top of page

SUA cere Chinei să furnizeze informații despre primele zile ale epidemiei de coronavirus



Nevoia urgentă de vaccinuri în lupta pornită împotriva pandemiei de coronavirus, a determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să omologheze în regim de urgență serul anti-Covid dezvoltat de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford. În timp ce țările dezvoltate ale lumii sunt în plină campanie de imunizare, există multe ale state care se plâng că nu au acces la aceste vaccinuri. Procedura de omologare va ajuta acele țări care nu dețin mijloacele proprii de stabilire a eficacității și inocuității unui medicament să obțină un acees mai rapod la astfel de terapii. În același timp, decizia oficială de astăzi permite programului Covax, creat pentru a asigura un acces echitabil la vaccinurile anti-coronavirus, să înceapă distribuirea dozelor.

Conform datelor deținute de Covax (program pilotat de Organizația Mondială a Sănătății, Alianța pentru vaccinuri și Coaliția pentru inovații în privința pregătirilor pentru epidemii), serul celor de la AstraZeneca-Oxford reprezintă marea majoritate a celor 337,2 milioane de doze de vaccinuri pe care dispozitivul Covax intenționează să le distribuie în primul semestru al acestui an. Potrivit unui comunicat emis de OMS, aceste doze rezervate pentru Covax sunt fabricate în Coreea de Sud, de Astra-Zeneca-SKBio, și în India, de Setum Institute of India, omologarea vizând aceste două versiuni.

Săptămâna trecută, comitetul de experți în vaccinare din cadrul OMS, a recomandat vaccinul Astra-Zeneca-Oxford spre autorizare pentru a fi administrat în două doze la un interval cuprins între opt și 12 săptămâni, tuturor persoanelor de peste 18 ani, inclusiv în țările în care circula variantele mai contagioase ale noului coronavirus. Cu toate că acest ser este apreciat pentru faptul că este mai ieftin și mai ușor de distribuit în comparație cu unii dintre rivalii săi precum Pfizer-BioNTech și Moderna), vaccinul AstraZenevca s-a confruntat cu foarte multe controverse încă de la debutul său. Suspiciunile legate de eficacitatea sa în rândul persoanelor de peste 65 de ani dar și în fața mutații sud-africane a coronavirusului.

Totuși, OMS și experții săi sunt de părere că vaccinul răspunde perfect unei priorități actuale, și anume: limitarea gravității și a mortalității pandemiei de coronavirus. În prezent, bilanțul mondial al contaminărilor cu Covid-19 a ajuns la aproape 109 milioane de persoane în timp ce numărul deceselor a trecut de 2,5 milioane. În puțin peste un an, noul coronavirus s-a răspândit în peste 210 țări de-a lungul întregului glob.

După ce primul caz de coronavirus a fost detectat într-un oraș din China, la sfârșitul anului 2019, de-a lungul timpului au apărut mai multe ipoteze cu privire la cum ar fi putut fi posibilă această contaminare. Recent, un cercetător al Organizației Mondiale a Sănătății a admis că există mai multe ipoteze privind originea pandemiei, luând în calcul chiar și ipoteza conform este posibil ca noul coronavirus să nu fi apărut în China. „Trecerea virusului de la animal la om e posibil să fi avut loc în afara granițelor țării. Pandemia a pornit, cel mai probabil, cu o infecție într-un rezervor animal ce a fost apoi transmisă oamenilor printr-o gazdă intermediară”, a declarat profesorul și fost adjunct al ministrului britanic al Sănătății până în 2017, John Watson, care a făcut parte din echipa OMS ce a investigat în China, în ultima lună. Întrebat de jurnalistul BBC, Andrew Marr, dacă este sigur că acest coronavirus a apărut în China, Watson a spus „nu”.

„Autoritățile chineze au pus la la dispoziția echipei Organizației Mondiale a Sănătății multe informații iar acuzațiile recente cu privire la refuzul de a oferi datele despre primii pacienți diagnosticați cu Covid-19 nu caracterizează misiunea ca întreg”, a continuat profesorul Watson.

Această declarație vine în urma apelului lansat de Casa Albă la adresa Chinei, cerându-i să furnizeze informații despre primele zile ale epidemiei, afirmând că SUA are profunde îngrijorări cu privire la concluziile raportului OMS care au fost comunicate. „Este imperativ ca raportul să fie independent și liber de alterare din partea guvernului chinez. Reangajarea noastră la OMS înseamnă, de asemenea, să facem organizația să respecte cele mai înalte standarde. Avem preocupări profunde asupra modului în care descoperirile timpurii ale investigației asupra coronavirus au fost communicate și întrebări asupra procesului folosit pentru a ajunge la ele. Este imperativ ca acest raport să fie independent, iar concluziile experţilor să fie libere de intervenţia sau alterarea guvernului chinez”, a transmis consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sulivan. În replică, o purtătoare de cuvânt a ambasadei Chinei a acuzat SUA că au deteriorat cooperarea multilaterală și Organizația Mondială a Sănătății. „China salută decizia Statelor Unite de a se reangaja la OMS, dar Washingtonul trebuie el însăși să respecte cele mai înalte standarde, în loc să acuze alte țări”, a precizat purtătoarea de cuvânt.

De mai bine de o săptămână, o echipă de experți din cadrum OMS se află în China pentru a investiga circumstanțele apariției primului caz de coronavirus. China a refuzat să furnizeze date neprelucrate privind primele cazuri de Covid echipei care anchetează originile pandemiei.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page