top of page

Ungaria, noul aliat al Rusiei în războiul împotriva UcraineiDupă Belarus, Ungaria și-a susținut public susținerea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, declanșat în data de 24 februarie când Moscova a atacat pentru prima dată Kievul.

Victoria partidului premierului maghiar, Viktor Orban, la alegerile parlamentare de weekendul trecut i-a întărit acestuia convingerea că poporul are încredere în el și în alegerile lui. Afilierea dintre Ugnaria și Rusia nu este una necunoscută, având în vedere că, în repetate rânduri, Orban și-a făcut publică simpatia față de regimul lui Vladimir Putin.

După ce a fost sunat de însuși liderul rus pentru a-l felicita de victorie, Victor Orban i-a cerut lui Putin încetarea focului în Ucraina. Potrivit liderului de la Budapesta, președintele rus a fost de acord să participe la discuții de pace în Ungaria, alături de președinții Ucrainei și Franței, și cancelarul Germaniei.

„De aceea i-am sugerat preşedintelui Putin să declare imediat o încetarea a focului în Ucraina. Şi i-am sugerat să vină la Budapesta, el, preşedintele Ucrainei, preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei, cât mai curând cu putinţă. Nu ar fi pentru negocieri de pace, ci pentru o încetare imediată a focului. Răspunsul a fost pozitiv, dar preşedintele Rusiei a spus că are unele condiţii. Nu voi intra în amănunte”, a explicat Viktor Orban.

În timp ce Occidentul tună cu un val de sancțiuni dure la adresa Rusiei ca ripostă la crimele comise în Ucraina, Orban continuă să se delimiteze de valul de condamnări ale ţărilor occidentale. „Ceea ce este sigur e că noi nu vom trimite arme Ucrainei. Noi nu vom ceda presiunii pentru a extinde sancţiunile la petrolul şi gazul rusesc pentru că asta ar ucide economia maghiară”, a transmis premierul maghiar amintind că țara sa este pregătită să plătească în ruble pentru gazele rusești, dacă Moscova îi va cere asta.

Săptămâna trecută, Rusia le-a cerut statelor UE să-i plătească în ruble gazele livrate începând cu 1 aprilie, ceea ce acestea au refuzat. În prezent livrările continuă, întrucât primele plăţi pentru volumele de gaze livrate după această dată sunt scadente în a doua jumătate a lunii. Totuși, Comisia Europeană a anunţat că firmele europene ale căror contracte de furnizare de gaze naturale încheiate cu Rusia stipulează că plata se face în euro sau dolari nu ar trebui să dea curs cererii Rusiei privind plata în ruble.

Sprijinul arătat de Ungaria Rusiei constă în mai mult decât refuzul impunerii de sancțiuni sau acceptarea plății pentru gazul rusesc în ruble. Ministerul de externe de la Budapesta a anunţat astăzi că Ungaria a permis aterizarea unui avion din Rusia care livra combustibil nuclear - sursă de energie exceptată de la regimul sancţiunilor.

„Aronava rusească a traversat spaţiile aeriene ale Belarusului, Poloniei şi Slovaciei. Până acum, transportul se efectua pe calea ferată din Ucraina, dar din cauza războiului, nu mai este posibil. Energia nucleară este exceptată de la regimul sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Moscovei, adoptat după invadarea Ucrainei de către Rusia”, a comunicat Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, pe Facebook.

Stupefiat de această relație, Kievul a acuzat astăzi Ungaria că „îl ajută pe Putin” în războiul împotriva Ucrainei.

„Budapesta a trecut la etapa următoare: îl ajută pe Putin să-şi continue agresiunea împotriva Ucrainei. Ungaria distruge unitatea UE prin această poziţie. Kievul consideră declaraţiile prin care Ungaria se declară pregătită să achiziţioneze gaz rusesc în ruble drept o poziţie inamicală împotriva statului nostru. Propunerea ungară de a organiza discuţii de pace ruso-ucrainene la Budapesta este cinică. Dacă Ungaria vrea cu adevărat să pună capăt războiului, iată ce trebuie să facă: să înceteze să mai distrugă unitatea UE, să susţină noile sancţiuni împotriva Rusiei, să ajute militar Ucraina. Şi nu să creeze surse suplimentare de finanţare pentru maşina militară rusă. Condamnăm reticenţa liderilor ungari de a recunoaşte responsabilitatea Rusiei în atrocităţile armatei ruse la Bucea, Irpin şi Gostomel, unde sute de cadavre în haine civile au fost descoperite în ultimele zile. Acest lucru ar putea întări sentimentul de impunitate al Rusiei şi ar putea să o încurajeze să comită noi atrocităţi”, a transmis într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko.

Etichete:

Comentarios


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page