top of page

Ucraina a pierdut între 2.500 și 3.000 de soldați în contextul războiului cu Rusia


În timp ce războiul cu Rusia lasă dezastru atât pentru țara Ucraina cât și pentru fiecare om care locuiește în ea, suferințele cumplite la care sunt supuși ucrainenii aduc Kievul cu un pas mai aproape de Uniunea Europeană.

Solidar cu ceea ce trăiesc locuitorii Ucrainei de mai bine de 50 de zile, Blocul comunitar a luat decizia de a sări peste pașii obișnuiți în procesul de aderare a unei țări membre, facilitând ucrainenilor această intrare. În acest sens, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis public astăzi că țara sa aproape a încheiat completarea răspunsurilor la chestionarul privind aderarea la Uniunea Europeană, document transmis de preşedinta Comisiei Europene în timpul unei vizite recente la Kiev. „Lucrul este aproape încheiat şi în curând vom preda răspunsurile noastre reprezentanţilor Uniunii Europene”, a explicat Zelenski.

Chestionarul înmânat de Ursula von der Leyen pe data de 8 aprilie, vine în urma solicitării Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană pe fondul invaziei ruse, lansate la sfârșitul lunii februarie. În prezent, Comisia Europeană examinează această cerere.

În ciuda faptului că aderarea la UE este un proces lung şi complicat, șefa Executivului European a promis că va face tot posibilul ca cererea de aderare a Ucrainei să fie evaluată rapid și pozitiv.

O altă cerere pe care liderul de la Kiev a formulat-o în contextul războiului cu Rusia, se adresează celui mai puternic om al planetei. Astfel, Zelenski i-a cerut președintelui american, Joe Biden să numească Rusia stat ce sponsorizează terorismul. Chiar dacă cererea lui Zelenski nu a fost la fel de urgentă ca solicitarea către liderii occidentali de a-i oferi arme suplimentare şi ajutor financiar, aceasta are rolul de a extinde condamnarea internaţională a Rusiei.

Oficialii americani au refuzat anterior să excludă adăugarea Rusiei pe lista statelor ce sponsorizează terorismul, listă care include în prezent Coreea de Nord, Siria, Cuba şi Iran. „Nu am nicio evaluare în acest moment. Evident, continuăm să analizăm acţiunile de pe teren şi acţiunile liderilor”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, reporterilor de la Casa Albă luna trecută. Conform Protv, „adăugarea Rusiei pe această listă ar fi o mişcare dramatică care ar escalada sancţiunile economice şi ar avea efecte secundare asupra ţărilor care încă fac afaceri cu Moscova”.

De altă parte, concentrându-se pe eforturile intense de a-și salva țara și poporul, Zelenski a declarat astăzi că Ucraina a pierdut între 2.500 și 3.000 de soldați. În ceea ce privește numărul militarilor ucraineni răniți, șeful de la Kiev a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune american CNN, că cifra se ridică la aproximativ 10.000. Mai grav este că nu se știe câți vor supraviețui.

În tabăra cealaltă, Rusia susţine că Ucraina a pierdut între 19.000 şi 20.000 de militari până acum. Conform estimărilor occidentale, în tabăra rusă s-au înregistrat câteva mii de decese. Recent, Moscova a anunţat că aproximativ 1.350 de militari ruşi şi-au pierdut viaţa începând din 24 februarie. Totuși, Ucraina transmite că numărul acesta este fals și că în realitate, mult mai mulți ruși au murit în război.

În acest sens, Ministerul ucrainean de Externe transmite că 20.000 de militari ruşi au fost uciși de la începutul războiului rus, în timp ce 163 de avioane şi 756 de tancuri ruseşti au fost distruse de la lansarea invaziei ruse.

„Toţi dorim să luptăm. Dar noi toţi trebuie să facem tot posibilul pentru ca acest război să nu fie fără sfârşit. Cu cât războiul este mai lung, cu atât pierdem mai mult”, a admis Volodimir Zelenski.

Potrivit autorităților ucrainene, militarii ruși care se retrag din zona Kievului, conform garanțiilor făcute la ultima întâlnire a negocierilor de pace, au lăsat în urma lor nu doar devastare și civili morți, ci și ”surprize” mortale. Mai precis, au fost raportat mai multe cazuri în care au fost găsite dispozitive explozive în locuri mai puțin obișnuite. „În apropierea unui drum, pirotehnicii Serviciului de Stat de Urgență din Ucraina au descoperit o mină, a cărei rază de acțiune ajunge la 90 de metri. De asemenea, pirotehniștii au distribuit fotografii în care se pot observa mai multe grenade amplasate în vaze sau pungi de plasti”, informează Obozrevatel,

Din cauza acestor pericole, autoritățile ucrainene au anunțat populația că este prea devreme să se întoarcă la propriile case în așezările care au fost eliberate de militarii ruși. „Vă sfătuim să nu vă grăbiți să vă întoarceți în propriile case și să nu atingeți lucruri și obiecte necunoscute”, au informat salvatorii.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page