top of page

Ungaria a fost de-a dreptul încolțită la summitul UE din cauza legii anti-LGBT


Obișnuită să se prezinte ca o țară conservatoare, Ungaria a luat săptămâna aceasta o decizie controversată care i-a determinat pe restul liderilor europeni să nu vadă cu ochi buni relația cu Uniunea Europeană. La începutul acestei săptămâni, premierul ungar, Viktor Orban a promulgat o lege care prevede ca pornografia și conținutul care prezintă sexualitatea sau promovează devierea identității de gen, scjimbarea de sex și homosexualitatea să nu fie accesibile persoanelor sub 18 ani.

Cu ocazia summitului UE, desfășurat astăzi, la Bruxelles, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au profitat de întâlnirea cu premierul ungar pentru a-l încolți și a-l condamna dur, considerând că această lege este una homofobă. „Nu a fost o discuție diplomatică, a fost mai degrabă o confruntare. Aproape toți participanții l-au criticat pe liderul suveranist, care nu a putut conta decât pe sprijinul omologului său polonez și puțin pe al celui sloven”, a comentat premierul belgian Alexander De Croo, calificând acest moment drept istoric.

Această lege a determinat 17 state membre, printre care Franța, Germania, Olanda, Italia și Belgia, să le scrie liderilor UE, Charles Michel și Ursula von der Leyem, dar și secretarului ONU, Antonio Guterres (invitat la acest summit) despre necesitatea de a susține valorile europene.

„Discuția a fost animată și foarte, foarte sinceră. Am fost cu toții foarte clari în ceea ce privesc valorile fundamentale care sunt importante pentru noi”, a adăugat Cancelarul german, Angela Merkel. Puțin mai ofensiv s-a arătat premierul olandez, Mark Rutte, care nu a ratat ocazia de a-și exprima opinia francă la adresa Ungariei. Potrivit unei surse europene, oficialul olandez i-a spus lui Viktor Orban că, dacă nu îi plac valorile Uniunii Europene, ar trebui să activeze articolul 50 din tratat care a fost creat în acest scop și să părăsească Uniunea Europeană, așa cum au făcut britanicii.

„În opinia mea, (...) ei nu mai au ce să caute în UE, dar nu doar eu decid”, a spus Rutte la sosirea la summitul european. În prezent însă, nu există o procedură pentru excluderea unei țări din Uniunea Europeană. Potrivit premierului luxemburghez, Xavier Bettel, această lege adoptată de Ungaria a depăşit o “linie roşie”, iar suedezul Stefan Lofven a avertizat că concetăţenii săi nu doresc să “trimită bani către o ţară care acţionează în acest fel, deşi fondurile europene reprezintă o importantă mană cerească pentru Ungaria”.

Nici președintele francez, Emmanuel Macron, nu a stat tăcut. „Această lege nu mi se pare că este conformă cu valorile noastre. „Trebuie dusă o bătălie culturală împotriva unor state membre ale UE din Est, precum Ungaria sau Polonia, unde au fost adoptate legi anti-LGBT. Trebuie să încercăm să aflăm cum pot ajunge unele ţări în această situaţie. Trebuie să ducem o bătălie culturală, o bătălie a civilizaţiilor. Trebuie să facem o analiză a ceea ce s-a întâmplat în unele societăţi post-comuniste care acum arată valori ce nu sunt ale noastre. In problema homosexualităţii există în interiorul UE o diviziune Est-Vest. Ce credibilitate vom mai avea dacă acceptăm ca aceste valori să fie subminate în interiorul nostru? Cum le vom mai putea spune atunci albanezilor, sârbilor, să facă un efort pentru statul de drept, pentru a intra în UE. În ce priveşte sancţionarea Ungariei pentru adoptarea respectivei legi, pe termen scurt singurul răspuns îl reprezintă susţinerea procedurii angajate de Comisia Europeană, chiar dacă aceasta este lentă, şi consolidarea poziţiei noastre în opinia publică şi în mass-media. Trebuie să reangajăm o colaborare cu intelectualii societăţii civile, să fim mai prezenţi în presa acestor ţări (est-europene - n.red), să-i susţinem mai bine pe cei care apără ideile europene, avem nevoie de o strategie în domeniu”, a apreciat preşedintele francez, sperând să poată să-l convingă pe liderul ungar de o schimbare a acestui text”.

„La polul opus, Viktor Orban a respins criticile conform noua lege ar afecta drepturile persoanelor LGBT. „Legea nu se referă la homosexuali, (ci) la modul în care părinţii vor să îşi educe copiii în materie de sex”, s-a apărat Orban, acuzându-i pe omologii săi europeni că nu au citit-o. „Ungaria nu doreşte să părăsească UE. Dimpotrivă, vrem să o salvăm de ipocriţi”, a scris pe Twitter ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga.

La această dezbatere privind drepturile comunității LGBT, petrecută în cadrul summitului Uniunii Europene, Slovenia și Polonia au fost singurele țări UE care au susținut Ungaria. „Doar două țări au spus că sunt pe deplin de partea Ungariei: Slovenia și Polonia. Celelalte ne-au susținut sau nu au spus nimic”, le-a mărturisit Xavier Bettel, jurnaliștilor. Potrivit acestuia, în urmă cu câțiva ani, el a luat cina cu Viktor Orban însă premierul ungar s-a schimbat mult între timp. „Nu-l recunosc pe Viktor Orban care este astăzi la masa Consiliului European. Nu este acelaşi ... Este trist”, a mai spus premierul Luxemburgului.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page