UE pune presiune pe AstaZeneca, publicând contractul pre-comenzilor cu 400 milioane de vaccinuri
Cu toate că este al treilea cel mai așteptat vaccin împotriva coronavirusului, serul produse de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford pare să-și fi dat foc la valiză cu afirmația de acum o săptămână conform căreia nu poate livra decât un sfert din dozele promise iniţial Uniunii Europene în primul trimestru, din cauza scăderii randamentului industrial. Conflictul pe care l-a declanșat declarația suedezilor este unul de proporții având în vedere că Uniunea Europeană simte presiunea celor trei tulpini ale virusului în lupta pe care o duce împotriva Covid-19. Singura armă a autorităților de a ușura eforturile cadrelor medicale, de a promite ridicarea carantinelor și de a salva din ce în ce mai multe vieți, o reprezintă campania de vaccinare însă, întârzierea livrărilor face ca această victorie să fie una compromisă.
Bruxellesul, care a precomandat până la 400 de milioane de doze de vaccin produs de AstraZeneca/Oxford nu este convins de scuzele aduse de compania farmaceutică și somează AstraZeneca să recurgă la uzinele sale britanice, după cum este prevăzut în contractul semnat în august 2020, pentru a onora comenzile celor 27 de state membre. „Conform termenilor contractului încheiat de UE, AstraZeneca ar trebui să recurgă la patru uzine pentru a asigura producţia sa - două în UE, dintre care una în Belgia, şi două în Regatul Unit. Întrucât celelalte fabrici ale grupului, care ar trebui să poată produce şi dozele destinate Uniunii Europene, nu sunt afectate, o problemă industrială din Belgia ar trebui deci compensată în altă parte. Explicaţiile grupului sunt lipsite de consistenţă”, a reamintit miercuri responsabila europeană.
Pentru a se asigura că va respecta calendarul stabilit în contractul semnat în august, anul trecut, Uniunea Europeană pune presiune pe AstraZeneca, publicând online contractul dintre cele două parți. Din motive de confidențialitate, versiunea publicată conține părți întregi șterse, precum informații legate de facturi. „Comisia Europeană își exprimă satisfacția pentru angajamentul societății față de mai multă transparență în participarea sa în împlementarea strategiei UE privind vaccinurile”, a explicat executivul european. Potrivit președintei CE, Ursula von der Leyen, această manevră este pentru a-i reaminti AstraZeneca că documentul semnat cuprinde dispoziții obligatorii. „Acordul conţinea cantităţi clare de vaccinuri pentru decembrie şi pentru primele trei trimestre din 2021. AstraZeneca ne-a asigurat explicit în acest contract că niciun fel de alte obligaţii nu ar împiedica respectarea pe deplin a contractului”, a adăugat ea.
Mai mult, în cursul zilei de ieri, Agenția federală belgiană pentru medicamente și produse de sănătate (AFMPS) a anunțat că a fost însărcinată de Comisia Europeană să inspecteze o fabrică în care sunt produse o parte din vaccinurile anti-Covid ale AstraZeneca. „AFMPS va organiza o inspecție a fluxului de producție de la uzina Hénogen/Novasep din Seneffe (sudul Belgiei) la cererea executivului european. Întrucât sunt implicate mai multe locuri de producție, mai multe inspectorate/autorități abilitate vor realiza împreună această inspecție, o colaborare obișnuită pentru lanțuri de producție răspândite, mai multe inspectorate/autorități abilitate vor realiza împreună această inspecție”, a indicat o purtătoare de cuvânt a organizaţiei.
În timp ce AstraZeneca așteaptă săptămâna aceasta undă verde pentru administrarea în Uniunea Europeană, Comisia pentru imunizare din Germania a recomandat ca acest vaccin să fie autorizat numai pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani, motivând că nu există suficiente informații cu privire la eficacitatea vaccinului pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani.
În restul lumii, cele trei mutații ale coronavirusului (descoperite în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia) par să lucreze la foc continuu în aceeași cursă cu campaniile de vaccinare. După ce omenirea a depășit 100 de milioane de infectări cu noul coronavirus, iar Marea Britanie a trecut pragul psihologic de 100.000 de decese asociate cu această boală, Statee Unite ale Americii au confirmat pentru prima oară, apariția a două cazuri de infectare cu varianta nouă a Covid-19 identificată în Africa de Sud.
De altă parte, cercetătorii de la o universitate din sudul Braziliei au anunțat că au depistat pacienți infectați simultan cu două tulpini ale virusului. Subliniiând faptul că studiul lor este primul din lume care confirmă co-infecția cu două mutații, cercetătorii connfirmă că pacienţii în cauză, ambii între 30 şi 40 de ani, au fost infectaţi la sfârşitul lui noiembrie cu varianta P.2 a coronavirusului identificată la Rio, cunoscută şi ca lineajul B.1.1.28, şi, simultan, testaţi pozitiv la o a doua variantă a virusului. Potrivit studiului niciunul dintre bolnavi nu a necesitat spitalizare în condițiile în care aceștia au avut simptome ușoare, de tuse seacă într-un caz și tuse, dureri de gât și de cap în cel de-al doilea caz.
Aceste descoperiri ridică o serie de îngrijorări în rândul oamenilor de știință. „Aceste co-infecţii pot genera combinaţii şi noi variante chiar mai rapid decât se întâmplă în prezent. Ar fi o altă cale de evoluţie pentru virus.Aceste cazuri indică spre încărcătura virală semnificativă care circulă în Brazilia, întrucât co-infecţiile pot avea loc numai atunci când virusuri diferite sunt transmise în cantităţi mari”, a declarat şeful echipei de cercetători, Fernando Spilki, virusolog la Universitatea Feevale din statul Rio Grande do Sul.
Comments