top of page

Ucraina își vinde la licitație trofeul Eurovision ca să ajute la încheierea războiului


Ediția de anul acesta a Eurovisionului s-a încheiat cu foarte multe critici și acuzații la adresa juriului principal, învinuit de faptul că a dat trofeul câștigător Ucrainei, doar pentru că este victima unui război nemilos cu Rusia.

Astfel, ignorând celelalte țări concurente dar și voturile a șase jurii naționale, organizatorul Eurovision ar fi luat oportunitatea Moldovei de a fi marele învingător al acestui concurs de muzică, felicitând în schimb, formația ucraineană, Kalush Orchestra și piesa „Stefania”.

În timp ce de sâmbătă noapte încoace, presa europeană nu mai contenește să scrie despre acest subiect, Rusia a simțit nevoia să comenteze situația mai ales că, majoritatea se tem acum de faptul că Ucraina nu ar putea fi capabilă să organizeze ediția următoare, așa cum i se cere cîștigătorului.

„Formația a primit cea mai mare susținere potrivit rezultatelor voturilor din partea membrilor juriului și a publicului, victoria fiind asigurată de 631 de puncte. Al doilea loc a fost ocupat de Marea Britanie, iar al treilea de Spania. Reprezentanții Italiei - duo-ul Mamuda și Blanco - au ocupat locul al șaselea. Competiția a avut loc, anul acesta, sub mott-ul «Sunetul frumuseții».

Pe 25 februarie, Uniunea Europeană de Radiodifuziune a anunțat că, din cauza evenimentelor din Ucraina, Rusia nu va putea fi reprezentată la Eurovision. Ziua următoare, televiziunile si radiourile din Rusia și-au anunțat retragerea din cadrul organizației. Producătorul executiv al show-ului, Claudio Fazulo, a precizat ulterior că Rusia nu va putea vota pentru participanții la Eurovision, deoarece Federația Rusă nu va participa la eveniment”, a transmis Agenția de presă TASS.

În discursul de mulțumire, Oleg Psiuk, liderul formației Kalush Orchestra a făcut apel pentru ca europenii să ajute Ucraina, și mai ales orașul Mariupol. „Vă rugăm, ajutați Ucraina, Mariupol. Ajutor pentru Azovstal, acum! Vă mulțumim că sprijiniți Ucraina. Această victorie este pentru fiecare ucrainean. Slavă Ucrainei!”, a spus acesta.

Această afirmație nu a fost trecută cu vederea de presa rusă. Astfel, agenția de presă RIA Novosti a scris: „După performanța echipei, liderul formației a făcut, în engleză, un apel pentru susținerea Ucrainei. Din cauza regulamentului concursului, potrivit căruia apelurile politice pe scenă sunt interzise, organizatorii Eurovision au fost nevoiți să comenteze situația cu această declarație: Uniunea Europeană de Radiodifuziune a descris-o drept mai mult un gest umanitar decât unul politic”.

În mod normal, acest timp de mesaj politic este interzis categoric la concurs.

Totuși, organizatorii au precizat că nu vor descalifica Ucraina pentru mesaj șu a transmis că: „Înțelegem sentimentele profunde din jurul Ucrainei în acest moment și credem că declarațiile Orchestrei Kalush și ale altor interpreți care exprimă sprijinul pentru poporul ucrainean sunt umanitare, nu politice”.

O zi după încheierea concursului muzical, formația câștigătoare a anunțat că va vinde prin licitație trofeul Eurovision urmând ca banii obținuți să ajungă la o fundaţie care ajută armata ucraineană şi Ucraina.

„Plănuim să scoatem trofeul la licitaţie şi să donăm toţi banii unei fundaţii care ajută forţele armate şi Ucraina. Urmează să alegem una. Mulţi oameni deja fac donaţii din străinătate şi poate şi mai mulţi ar vrea să doneze. Iar acest lucru îi va motiva. Va fi în beneficiul Ucrainei”, a explicat liderul trupei, Oleh Psiuk.

Între timp, postul flamand de televiziune VRT susține că a aflat cu ajutorul unor surse apropiate de organizatorii Eurovision 2022 că motivul pentru care cele 6 țări au fost penalizate a fost o înțelegere secretă între ele, prin care făceau schimb de puncte.

„Dintr-o sursă bună, am aflat că juriile naționale ale țărilor în cauză au convenit să-și acorde reciproc puncte. Acesta ar putea fi motivul pentru care EBU a intervenit, iar scorurile juriului din cele șase țări au fost anulate și înlocuite cu un rezultat simulat. Cele 6 țări sunt: România, Muntenegru, San Marino, Georgia, Azerbaidjan și Polonia”, a menționat într-un scurt articol publicat pe site-ul său, postul flamand VRT, care emite în Belgia, dar care nu s-a implicat în organizarea concursului Eurovision anul acesta.

Decizia de a elimina voturile juriilor din aceste țări a fost dezvăluită chiar în timpul desfășurării concursului, de către organizatorul general al Eurovision, EBU.

Într-un mesaj transmis reprezentanţilor ţărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunţării rezultatelor votului juriilor naţionale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că „în analiza voturilor date de juriile naţionale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiţie generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate în rezultatele a şase ţări. Pentru a respecta Instrucţiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare ţară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări cu vot similar).”

În replică, Televiziunea Română (TVR) care s-a ocupat de organizarea concursului în România, a transmis că juriul național a votat „în prezența unui notar” și a „respectat regulamentul impus de organizator”.

„Reiterăm faptul că nici juraţii, nici reprezentanţii TVR, nu au fost anunţaţi, după a doua semifinală, de existenţa unor suspiciuni la adresa votului României. Aşadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil, aceştia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naţionale au fost modificate de organizator,” a precizat TVR.


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page