top of page

Uniunea Europeană caută soluții urgente pentru a salva sectorul turismului, grav afectat de pandemie



Unul dintre cele mai grav afectate sectoare de pandemia de coronavirus este cel al turismului. Obișnuiți să se bucure de libertatea de circulație și toate celelalte beneficii pe care le aduce globalizarea într-o epocă a tehnologiei, a deplasărilor rapide și ieftine dintr-un colț al lumii în altul, oamenii au resimțit o adevărată pierdere atunci când li s-a cerut să rămână izolați la domiciliu până când specialiștii aveau să găsească o soluție în lupta cu noul coronavirus. De altă parte, nu doar turiștii sunt cei care au avut de suferit din cauza restricțiilor impuse pe timpul pandemiei ci și angajații din sectorul turismului. Potrivit experților, pierderile sunt uriașe de partea celor care au afaceti în sectorul turismului.

Circa 27 de milioane de oameni lucrează în acest sector care reprezintă în jur de 10% din produsul intern brut al UE. Șase milioane de locuri de muncă se văd amenințate. Europa, destinație turistică de top la nivel mondial, a primit cu 66% mai puțini turiști internaționali în prima jumătate a lui 2020 și cu 97% mai puțini în a doua jumătate.

În noiembrie, experții de la Oficiul European de Statistică (Eurostat), au confirmat faptul că numărul de înnoptări înregistrate în structurile de primire turistică din țările UE s-a situat la 1,1 miliarde în primele opt luni din 2020, reprezentând un declin de 50% față de perioada similară din 2019. Din cauza efectelor pandemiei de coronavirus, cel mai sever declin al numărului de innoptari înregistrate în structurile de primire turistică din Uniunea Europeană a fost raportat pentru lunile aprilie (95%) și mai (89%), comparativ cu aceleași luni din anul 2019. În lunile următoare, și anume, în sezonul de vară, s-a înregistrat doar o redresare parţială, cu scăderi de 71% în iunie, 42% în iulie şi 32% în august. „În perioada iulie-august 2020, numărul înnoptărilor înregistrat în structurile de primire turistică din UE a scăzut cu 37% faţă de perioada similară din 2019. În perioada iulie-august 2020, declinul înnoptărilor înregistrate în structurile de primire turistică din UE a fost mai puternic pentru oaspeţii din ţările străine (60% comparativ cu perioada similară din 2019) decât pentru oaspeţii interni din ţările care au raportat datele (17%). În toate statele membre UE pentru care există date disponibile s-a înregistrat o scădere a numărului de înnoptări în structurile de primire turistică din UE în primele opt luni din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, de la un declin de 29% în Olanda, la un recul de 77% în Grecia”, informează Eurostat.

Cu toate că în prezent există mai multe vaccinuri dezvoltate pentru a susține lupta împotriva noului coronavirus, răspândirea accelerată a tulpinilor de coronavirus îi determină pe oficiali să rămână precauți cu privire la eliminarea tuturor restricțiilor. În ciuda faptului că există multă presiune atât din partea europenilor nerăbdători să călătorească, cât și din partea țărilor care trăiesc din turism, autoritățile încă mai caută soluții cu privire la deschiderea granițelor. Totuși, Europa nu își poate permite să rateze și sezonul acesta estival în condițiile în care rata șomajului a crescut considerabil, iar oamenii își pierd răbdarea cu deciziile guvernelor.

În acest sens, eurodeputații au adoptat în data de 25 martie, un raport a cărei menire este să ajute turismul să devină mai curat, mai sigur și mai durabil după pandemie. „Cu vara bătând la ușă dorim să evităm greșelile din trecut și să stabilim măsuri coordonate și uniforme la nivelul UE, cum ar fi protocoale de testare înaintea plecării, un certificat de vaccinare, sau un sigiliu sanitar pentru a facilita călătoriile, fără costuri pentru cetățeni. Menținerea sprijinului financiar pe termen scurt este esențială pentru supraviețuirea acestui sector. Îndemn statele UE să includă călătoriile și turismul în planurile de redresare după Covid. Totodată sunt necesare investiții publice și private în digitalizarea și modernizarea sectorului, iar țările ar trebui să ia în calcul reducerea temporară a nivelului TVA pentru servicii de turism și călătorii” susținea autoarea raportului, Cláudia Monteiro de Aguiar (PPE, Portugalia).

În vederea restabilirii libertățîi de circulație, raportul propunea un certificat de vaccinare comun, în locul testelor PCR (extrem de costisitoare ina cest moment) și obligativitatea carantinarii. De altă parte, același raport susținea că pandemia a schimbat preferințele consumatorilor spre opțiuni mai verzi, care să îi aducă pe aceștia mai aproape de natură, fapt care confirmă nevoia oamenilor de a sta departe de locuri unde trebuie să revină între patru pereți, așa cum au fost nevoiți să stea timp de 1 an și cinci luni, pe timpul pandemiei.

Între timp, Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord asupra certificatului sanitar european pentru COVID-19, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţii de pandemie. Denumit și certificatul verde digital european, acest document are ca scop atestarea dacă titularul său a fost vaccinat anti-coronavirus, are un test negativ sau este imunizat după o infecție cu Covid-19. Uniunea Europeană își dorește ca acest certificat să fie gata înainte de sfârșitul lunii iunie pentru ca astfel, europenii să se poată bucura de sezonul estival.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page