top of page

Tot mai multe țări trec de la recomandarea vaccinării anti-Covid la impunerea eiÎn ciuda faptului că omenirea a sperat mai bine de un an de zile în izolare, ca marile companii farmaceutice să producă un vaccin care să lupte împotriva noului coronavirus, odată apărute mai multe seruri, competiția a făcut să se nască și o serie de suspiciuni sau teorii potrivit cărora unele dintre aceste vaccinuri ar face mai mult rău decât bine. Dintre toate serurile cunoscute până în prezent, cel produs de compania suedeză AstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford, a avut parte de cele mai multe critici. Totuși, nici celelalte companii nu au fost lipsite de acuzații.

Pentru a se asigura că oamenii nu își pierd încrederea în potențialul său, compania americană Pfizer a efectuat un studiu, încercând să determine dacă vaccinul său afectează sau nu fertilitatea, așa cum se zvonește în legătură cu toate serurile anti-Covid. Astfel, cercetătorii de la Hadassah-University Medical Center au colectat date de la 43 de pacienți de sex masculin supuși fertilizării în vitro între februarie și martie 2021 - 29 cu spermă „normală” și 14 cu spermă „afectată”. Potrivit dr. Myriam Safrai, care a condus studiul cu Dr. Benjamin Reubinoff și Dr. Assaf Ben-Meir, vaccinul împotriva Covid-19 fabricat de Pfizer nu pare să aibă un impact asupra spermatozoizilor. „Nu am văzut nicio diferență în parametrii spermei pentru toate grupurile”, a declarat Safrai pentru cotidianul israelian, The Jerusalem Post.

În cadrul aceluiași studiu, cercetătorii au efectuat o sub-analiză, verificând dacă a existat un impact potențial mai mare al vaccinului asupra bărbaților a căror spermă a fost deja considerată „slabă” sau afectată. Rezultatul a arătat că nu a existat niciuna. Acest studiu a avut loc în contextul în care mai multe alte investigații au descoperit în trecut, faptul că există un impact semnificativ negativ al virusului asupra parametrilor spermei. „Știm că până la 25% dintre bărbații care au coronavirus vor avea, de asemenea, sperma afectată din cauza bolii. Cuplurile care vor să conceapă trebuie să se vaccineze. Mai mult, un studiu separat pe care l-am realizat anterior a arătat că vaccinul nu afectează nici fertilitatea feminină. Există multe dezinformări despre vaccinare. Este important să împărtășim date și să spunem populației că vaccinul nu afectează fertilitatea”, a adăugat Safrai.

Între timp, varianta Delta (cunoscută inițial ca fiind tulpina indiană) amenință din ce în ce mai mult omenirea, răspândindu-se alarmant pe un număr tot mai larg de teritorii. Cu toate că bilanțul deceselor și spitalizărilor rămân sub control în țările unde rata vaccinării este una ridicată, numărul de noi infectări zilnice atinge recorduri maxime. Considerând că vaccinul este cea mai sigură armă împotriva Covid-19, autoritățile insistă ca populația să se imunizeze cât mai rapid.

În acest sens, Franța a impus din nou obligativitatea de a purta masca de protecție, după ce, săptămâna trecută, unele autorități de aici au condiționat accesul în restaurante, baruri, săli de cinema ori trenuri de dovada imunizării.

„Fac apel la responsabilitate, pentru că doar cu mască și distanțare socială putem să salvăm sezonul estival și să păstrăm restaurantele și barurile deschise și restul activităților turistice care ne permit să supraviețuim în restul anului”, a explicat Philippe de Gonneville, primarul din Lège-Cap-Ferret. De altă parte, mulți francezi înțeleg situația și acceptă respectuos să se conformeze regulilor. „Sunt categoric în favoarea acestei măsuri. Eu port mască și am purtat-o chiar și înainte să devină obligatorie. Este important, pentru că și dacă am fost vaccinat pot să transmit virusul. Așa că este o măsură necesară”, a mărturisit un francez.

Și peste Ocean, Casa Albă impune agenților săi federali să poarte măștile de protecție în spațiile închise. Astfel, indiferent dacă angajații sunt vaccinați sau nu, în zonele cu o rată de transmitere a virusului ridicată (și anume, în peste 75% din țară), angajații federali sunt obligați să poarte masca în interior și să le spună șefilor dacă s-au vaccinat sau nu.

În ultima săptămână, din cauza răspândirii variantei Delta pe tot cuprinsul Statelor Unite, numărul spitalizărilor pentru Covid-19 a crescut cu 35%. „Medicii de urgenţă sunt şocaţi. Şi ne cer iarăşi mai multe tuburi de oxigen”, a explicat Dr. Catherine O’Neal. Cele mai multe spitalizări sunt făcute pentru persoanele nevaccinate încă. „Am fost un idiot că nu m-am vaccinat. Acum vreau să-mi folosesc vocea ca să-i fac şi pe alţii să înţeleagă că pericolul este real. Vaccinul te fereşte să ajungi să lupţi pentru fiecare minut de viaţă”, a mărturisit Philly Baird, antivaccinist din Philadelphia după ce a ajuns în stare gravă la spital, regretând că a crezut și chiar a contribuit la propaganda anti-vaccin.

Vaccinarea a devenit o măsură urgentă în menținerea pandemiei sub control, iar autoritățile caută să impună această măsură cetățenilor. „Mai sunt mulți oameni nevaccinați. Pandemia de acum este o pandemie a celor nevaccinați. Așa că, vă rog, vă rog, vă rog, vă rog, dacă nu sunteți vaccinaţi, protejați-vă pe voi și pe copiii voștri. Este important!”, a insistat președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

În timp ce experţii încă dezbat legalitatea acestei măsuri şi tot mai multe companii private impun angajaţilor să se vaccineze, Google, Facebook, Netflix, The Washington Post și Twitter sunt printre primele care au făcut deja asta.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page