportat în lumea arabă. Conform Ministerului Sănătăţii, cazul a fost depistat la un bărbat saudit care se întorcea dintr-o ţară din Africa de Nord, nefiind menţionat însă numele acelei ţări. Ieri, Brazilia a confimat prezența Omicron pe teritoriul său, depistată la 2 cazuri înregistrate la spitalul Sao Paulo.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a clasificat varianta Omicron, descoperită pentru prima dată în Africa de Sud, ca fiind ”îngrijorătoare” iar Autoritatea de sănătate a UE, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), a exprimat îngrijorări serioase că Omicron ar putea reduce semnificativ eficacitatea vaccinurilor şi creşte riscul de reinfectare.

Insistând asupra faptului că vaccinarea rămâne cea mai eficientă armă împotriva coronavirusului și a variantelor sale, oficialii de la OMS recomandă oamenilor să fie extrem de precauți în contextul în care noua variantă se răspândește cu o viteză extrem de mare. De altă parte, aceași Organizație recomandă persoanelor de peste 60 de ani și celor vulnerabili să se abțină de la călătorii în perioada următoare.

„Persoanele expuse riscului de infectare cu coronavirus, între care cele peste 60 de ani, ar trebui să evite călătoriile. Ar trebui acordată consiliere persoanelor care nu au o stare bună a sănătăţii sau cu risc de a dezvolta o formă severă de COVID-19 şi de a muri, în special celor cu vârsta de 60 de ani sau mai mult şi celor cu comorbidităţi (de exemplu: boli de inimă, cancer şi diabet), pentru a-şi amâna călătoria”, a scris OMS într-un document tehnic.

Această recomandare a fost ironizată de cotidianul Le Figaro care a scris că Organizaţia Mondială a Sănătăţii preferă să recomande persoanelor vulnerabile să-şi amâne călătoriile, în loc să încurajeze o închidere a tuturor frontierelor.

De altă parte, OMS a subliniat că „interdicţiile generale de a călători nu vor împiedica propagarea noii variante Omicron a coronavirusului. Aceste interdicţii vor pune o povară grea asupra vieţilor şi mijloacelor de subzistenţă şi pot descuraja ţările să semnaleze şi să ofere date epidemiologice”.

Afectată puternic de varianta Delta, Europa se teme că noua tulpină ar putea să pericliteze nu doar sărbătorile de iarnă ci și eforturile depuse până acum de cei care s-au vaccinat și de personalul medical. În acest sens, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis astăzi că Uniunea Europeană ar trebui să discute dacă va fi necesară vaccinarea obligatorie pentru a ajuta la combaterea creșterii cazurilor de Covid-19, precum și a noii variante Omicron.

„Cred că este de înțeles și potrivit să deschidem această discuție acum – cum putem încuraja și, eventual, să ne gândim la vaccinarea obligatorie în Uniunea Europeană. Acest lucru necesită discuții. Acest lucru necesită o abordare comună. Dar este o discuție care cred că trebuie condusă”, a spus ea în timpul unei conferințe de presă.

Aceași idee este susținută intens și de viitorul Cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, care a cerut un vot parlamentar asupra planului de a impune vaccinarea anti-Covid în țara sa.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page