top of page

UE este pregătită să sancționeze Rusia, dacă aceasta va ataca Ucraina


Potrivit unor analiști, forțele militare ruse aflate la granița cu Ucraina sunt „ceva de neimaginat”, fapt pentru care se crede că Rusia este pe cale să atace în orice moment, țara vecină.

Tensiunile dintre cele două țări estice a ridicat temeri în întreaga lume, în mod special în Europa. În acest sens, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în cursul zilei de astăzi, că UE este pregătită să adopte sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei în cazul unei noi agresiuni contra Ucrainei.

„UE va răspunde în mod adecvat la orice nouă agresiune, inclusiv încălcări ale dreptului internaţional şi orice alte altă acţiune răuvoitoare desfăşurată împotriva noastră sau a vecinilor noştri, inclusiv Ucraina. Acest răspuns va lua forma unei înăspriri şi extinderi solide ale regimurilor. De altă parte, denunț tentativa flagrantă a Moscovei de a intimida guvernul reformator al Republicii Moldova prin manipularea aprovizionării cu gaze într-un moment când preţurile la energie sunt ridicate. Trebuie să ne protejăm societăţile şi democraţiile de acest tip de joc de putere geopolitic cinic. Vom prezenta în curând un nou instrument pentru a-i descuraja pe alţii să utilizeze astfel de tactici de coerciţie împotriva noastră. Insist asupra necesităţii de a-i putea sancţiona pe cei care exercită presiuni în mod nejustificat împotriva noastră de sancţiuni existente. Şi pe deasupra suntem gata să luăm măsuri restrictive suplimentare. UE lucrează strâns în colaborare cu NATO, din care fac parte 21 din cele 27 de state membre ale blocului comunitar. Dar Europa poate şi în mod clar trebuie să fie capabilă şi dornică să facă mai mult ea însăşi. Aceasta ne va ajuta să asigurăm stabilitatea în propria noastră regiune şi nu numai, să ne pregătim mai bine pentru noile ameninţări”, a afirmat Ursula von der Leyen într-o declaraţie făcută prin videoconferinţă către ambasadorii ţărilor UE.

UE a adoptat sancţiuni economice împotriva Rusiei după anexarea Crimeii în 2014, iar Moscova a răspuns prin măsuri similare.

O reacție oficială venită din partea liderilor Uniunii Europene, în cazul unei noi agresiuni ruseşti urmează să fie discutat de miniştrii de externe ai UE la întâlnirea lor din 13 decembrie, înainte de un summit la Bruxelles, în 15 decembrie, între liderii europeni şi omologii lor din cinci dintre cele şase ţări din Parteneriatul Estic: Ucraina, Georgia, R. Moldova, Armenia şi Azerbaidjan. În prezent, Comisia Europeană lucrează la sancţiuni economice care urmează să fie propuse statelor membre ale blocului comunitar.

Între timp, așteptările unei reacții venite din partea celui mai puternic lider al planetei (n.r. președintele Statelor Unite) a lăsat loc de multe speranțe. În ajunul discuţiei directe cu Putin, a doua după reuniunea din iulie de la Geneva, Joe Biden şi-a consultat luni aliaţii europeni cu privire la eventuale sancţiuni împotriva Rusiei, încercând să prezinte un front comun în sprijinul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Astfel, Preşedintele SUA a discutat cu şeful statului francez, Emmanuel Macron, cu cancelarul german Angela Merkel, cu şeful executivului italian Mario Draghi şi premierul britanic Boris Johnson.

Conform Protv, într-un comunicat comun cei cinci lideri au cerut Rusiei să detensioneze situaţia şi să revină la diplomaţie, îndemnând Moscova să reia negocierile în formatul Normandia. „Potrivit acestora, echipele lor vor rămâne în contact strâns, inclusiv cu aliaţii din NATO şi partenerii europeni pentru o abordare coordonată şi cuprinzătoare”.

Timp de două ore, Joe Biden și Vladimir Putin au participat la un summit online, organizat special pe fondul tensiunilor majore de la granița dintre Ucraina și Rusia. Jurnaliștii din Rusia spun că, la începutul discuțiilor, Vladimir Putin l-a „întâmpinat” în videoconferință pe Joe Biden cu un zâmbet. În schimb, președintele SUA i-a spus omologului său rus că îi pare bine să îl vadă, însă regretă că nu s-au putut întâlni față în față.

Cu toate că până în prezent nu se cunosc toate detaliile convorbirii, cert este că Putin insistă asupra unui ferm care să excludă orice extindere NATO spre est, și implicit aderarea Ucrainei la alianță. De cealaltă parte, Joe Biden a transmis că nu poate da asemenea garanții. „În cazul unei noi agresiuni a Rusiei asupra Ucrainei, Washingtonul este pregătit să impună sancțiuni financiare fără precedent”, avertizează Casa Albă.

Etichete:

Commenti


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page