top of page

Un val de caniculă care se înregistrează o dată la o mie de ani, sufocă SUA și Canada
În ciuda faptului că oamenii sunt obișnuiți să aibă căldură în lunile de vară, avertismentele cu privire la încălzirea globală par să se adeverească în mod special în anumite locuri ale planetei. Recent, un val de caniculă fără precedent, traversează Statele Unite ale Americii și Canada, determinând chiar moartea a sute de oameni.

Potrivit datelor furnizate de autoritățile meteorologice, Lytton, un oraș din provincia Columbia Britanică (situat la 250 de km de Vancouver) a înregistrat un record amețitor de 49,5 grade Celsius. Această temperatură i-a determinat pe oameni să epuizeze repede stocurile de aparate de aer condiționat și de ventilatoare din magazine. În plus, secțiile de poliție sunt asaltate de apeluri de urgență, iar autoritățile au raportat deja mai mult de 130 de decese subite. Din păcate, multe persoane fără adăpost devin victime sigure ale acestei arșițe.

„Vor fi tot mai mulți oameni care vor ajunge în spitale și se vor simți tot mai rău din cauza căldurii pentru că unii pur și simplu nu ltiu cum să aibă grijă de ei”, a mărturisit Verna Fischer, voluntar. În lupta cu acest inamic, nici canadienii obișnuiți nu o duc mai bine. „Hibernăm în subsol pentru că e mai răcoare acolo și încercăm să supraviețuim cu un ventilator. Fac tot ce pot pentru a-l răcori pe cel mic, pentru că nu avem sistem de răcire, nu avem aer condiționat și momentan nu avem niciun ventilator”, a precizat un canadian.

Potrivit medicului legist șef Lisa Lapointe, „de la debutul valului de caniculă la sfârșitul săptămânii trecute, BC Coroners Service a înregistrat o creștere semnificativă a deceselor raportate, fiind suspectată căldura extremă. Această perioadă fără precedent a cauzat moartea a peste 230 de persoane. În mod obișnuit, serviciul de medicină legală primește aproximativ 130 de rapoarte de deces într-o perioadă de patru zile. De vineri până luni, însă, au fost raportate cel puțin 233 de decese. Acest număr va crește pe măsură ce datele vor continua să fie actualizate. Expunerea la căldura din mediul înconjurător poate duce la rezultate severe sau fatale, în special la persoanele în vârstă, sugari și copii mici, și la cei cu boli cronice. Decesele provocate de căldură au epuizat resursele medicale din prima linie și au întârziat sever timpul de răspuns. Nu am experimentat niciodată ceva asemănător, precum această căldură de la Vancouver”.

Aceiași situație se întâlnește și în nord-vestul Statelor Unite. În Portland, spre exemplu, spitalele sunt depășite de situație după ce meteorologii au înregistrat 47 de grade. „Este ca în perioada de lockdown, doar că nu putem rezolva problema purtând mască sau primind vaccinul, e o problemă continuă. E de speriat”, a explicat Bree Oswill, locuitor din Portland.

„Spitalele sunt foarte pline, multe la capacitate maximă. Se discută de ieri noapte despre ce am putea face pentru a elibera din spațiu”, confirmă Dr. Jennifer Vines, director comunicare probleme de sănătate, în timp ce Seth Borenstein, de la AP Science mărturisește: seceta duce la caniculă, iar canicula, la rândul ei, agravează seceta. Acum vorbim de condiții meteo demente, care se înregistrează poate o dată la o mie de ani. Toți acești factori fac să fie mai cald în Oregon decât a fost vreodată în Oklahoma ori Texas. Cupola de căldură are efectul unei oale sub presiune. Presiunea ridicată și lipsa vântului, care ţin aerul cald captiv deasupra regiunii, vor duce la noi recorduri în zilele următoare”.

Acest val de caniculă fără precedent le amintește specialiștilor că fenomenul încălzirii globale este din ce în ce mai amenințător și real. Principala lecție a acestor zile este următoarea: criza climatică nu este ficțiune, ci pură realitate. Cei de la prevenirea incendiilor ne-au anunțat că întreaga coastă de vest a continentului Nord-American, din Baja până în Alaska, este sub cod roșu de risc și se anticipează încă un sezon castrofal de incendii de vegetație”, punctează John Horgan, British Columbia Premier.

O situație similară este trăită și în Orientul Mijlociu unde, Irakul a fost recent cuprins de un nou val de caniculă. Conform organizației urakiene de meteorologie și seismologie, valorile de temperatură au atins aproximativ 50 de grade Celsius în provinciile centrale și sudice. Potrivit unui comunicat al organizației, temperatura maximă din provinciile sudice Basra, Qadisiyah și Muthanna a urcat la 51 de grade Celsius. În capitala Bagdad şi în provinciile Salahudin, Anbar, Karbala, Najaf, Maysan şi Dhi Qar temperatura a atins 50 de grade Celsius.

„Valul de caniculă vine într-un context în care statul Irak se confruntă cu probleme în furnizarea energiei electrice după ocuparea condusă de armata americană în 2003. Guvernul irakian nu reuşeşte să rezolve această problemă din cauza corupţiei şi a gestionarii deficitare, în special după recentele atacuri cu bombe care au vizat reţeaua electrică a ţării”, informează Protv.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page