UE propune renunțarea la orice fel de test Covid pentru călătorii în favoarea Certificatului verde
În ciuda faptului că Omicron, noua variantă a coronavirusului, depistată la sfârșitul lunii noiembrie în Africa de Sud, s-a răspândit cu o viteză accelerată în întreaga lume, cauzând un tsunami de cazuri noi de contaminare, rata de vaccinare dar și re-impunerea măsurilor de protecție a făcut ca numărul de spitalizări și decese, să fie în scădere comparativ cu cealaltă variantă, Delta.

Astfel, liderii europeni au ajuns la concluzia că Omicron ar putea pune capăt pandemiei de coronavirus, transformând boala într-o amenințare care va rămâne cu noi pentru totdeauna și împotriva căruia ne putem vaccina anual. În acest sens, țările membre al Blocului comunitar sunt sfătuite să îi impulsioneze pe oameni să se vaccineze propunând ca de la 1 februarie, toate călătoriile de pe teritoriul UE să se facă doar în baza certificatului verde. Mai precis, oficialii cer renunțarea la orice fel de test anti-Covid considerând că certificatul verde este suficient.

În cursul zilei de astăzi, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit să își coordoneze mai bine regulile cu privire la deplasările în interiorul Uniunii Europene, eliminând restricțiile suplimentare pentru titularii certificatului digital al UE privind Covid și alinierea perioadei de valabilitate la actul delegat, respectiv, 270 de zile pentru ciclul primar de vaccinare.

„Astăzi, statele membre au reconfirmat că deţinerea unui certificat digital al UE privind COVID valabil ar trebui să fie suficientă, în principiu, pentru a putea călători în timpul pandemiei. Acordul la care s-a ajuns plasează, aşadar, certificatul digital al UE privind COVID în centrul abordării noastre coordonate.

Este important ca statele membre să dea curs acestui acord şi să pună în aplicare fără întârziere normele convenite. Fiecare stat membru decide în funcţie de situaţia cu care se confruntă. Varianta Omicron s-a răspândit până acum în întreaga Europă şi este timpul să analizăm dacă pot fi eliminate măsurile suplimentare privind călătoriile pe care o serie de state membre le-au introdus în ultimele săptămâni, îngreunând şi reducând previzibilitatea călătoriilor în întreaga UE. Le solicităm acum tuturor statelor membre să pună rapid în aplicare normele comune pentru a asigura coordonarea şi claritatea pentru cetăţenii şi călătorii europeni. Călătorii care deţin un certificat covid digital al UE valid nu ar trebui să fie supuşi unor restricţionări suplimentare a liberei circulaţii.

Varianta omicron a SARS-CoV-2 s-a răspândit, în prezent, în întreaga Europă şi a venit timpul să luăm în calcul abandonarea unor măsuri suplimentare pe care un anumit număr de state le-au introdus în cazul călătoriilor în utimele săptămâni, care fac deplasările mai dificile şi mai puţin previzibile în toată UE”, au declarat comisarii europeni Stella Kyriakides (sănătate) şi Didier Reynders (justiţie).

În prezent, fiecare stat membru al Uniunii Europene aplică restricții diferite turiștilor vaccinați sau care dețin un certificat de însănătoșire după Covid-19. Spre exemplu, dacă Italia și Portugalia cere tuturor călătorilor, incliusv celor vaccnaţi şi cu certificat de vindecare, un test PCR, la fel ca Portugalia, Spania, Madeira şi Azore cer doar o probă a unei vaccinări.