top of page

Texas trăiește un coșmar fără precedent din cauza vremii extreme din ultimele șase zileVremea extremă de iarnă nu s-a abătut doar peste Europa ci în multe alte colțuri ale lumii. În timp ce în Ierusalim a nins pentru prima dată în șase ani, Statele Unite ale Americii sunt într-o situație fără precedent din cauza ninsorilor abundente și a gerului care s-a abătut peste mai multe state. În Texas, situația este cea mai gravă, în condițiile în care valul de ger a provocat o adevărată criză umanitară iar pentru a șase zi la rând, sute de mii de texani stau în frig, pe întuneric. Vremea extremă a luat deja 40 de vieți omenești iar alte state s-au dat bătute și au cerut ajutorul Gărzii Naționale.

În Texas, sute de mii de locuitori încă îndură a șase zi fără curent electric, chiar dacă 90% dintre penele de curent au fost rezolvate. Din cauza gerului, țevile de apă au cedat și au inundat casele în care oamenii tremură deja de frig. Rămași în beznă și fără căldură, mulțu au fost duși de voluntarii Crucii Roșii în adăpostruri provizorii, epuizându-se rapid locurile disponibile. „Am pus la dispoziţie peste 500 de paturi și 1.000 de pături. Totodată, am contribuit cu alimente pentru a-i ajuta pe oamenii duşi în adăposturi”, a explicat Krystal Smith American Red Cross. O mamă chiar, și-a mutat întreaga familie în mașină. „E oribil, am colindat cu mașina toată ziua cu căldura pornită ca să nu înghețăm”, a mărturisit aceasta.

Din păcate, vremea rea nu a provocat pene de curent doar în Texas ci și în Oregon, Louisiana, Mississippi, Kentucky, Ohio și Virginia. „Sute, poate mii de copaci au căzut în tot statul și stau în calea echipelor care încearcă să repare liniile de înaltă tensiune”, a transmis Mike DeWine, guvernatorul statului Ohio.

În orașul Arlington, cererile de apă potabilă au fost în ultimele 24 de ore, de două ori mai mari decât în mod normal „Sistemul de alimentare cu apă potabilă a fost afectat atât de oamenii care lasă robinetele să curgă mult timp pentru a preveni înghețarea conductelor, cât și de conductele înghețate care s-au spart și au împrăştiat apa”, informează Protv. În San Antonio, Texas, pompierii nu au putut salva mare lucru dintr-un bloc de apartamente pentru că hidranții erau înghețați. În multe locuri, apa potabilă nu este singura problemă ci și mâncarea. Multe dintre rafturile magazinelor sunt goale. „Să stai într-o cază înghețată e oricum stresant și n-ai nicio șansă să mănânci ceva cald. Ieși și nu găsești mâncare pe nicăieri”, a mărturisit un locuitor.

Veștile de la meteorologi nu sunt însă unele tocmai pline de speranță. Prognoza meteo prevede alerte de ninsori abundente din Virginia până în sudul Pennsylvaniei și ghețuș din Carolina de Nord până în Washington DC și Philadelphia.

„De îndată ce va fi sigur să începem să zburăm, vom distribui resursele necesare în tot statul. Departamentul militar din Texas va mobiliza avioane suplimentare şi elicoptere C-130s pentru a putea distribui apă, paturi mobile, pături și alte lucruri de care oamenii au nevoie”, a încurajat W. Nim Kidd, Texas Division of Emergency Management.

Penele de curent rămân în continuare una dintre cele mai mari probleme. „În cartierul nostru sunt oameni care nu au curent electric de mai bine de 36 de ore. Sunt nervos. Nu știu exact când va fi restabilit curentul electric”, a mărturisit un localnic. „În Texas, fiecare sursă de curent electric a fost compromisă din cauza temperaturilor foarte scăzute, sau din cauza avariilor la echipamente. Am rămas şi fără sursele de energie solară şi eoliană, care reprezintă, în total, 10 la sută din energia electrică a Texasului”, a declarat Greg Abbott, guvernatorul Texas, estimând că situația va reveni la normal cel mai devreme săptămâna viitoare.

În ciuda faptului că Statele Unite ale Americii sunt cea mai puternică țară de pe întreg globul pământesc, criza provocată de vremea extremă arată că și această super-putere are vulnerabilitățile ei. Texasul este statul care arată în momentul de față că natura nu ține cont nici de situația financiară, nici de statutul social sau educație. Ninsoarea incredibilă căzută peste acest stat i-a forțat pe oameni să se întoarcă în timp și să încerce metode de supraviețuire antice. În timp ce unii stai la cozi să își umple buteliile cu propan, alții fac focul cu lemne sau folosesc zăpada pentru toaletă.

Pentru că în Texas, o singură companie asigură distribuirea energiei electrice pentru 90% din populație, aceasta este pusă la zid acum. „ERCOT reprezintă Electric Reliability Council din Texas și au arătat că nu sunt în stare să gestioneze situația”, a acuzat Greg Abbot, guvernatorul Texas. În apărarea sa, Bill Magness, CEO al ERCOT, a explicat: „operatorii noştri au acţionat judicios pe baza pregătirii lor ca să prevină un eveniment care putea fi chiar catastrofal, mult mai grav decât lucrurile teribile pe care le-am văzut în această săptămână”.Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page