UE promite țărilor sărace o donație de alte 200 de milioane de vaccinuri anti-Covid
La aproape doi ani de când planeta se confruntă cu apariția și răspândirea alarmantă a unui virus care a îmbolnăvit până în prezent peste 226 de milioane de oameni și a luat mai mult de 4.660.000 de vieți, experții întăresc ideea că vaccinarea cu unul dintre serurile disponibile pe piață este singura armă eficiemtă de a face față unor cazuri grave de contaminare.
Din păcate, obținerea unor astfel de vaccinuri nu este la îndemâna oricui iar discrepanța dintre țările bogate și cele sărace determină și o diferență uriașă a numărului de cazuri noi și pierderi omenești. Astfel, în timp ce țările dezvoltate au o rată mare de vaccinare, țările sărace se confruntă cu lipsa serurilor și un număr ridicat de îmbolnăviri. Simpatizând cu cele din urmă, Uniunea Europeană a decis să ofere 200 de milioane de doze suplimentare de vaccin anti-Covid-19, țărilor mai puțin dezvoltate.
Conform președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, până la jumătatea anului 2022, țările sărace vor primi încă 200 de milioane de doze de vaccin, pe lângă cele 250 de milioane de doze deja promise. „Aceasta este o investiție în solidaritate și este, de asemenea, o investiție în sănătatea globală. În timp ce peste 70% dintre adulții din Uniunea Europeană sunt vaccinați, mai puțin de 1% din dozele de vaccin au fost administrate în țările sărace. Amploarea nedreptății șinivelul de urgență sunt clare”, a declarat von der Leyen în Parlamentul European, la Strasbourg.
Aceste donații vor fi efectuate în principal prin intermediul mecanismului internațional de distribuție Covax, care ar trebui să permită celor 92 de state și teritorii defavorizate să rpimească vaccinuri gratuite finanțare de națiunile mai prospere.
În fapt, nu este prima dată când Uniunea Europeană subliniază discrepanța de șanse la seruri. Fondatorii acestui mecanism, printre care Alianța pentru vaccinuri (Gavi) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au denunțat cu regularitate inegalitatea flagrantă în ceea ce privește accesul la imunizare între persoanele din țările sărace și cele din țările bogate, care încep să administreze a treia doză de rapel.
Potrivit Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), până în prezent, Covax a reușit să distribuie doar 243 de milioane de doze în 139 de ţări sărace.
De altă parte, în lume, autoritățile țărilor dezvoltate insistă asupra faptului că numai campaniile de vaccinare pot asigura o protecție crescută în lupta cu acest inamic invizibil. După ce s-au focusat pe vaccinarea persoanelor vulnerabile, a celor din prima linie și apoi a restului populației, autoritățile sanitare își concentrează acum atenție asupra imunizării copiilor. Potrivit unui sondaj efectuat în Israel, aproximativ unul din zece copii a ramas cu simptome după vindecarea de coronavirus. „Formele severe de Covid-19 sunt mai comune în rândul adulţilor, însă există o lipsă de date în ceea ce priveşte impactul virusului asupra tinerilor, care sunt de departe mai puţin expuşi la complicaţii severe. 11,2% dintre copii au rămas cu simptome după recuperare. Cifra s-a redus până la 1,8% - 4,6% la şase luni de la faza acută a bolii, în timp ce copiii mai mari au avut de suferit mai mult”, a precizat Ministerul israelian al Sănătăţii.
Sondajul de opinie telefonic a fost realizat în iunie (moment în care copiii israelieni cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani deveneau eligibili pentru a fi vaccinați) și a vizat 13.834 de părinţi cu copii cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani care s-au vindecat de Covid-19. Aceștia au fost întrebaţi dacă copiii lor au avut simptome care au persistat după ce s-au vindecat, inclusiv probleme respiratorii, letargie şi pierderea gustului şi a mirosului.
Întărind concluziile sondajului efectuat în Israel, un studiu britanic recent a dezvăluit că unul din șapte copii ar putea avea simptome legate de coronavirus la câteva luni după ce au fost testați pozitv cu coronavirus.
Comments