top of page

„Trump este un nebun, dezechilbrat și periculos, o amenințare imediată la adresa națiunii”Evenimentele de miercurea trecută petrecute la Capitoliul american au reprezentat cireașa de pe tort atât pentru democrați cât și pentru restul americanilor. Asaltul dat de simpatizanții lui Trump la sediul Congresului de la Washington a fost primul de acest fel în istoria Statelor Unite și pentru că s-a petrecut în timpul președintelui american Donald Trump, face ca acest eveniment să îl caracterizeze pe Trump ca fiind cel mai problematic președinte al Americii.

Situația este atât de îngrijorătoare peste ocean încât, Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi a anunțat că legislativul american va apela la punerea sub acuzare a președintelui Donald Trump dacă alte eforturi de a-l înlătura din funcție eșuează înainte de 20 ianuarie când noul președinte ales va fi învestit. Într-o scrisoare trimisă democraţilor, duminică, Pelosi a afirmat că liderul majorităţii Camerei, Steny Hoyer, va încerca să introducă luni o rezoluţie prin care îi va fi cerut vicepreşedintelui Mike Pence să invoce Amendamentul 25 din Constituţie pentru a-l declara pe Trump incapabil de a-şi îndeplini atribuţiile.

„Hoyer are nevoie de consimţământul unanim pentru a introduce această solicitare. Dacă nu o obţine, legislatorii o vor supune votului, marţi, în Cameră. Îi cerem vicepreşedintelui să răspundă în 24 de ore. Trebuie acţionat de urgenţă, pentru că Trump reprezintă o ameninţare iminentă la adresa Constituţiei şi democraţiei. Acum se consideră, unanim, că ce s-a întâmplat a fost o teribilă agresiune asupra Capitoliului, asupra primei puteri a statului, legislativul, instigată de preşedintele Statelor Unite”, a spus ea, adăugând că următoarea pe listă este punerea sub acuzare. Dacă democrații reușesc să îl condamne, Trump nu va mai avea voie să candideze a doua oară pentru funcția de președinte. Procedura de destituire a președintelui în exercițiu este la a doua rundă după ce aceasta a mai fost promovată, fără succes, în 2018.

„Primul demers al Congresului va fi votarea unei rezoluţii care îi cere imperios vice-preşedintelui Mike Pence să invoce Amendamentul 25 al Constituţiei şi să-l înlăture din funcţie pe preşedintele în exerciţiu. Dacă vice-președintele refuză, democraţii din Camera Reprezentanţilor vor lansa procedura de destitutuire pentru incitare la insurecţie”, explică Protv. De altă parte, această încercare de destituire a lui Trump înainte de 20 ianuarie reprezintă și un risc uriaș. „Una dintre problemele pe care le am atât cu invocarea Amendamentului al 25-lea cât și cu procedura de destituire este că nu cumva să dezbinăm și mai tare poporul, să nu punem gaz pe foc”, mărturisește Nancy Mace, republican.

„Articolul pentru demiterea şi punerea sub acuzare (impeachment) a preşedintelui republican în exerciţiu al SUA, Donald Trump, va ajunge miercuri la vot în plenul acestei camere şi acesta va trece. Este important să acţionăm şi este important să acţionăm într-o manieră foarte serioasă şi deliberative. Ne aşteptăm să ajungă la vot miercuri. Şi mă aştept să treacă”, a anunțat preşedintele Comitetului pentru regulamente din Camera Reprezentanţilor a SUA, congresmanul democrat, Jim McGovern.

De altă parte, FBI a fost informat că în cazul în care Congresul va încerca să îl elimine pe președinte prin invocarea celui de-al 25-lea Amendament, „un grup armat pregătește o revoltă uriașă în Washington DC, iar extremiștii„ pro-Trump au convocat la asaltarea clădirilor guvernamentale, federale și locale”. „Proteste armate sunt planificate la Capitoliile din cele 50 de state, începând cu 16 ianuarie și până cel puțin pe 20 ianuarie, iar la Capitoliul din Washington din 17 până în 20 ianuarie”, se menționează în documentul obținut de FBI.

Între timp, șeful Biroului Gărzii Naționale, Generalul Daniel Hokanson, a declarat presei că până la 15.000 de soldați din Garda Națională vor fi mobilizați pentru învestirea lui Joe Biden, aceştia concentrându-se pe susţinerea securităţii, operaţiunilor de logistică şi comunicaţiilor.

Cu nouă zile înainte de învestirea noului președinte în funcție, Trump se vede din ce în ce mai singur și abandonat de republicanii săi. Printre aceștia, Arnold Schwarzenegger, fost guvernator republican de California, însă născut şi crescut în Austria, a făcut o comparaţie între violențele de la Capitoliu şi “Noaptea de cristal”, sau “Noaptea sticlei sparte” - începutul Holocaustului în Europa. „A fost o oroare de neimaginat împotriva evreilor, comisă în 1938 de nazişti, echivalentul Băieţilor Mândrii. Miercuri, “Noaptea de cristal” a fost aici în Statele Unite, cioburile sunt de la ferestrele Capitoliului. Dar gloata de invadatori nu a spart doar geamurile Capitoliului. Ei au călcat în picioare principiile fundamentale pe care a fost clădită această ţară. Preşedintele Trump este un lider ratat. Va rămâne în istorie ca cel mai dezastruos preşedinte din câţi au fost. Partea bună este că, în curând, va fi la fel de irelevant ca un mesaj vechi de pe Twitter”, a precizat Arnold.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page