top of page

UE dispune de suficiente doze pentru vaccinarea a 70% din populația sa



În timp ce interesul europenilor pentru a se vaccina împotriva Covid-19 a început să scadă dramatic, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană și-a atins obiectivul de a dispune de suficiente doze pentru vaccinarea a 70% din populația sa adultă. “Responsabilitatea de administrare a dozelor revine guvernelor celor 27 de state membre, iar unele progresează mai bine decât altele, în UE şi-a respectat promisiunea. Programul UE de cumpărare a vaccinurilor a furnizat 330 de milioane de doze de vaccin BioNTech-Pfizer, 100 de milioane de doze AstraZeneca, 50 de milioane de Moderna şi 20 de milioane de Johnson&Johnson”, a transmis șefa Executivului European. În timp ce serul produs de Johnson&Johnson este singurul care se administrează doar într-o singură doză, toate celelalte au nevoie de două doze pentru a se ajunge la eficiența maximă.

Cu o populație de 366 de milioane de adulți, Uniunea Europeană are nevoie de un procent de 70% din acest număr pentru a se atinge așa numita imunitate de turmă. Din păcate însă, interesul oamenilor nu mai este la fel ca la început. Sezonul estival, relaxarea restricțiilor impuse de autorități pentru a limita răspândirea pandemiei dar și evenimentele europene care au adunat zeci de mii de spectatori sunt motive pentru care europenii consideră că pandemia este ținută sub control și nu mai este necesar pemtru a se imuniza. De altă parte, răspândirea accelerată a variantei Delta (cunoscută și ca varianta indiană) a determinat o creștere abruptă a cazurilor de contaminare iar specialiștii condamnă autoritățile pentru aceasta.

Potrivit lui Karl Lauterbach, expert general în sănătate, UEFA a eşuat în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei legate de pandemia de coronavirus în perioada EURO 2020. “Există o umbră asupra acestui Campionat European şi UEFA este responsabilă pentru decese din cauza abordării sale ignorante. Trebuie să se spună clar asta. UEFA a eşuat în opinia mea. Acest turneu a semnalat faptul că pandemia s-a terminat, ceea ce nu este însă adevărat. Campionatul European a permis să fie folosit greşit pentur acest semnal fatal”, a spus expertul german, extrem de apreciat în țara sa.

În Europa, varianta Delta a provocat o explozie de cazuri noi, amenințând deja cu al patrulea val de infectări. Potrivit ministrului francez al Sănătății, Olivier Veran, “Franţa riscă o creştere puternică bruscă a contaminărilor cu peste 20.000 de noi cazuri de infecţii pe zi la începutul lunii august dacă nu ia urgent măsuri pentru a preveni revenirea epidemiei. Ceea ce constat eu în Franţa este că spitalizările au încetat să se diminueze de 24-48 de ore, în plus există o mică creştere a activităţii Serviciului medical de urgenţă, în special în Ile-de-France, ceea ce arată că epidemia este într-adevăr pe cale să revină. Ţinând cont de tendinţa epidemiologică a acestei variante Delta, mult mai contagioasă decât Covid-19 cu care ne-am confruntat vara trecută, cele 3.000 de cazuri ar putea deveni 6.000 într-o săptămână, 12.000 în 15 zile şi să urce la peste 20.000 sau chiar mai mult la începutul lunii august dacă nu acţionăm”, a adăugat ministrul.

Temându-se că această mutație, considerată mult mai contagioasă, ar putea să spulbere toate eforturile depuse în lupta împotriva pandemiei, Malta a decis să își închidă frontierele pentru călătorii care nu sunt vaccinați. Cu cea mai mare rată de imunizare din Europa (peste 70%), Malta a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că un test PCR nu va mai fi suficient, în contextul creșterii numărului de cazuri de coronavirus.

”Decizia Maltei de a-şi închide frontierele pentru călătorii nevaccinaţi împotriva Covid19 contravine regulilor europene. Nu o condamn, dar decizia pe care a luat-o Malta este contrară regulilor europene şi cred că trebuie să ne ţinem de cadrul nostru şi să-l aplicăm integral. Acest cadru este cel al paşaportului sanitar european. Aş prefera să revină asupra deciziei lor. Nu am reuşit întotdeauna bine să ne coordonăm în Europa în timpul acestei crize, dar, de această dată, avem un paşaport sanitar (...) care este acelaşi peste tot în Europa. Ceea ce a făcut Malta este să nu mai recunoască decât vaccinul. Aceasta trebuie să ne alerteze asupra faptului că, dacă situaţia se degradează, tentaţiile de închidere, uneori chiar contrare regulilor, se înmulţesc. Avem un cadru european care este armonizat, care este protector şi este cel care trebuie aplicat. Ceea ce mă interesează este să protejăm vacanţele francezilor şi europenilor”, a regretat duminică secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, scrie Agerpres.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page