Tulpina indiană este mai contagioasă și ar putea fi inclusă de OMS pe lista tulpinilor periculoase
După mai multe luni în care s-au dezbătut gradul de amenințare al variantei indiene de coronavirus, responsabila științifică a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Soumya Swaminathan a confirmat faptul că tulpina de Covid-19 descoperită în India este mai contagioasă şi prezintă caracteristici care ar putea reduce eficienţa vaccinurilor, contribuind la accelerarea epidemiei în India.
“Varianta B.1.617, care a fost depistată pentru prima dată în India în luna octombrie, a fost indiscutabil un factor de accelerare a epidemiei scăpate de sub control în această ţară. Această tulpină ar putea fi inclusă de OMS pe lista tulpinilor considerate mai periculoase decât varianta originală a virusului având în vedere gradul mai ridicat de contagiune, capacitatea acestora de înfrânge protecţia oferită de vaccinare şi rata mortalităţii în rândul pacienţilor infectaţi. Varianta B.1.617 prezintă mutaţii care sporesc contagierile şi care pot totodată potenţial să o facă rezistentă la anticorpii dezvoltaţi graţie vaccinării sau în urma unei contaminări naturale. Însă această variantă nu poate fi considerată singura responsabilă pentru creşterea spectaculoasă a cazurilor în India, care pare să fi lăsat garda jos prea devreme, permiţând adunări masive de persoane. Într-o ţară vastă precum India, contaminărilor se pot produce fără prea mult zgomot timp de mai multe luni. Aceste prime semne au fost ratate până când (contagierile) au ajuns la un punct de unde creşterea a fost verticală. Pentru moment, este foarte dificil să luptăm împotriva virusului întrucât epidemia vizează mii de persoane şi se multiplică cu o viteză foarte dificil de stopat. Doar vaccinarea nu va fi suficientă pentru a recăpăta controlul asupra situaţiei. Va dura luni, dacă nu cumva ani pentru a atinge o rată de 70-80% de populaţie imunizată. În viitorul apropiat, va trebui să ne bazăm pe măsurile sociale şi sanitare deja testate şi aprobate pentru a stopa epidemia. Cu cât virusul se multiplică, se răspândeşte şi se transmite, cu atât mai mult riscul de a produce mutaţii de a se adapta creşte. Variantele care acumulează un număr semnificativ de mutaţii pot în cele din urmă să devină rezistente la vaccinurile de care dispunem în prezent”, a declarat cercetătoarea.
Cel mai mare producător mondial de vaccinuri, India a imunizat cu a doua doză doar 2% din populația sa de 1,3 miliarde de locuitori. În cursul zilei de sâmbătă, această țară a înregistrat un nou record de victime cauzate de coronavirus și anume, 4.000 de decese asociate cu Covid-19 și peste 400.000 de noi contaminări. Potrivit experților, datele oficiale sunt cu mult subevaluate.
Între timp, autoritățile din statul indian Goa (statul cu cea mai ridicată rată de pozitivare din India) au intrat în alertă. Aici, una din două persoane testate este pozitivă, fapt pentru care, oficialii au decis să impună o carantină totală de patru zile. Practic, 51,4% din testele efectuate au fost pozitive, mai exact, joi, din cele 5.910 teste efectuate, 3.019 au fost pozitive.
“E singura soluție. Am avut probleme cu aprovizionarea de oxigen, dar și altele. Trebuie să reducem rata de pozitivare. Sistemul de sănătate al statului este deja suprasolicitat”, a declarat ministrul Sănătății din Goa, Vishwajit P. Rane.
În prezent, oamenii din Goa nu au voie să iasă din case fără un motiv întemeiat, iar școlile, barurile, sălile de sport, cinematografele și alte spații publice au fost închise. În timp ce adunările politice și sociale au fost interzise, guvernul a impus restricții privind capacitatea și programul restaurantelor și magazinelor.
În Europa, mai multe țări au început să relaxeze restricțiile impuse din cauza pandemiei. Campaniile de vaccinare se desfășoară într-un ritm alert iar acest lucru îi încurajează pe oficiali să redea libertate europenilor. De altă parte, Comisia Europeană a decis să nu înnoioască comanda pentru doze din vaccinul anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca, pentru după luna iunie. Luna trecută, Comisia Europeană a lansat o acţiune legală împotriva AstraZeneca pentru că nu a respectat contractul de furnizare a vaccinului anti-Covid şi pentru că nu are un plan fiabil pentru a asigura livările la timp. Conform Protv, “laboratorul suedezo-britanic a livrat statelor membre UE doar 30 de milioane din cele 120 de milioane de doze contractate în primul trimestru. În al doilea trimestru, AstraZeneca intenţionează să furnizeze doar 70 de milioane din cele 180 de milioane de doze contractate de Uniune”.
Prima audiere în acest proces va avea loc pe data de 26 mai, într-un tribunal de primă instanță francofon de la Bruxelles. Procedura în justiţie, lansată în numele CE şi al Celor 27, a fost denunţată drept „lipsită de fundament” de către laboratorul farmaceutic.
Comments