top of page

The Telegraph pune rata scăzută a imunizării în România pe seama analfabetizării


În timp ce noua variantă a coronavirusului, Omicron, se răspândește cu o viteză uluitoare în întreaga lume, persoanele nevaccinate sunt tot mai convinse că vaccinul anti-Covid este inutil. Mai mult, potrivit unei majorități a celor care au refuzat imunizarea, serurile disponibile fac foarte mult rău, fiind asociate cu teorii conspiraționale potrivit cărora autoritățile ar încerca să controleze planeta prin cipuri introduse în acestea.

De altă parte, experții medicali insistă cu privire la imunizare în condițiile în care noul coronavirus este din ce în ce mai puternic prin variantele depistate. Datele oficiale arată că din numărul celor spializați cu boala Covid-19, cei mai mulți sunt nevaccinați.

Considerată mult mai contagioasă decât tulpina Delta, Omicron a reușit performanța de a provoca un tsunami de infectări la nivel global, fapt pentru care, mai multe țări au decis înăsprirea măsurilor de restricție.

Simțindu-se discriminați dar și sub o presiune infernală de a se vaccina, persoanele care sunt împotriva imunizării continuă să protesteze la adresa guvernelor. Un exemplu în reprezintă Franța unde astăzi, mii de persoane au protestat față de politica sanitară a guvernului. Cea mai mare manifestaţie a fost aşteptată la Paris, sub egida fostului lider al partidului Frontul Național Florian Philippot.

Din păcate, în multe dintre orașele țării s-au înregistrat evenimente neplăcute în condițiile în care manifestațiile s-au transformat în revolte între oameni și forțele de ordine. Astfel de situații au fost întâlnite mai ales în Paris, Toulouse dar și Marsilia.

La Montpellier, protestatarii s-au adunat în faţa Prefecturii şi au încercat să urce pe porţile clădirii, relatează France Bleu Hérault. Forţele de securitate au evacuat piaţa cu gaze lacrimogene.

Aceste proteste vin în contextul în care președintele francez, Emmanuel Macron i-a catalogat drept „iresponsabili” pe cei care nu se vaccinează. În opinia sa, aceştia sunt nişte „cetăţeni” pe care s-a angajat să-i „calce pe nervi până la capăt” prin strategia sa anticovid.

Totuși, proteste împotriva vaccinării dar și a măsurilor de restricție impuse de autorități sunt mai des întâlnite în Europa de est, unde oamenii leagă vaccinarea de teorii ale conspirației. În acest sens, The Telegraph a realizat o analiză a modului în care antivacciniștii din România manifestă împotriva guvernanților purtând icoane și cruci, semn că vaccinul vine de la diavol.

„Într-o dimineață răcoroasă în București, în ciuda temperaturilor sub zero, o mulțime furioasă de câteva mii de oameni s-a adunat pe străzi în fața parlamentului. Participanții s-au opus unui proiect de lege care introduce un certificatul verde Covid-19 pentru lucrători. Unii purtau paltoane și pălării tradiționale din piele de oaie și aproape toți erau fără măști, scandând libertate în timp ce blocau traficul și încercau să escaladeze zidurile Parlamentului”, scrie Thelegraph.co.uk subliniând că în prezent, nu există deloc un astfel de proiect de lege pe agenda legislativă, ci doar o discuție între coaliția de guvernare.

În România, unde ratele de alfabetizare sunt scăzute și nivelurile de dezinformare ridicate, conspirațiile Covid proliferează. Alimentați de puternica biserică ortodoxă, oportuniști politici precum domnul Simion și teama de a reveni la controlul de stat din perioada comunistă i-au lăsat pe oameni foarte suspicioși cu privire la orice încercare a autorităților de a le spune ce să facă.

Guvernul a făcut prea puține pentru a câștiga oamenii sau pentru a contracara problema furnizând informații demne de încredere și accesibile. Drept urmare, țara are a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din Uniunea Europeană, după Bulgaria, cu mai puțin de 41 la sută dintre oameni cu două lovituri”, scrie presa engleză.

Într-o declarație publicată pentru The Telegraph, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, un organism interministerial înființat pentru a se ocupa de campania de vaccinare, a declarat că facilitarea accesului la informații este importantă pentru educarea publicului cu privire la necesitatea pentru vaccinuri, astfel încât aceștia lucrează pentru a crește vizibilitatea informațiilor fiabile și pentru a combate dezinformarea.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page