top of page

SUA dispuse să se implice militar pentru a apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze


Aflat într-o vizită în Japonia, președintele american, Joe Biden a comparat invazia omologului său rus, Vladimir Putin, în Ucraina, cu o potențială invazie a Chinei în Taiwan. Această insulă cu 23 de milioane de locuitori, guvernată independent nu mai dorește să fie parte din China, cauză susținută de Statele Unite ale Americii.

În același sens, mai multe orașe din estul Ucrainei, unde locuiesc majoritatea pro-ruși, nu mai vor să aparțină Ucrainei ci mai degrabă sunt interesate de o alipire cu Rusia. Din această cauză, Vladimir Putin a decis să intervină în apărarea pro-rușilor, însă SUA consideră acest gest ca fiind o invazie nefondată și condamnabilă.

Întrebat de un reporter dacă este dispus să se implice militar pentru a apăra Taiwanul, în cazul în care China ar decide să invadeze această insulă, liderul de la Casa Albă a spus că da.

„Acesta este angajamentul pe care ni l-am luat. Susținem politica: O singură China. Dar ideea că Taiwanul ar putea fi luat cu forța, pur și simplu luat cu forța, nu este potrivită. Va disloca întreaga regiune și va fi o altă acțiune similară cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina

Susținem tot ceea ce am făcut în trecut, dar asta nu înseamnă că Beijingul are jurisdicția de a intra în Taiwan și de a folosi forța pentru a prelua controlul Taiwanului. Aşadar, suntem cu fermitate alături de Japonia şi alte naţiuni pentru a nu permite să se întâmple asta. Ei deja flirtează cu pericolul, chiar acum, zburând atât de aproape (avioane care au simulat un atac asupra Taiwanului) și toate manevrele pe care le-au întreprins. Dar Statele Unite au un angajament (pentru Taiwan)”, a transmis Biden.

Potrivit Bloomberg, această declarație este menită să descurajeze Beijingul de la o eventuală invazie asupra Taiwanului.

La polul opus, China a avertizat de nenumărate ori Washingtonul cu privire la sprijinul sporit acordat Taiwanului. „Dacă partea americană insistă să joace cartea Taiwanului și merge din ce în ce mai departe pe un drum greșit, va duce cu siguranță la o situație periculoasă”, a declarat Yang Jiechi, cel mai înalt diplomat al Beijingului, într-o convorbire telefonică cu consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan.

În ceea ce privesc declarațiile de astăzi, ale lui Joe Biden, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a transmis liderului american să nu îi subestimeze Chinei determinarea fermă de a își apăra suveranitatea.

„Nimeni nu trebuie să subestimeze determinarea fermă, tăria voinţei şi capacitatea puternică a poporului chinez de a apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială. Cerem imediat Statelor Unite (...) să evite să trimită semnale greşite forţelor de independenţă”, a declarat în faţa presei Wang Wenbin.

În tabăra opusă, Ministerul de Externe de la Taipei a transmis că salută şi mulţumeşte preşedintelui Biden şi guvernului american pentru reafirmarea sprijinului lor faţă de Taiwan. „Guvernul de la Taipei va continua să întărească apărarea şi să aprofundeze cooperarea cu ţări ca SUA şi Japonia în acest scop”, a adăugat ministerul.


Etichete:

Comentários


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page