Toți șoferii ruși și bieloruși de TIR au fost somați să părăsească teritoriul UE


În timp ce întreaga omenire spera ca negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia să ajungă cât mai curând în punctul semnării unui acord, masacrul descoperit în orașul ucrainean, Bucea, pus pe seama soldaților ruși, cântărește masiv ca un factor ce impiedică ambele tabere să se mai gândească la pace. Astfel, potrivit președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, discuțiile pentru pace vor fi sistate în baza crimelor de război comuse de Rusia dar și a situației inumane create în orașul Mariupol.

În ceea ce privește situația din acest oraș, liderul de la Kiev a explicat sâmbătă că este una extrem de gravă. „Situaţia de la Mariupol rămâne cât se poate de gravă. Pur şi simplu inumană. Asta a făcut Federaţia Rusă. A făcut în mod deliberat. Şi continuă să distrugă în mod deliberat oraşele. Rusia încearcă în mod deliberat să-i distrugă pe toţi cei care se află acolo în Mariupol. Există doar două moduri de a influenţa acest lucru. Sau partenerii vor oferi Ucrainei toate armele grele necesare, avioanele şi, fără exagerare, imediat. Ca să reducem presiunea ocupanţilor asupra Mariupolului şi să-l deblocam. Sau – o cale de negociere, în care rolul partenerilor ar trebui să fie şi el decisiv

Vreau să fiu auzit chiar acum: nu a trecut o singură zi de la blocada de la Mariupol în care să nu fi căutat o soluţie. Militar sau diplomatic - orice pentru a salva oamenii. Dar găsirea acestei soluţii este extrem de dificilă. Până acum, nu există o opţiune validă sută la sută. Acest lucru se aplică atât opţiunilor militare, cât şi procesului de negociere.

Deşi am auzit multe intenţii de la cei care au vrut să ajute şi care într-adevăr se află în poziţii de influenţă internaţională, niciuna nu a fost încă realizată. Cu toate acestea, nu vom abandona aceste eforturi. Şi în fiecare zi fie eu, fie comandantul şef al forţelor armate Valeriy Zaluzhny, fie alţi militari, fie şeful echipei noastre de negocieri David Arakhamia – suntem în contact cu apărătorii noştri ai lui Mariupol. În fiecare zi.

În mod tradiţional, înainte de discursul de seară, am semnat un decret de premiere a apărătorilor noştri. 186 de militari ai Forţelor Armate ale Ucrainei. 13 militari ai Agenţiei de Informaţii ale Apărării. Doi ofiţeri ai Serviciului de Securitate al Ucrainei. Şi un luptător al Gărzii Naţionale”.

Pe fondul acestor noi divergențe, Uniunea Europană insistă să sprijine Kievul în război, impunând alte sancțiuni Rusiei. Conform celor mai recente declarații ale șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sancțiunile viitoare ale Uniunii Europene împotriva Kremlinului vor viza băncile, în special Sberbank, cea mai mare bancă din țară.

„Ne uităm mai departe la sectorul bancar, în special la Sberbank, care reprezintă 37% din sectorul bancar rusesc. Şi, desigur, există probleme energetice. UE lucrează la mecanisme inteligente, astfel încât petrolul să poată fi inclus şi în următoarele sancţiuni. Ceea ce nu ar trebui să se întâmple este că (preşedintele rus Vladimir) Putin colectează preţuri şi mai mari pe alte pieţe pentru livrări care altfel ar merge către UE. Prioritatea principală este reducerea veniturilor lui Putin”, a declarat von der Leyen într-un interviu acordat publicaţiei germane Bild am Sonntag amintind că UE a scutit până acum cea mai mare bancă a Rusiei de rundele anterioare de sancţiuni, deoarece aceasta, împreună cu Gazprombank, este unul dintre principalele canale de plăţi pentru petrolul şi gazele ruseşti, pe care ţările UE le cumpără în ciuda conflictului din Ucraina.