top of page

UE are pregătite sancțiuni fără precedent în cazul în care Rusia atacă Ucraina



Conflictul dintre Rusia și Ucraina a devenit într-un timp foarte scurt, un potențial război între Rusia și NATO. Acuzată că a împânzit granița cu Ucraina și că s-ar pregăti de o invazie, așa cum a procedat cu Peninsula Crimeea în 2014, Rusia dezmite aceste acuzații și transmite că este problema sa ce se întâmplă pe teritoriul său. În ceea ce privește intenția unui posibil atac, Moscova neagă.

La polul opus, Rusia își menține impresionantele forțe armate la granița cu Ucraina pentru a pune presiune pe NATO, cerându-i astfel să nu se mai folosească de fostele țări societice pentru a le ademeni în Alianță pentru a le transforma în amenințări la adresa Kremlinului. Cum niciuna din cele două tabere nu este dispusă să facă un pas înapoi, argumentând că deciziile luate le privește strict pe ele, și nu opinia internațională, Pentagonul a făcut public faptul că până la 8.500 de soldați americani au fost puși în stare de alertă pentru a fi trimiși în Europa de Est.

„Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a emis ordinele de pregătire pentru desfășurare la ordinul președintelui Joe Biden. Nu a fost luată nicio decizie finală de desfășurare a trupelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.De altă parte, citând mai mulți oficiali americani și din domeniul Apărării. Reuters a relatat la înceăutul zilei de luni că administrația Biden se afla în etapele finale de identificare a unităților militare specifice pe care dorește să le trimită în Europa de Est. Astfel, potrivit unui oficial de rang înalt, „președintele Biden a discutat opțiunile de consolidare a nivelului de trupe americane în țările baltice și în Europa de Est cu principalii săi oficiali militari în timpul unei ședințe de informare la Camp David sâmbătă”.

Pentru că nu poate rămâne pasivă în acest conflict care mocnește pe teritoriul Europei, Uniunea Europeană a anunțat că are pregătite sancțiuni fără precedent în cazul în care Rusia atacă Ucraina. Cum nu dispune de o armată comună, mare și impunătoare ca a NATO sau cea a Rusiei, UE se folosește de ăartea economică pentru a lovi Moscova, dacă rușii vor invada Ucraina. Conform Protv, „Uniunea Europeană a negociat în secret un set fără precedent de sancțiuni cu care să lovească Rusia dacă președintele acesteia, Vladimir Putin, decide să invadeze Ucraina. Sancțiunile decise în secret, urmau să fie adoptate aproape imediat și în deplin acord cu Washington și Londra în eventualitatea atacului”.

Pedeapsa, potrivit publicației El Pais, ar varia de la suspendarea oricărui tip de cooperare economică cu Moscova până la o tăiere drastică a relațiilor comerciale, inclusiv importul de petrol și gaze rusești, informează El Pais. Evident, astfel de măsuri ar afecta și economia europeană însă, potrivit aceleași surse, Bruxelles-ul a pregătit și planuri de urgență pentru a atenua daunele pe care inevitabil le-ar suferi și economia europeană.

Planul a fost discutat luni în cadrul unui prânz cu ușile închise al miniștrilor de externe ai UE, reuniți la Bruxelles sub președinția lui Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru politica externă. De asemenea, a fost prezent prin videoconferință Antony Blinken, secretarul de stat al SUA „Participarea lui Blinken arată unitatea comunității internaționale în fața atitudinii Rusiei și coordonarea strânsă dintre aliați. Obiectivul întâlnirii nu este adoptarea unor sancțiuni specifice, ci stabilirea scenariilor și a reacțiilor pe care le-ar provoca fiecare dintre ele. Un nou atac asupra Ucrainei ar provoca un răspuns egal cu cea mai mare provocare de securitate cu care s-a confruntat Europa de la sfârșitul Războiului Rece”, spune o sursă diplomată europeană.

„Printre măsurile luate în considerare se numără închiderea completă a piețelor europene de capital pentru companiile și instituțiile financiare ruse și restricțiile privind exportul de materiale sau servicii esențiale pentru sectoare cheie ale economiei ruse, precum energia, mineritul sau industria grea. Și în cele din urmă, ruperea legăturilor financiare cu economia rusă, care ar lăsa Moscova izolată de piața financiară mondială. SUA chiar păreau dispuse să întrerupă accesul Rusiei la sistemul de tranzacții financiare SWIFT (sistemul de mesagerie electronică prin care sunt procesate marea majoritate a transferurilor bancare), dar consensul necesar pentru o astfel de măsură nu este încă aplicabil”, informează Protv.



Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page