top of page

SUA au raportat duminică cel mai mic număr de decese Covid-19 în peste șase luni



Controversele legate de vaccinul produs de AstraZeneca continuă chiar și după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) au confirmat că acest ser nu reprezintă un pericol, recomandându-le țărilor din întreaga lume să nu suspende administrarea acestuia. Toate aceste controverse au apărut după ce Danemarca inițial, și apoi, mai multe alte țări europene au înregistrat decese la persoane vaccinate cu AstraZeneca. Cea mai mare acuzație se referă la formarea cheagurilor de sânge după administrarea acestuia.

Recent, Agenția britanică de reglementare a medicamentelor a identificat 30 de cazuri de coagulare a sângelui după utilizarea acestui vaccin, dezvoltat de compania suedeză în colaborare cu Universitatea Oxford. Numărul confirmat de Agenția britanică este cu 25 mai multe decât raportase la jumătatea lunii martie. Pe 18 martie, agenția britanică anunțase că au fost înregistrate cinci cazuri de formare de cheaguri de sânge la creier din 11 milioane de doze administrate. Conform Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, „nu a primit astfel de notificări în cazul vaccinului produs de Pfizer şi BioNTech. Totuși, beneficiile vaccinului în prevenirea Covid-19 depăşesc cu mult orice posibil risc de formare de cheaguri de sânge”.

Joia trecută însă, dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate, Marea Britanie a raportat 22 de cazuri de tromboză la nivelul sinusurilor cerebrale, afecțiune extrem de rară, și opt cazuri de coagulare asociată cu o scădere a numărului trombocitelor. Până în prezent, peste 30 de milioane de persoane au primit prima doză în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, în timp ce trei milioane au primit și a doua doză.

Recunoscând că există posibilitatea ca vaccinul AstraZeneca să aibă efecte secundare, neobișnuite, expertul american în boli infecțioase, Anthony Fauci, a declarat că „este posibil ca Statele Unite ale Americii nici să nu aibă nevoie de acest ser, chiar dacă primește aprobarea Food and Drug Administration (FDA)”.

„Senzația mea este că, având în vedere relațiile contractuale pe care le avem cu mai multe companii, avem suficient vaccin pentru a asigura necesarul nostru fără a invoca AstraZeneca. Statele Unite au încheiat suficiente contracte cu alți producători de vaccinuri pentru a-și imuniza întreaga populație și, posibil, chiar pentru a fi administrate doze suplimentare în toamnă. Dacă vă uitaţi la numărul de doze pe care le vom primi, cantitatea pe care o putem lua de la J&J, Novavax şi Moderna, dacă contractăm mai multe, este posibil să putem gestiona orice administrare suplimentară de doze, dar nu pot spune asta cu siguranţă”, a transmis cel care ghidează răspunsul național la criza provocată de Covid-19.

Potrivit datelor raportate de Universitatea Johns Hopkins, SUA au raportat duminică cel mai mic număr de decese asociate cu coronavirus în peste șase luni. Cu doar 227 de decese confirmate, bilanțul total al deceselor a ajuns la 555.001. Cele 227 de morți reprezintă doar o treime din media săptămână de 816 decese. Acest „minim record” nu a mai fost întregistrat pe teritoriile Statelor nite din data de 27 septembrie 2020. O altă veste bună vine și în ceea ce privește numărul de cazuri noi. Potrivit specialiștilor, în weekend a fost raportat un număr semnificativ mai mic de cazuri noi la nivel național – 36.670, totalul infectărilor ajungând în prezent la 30.706.129. În New York au fost înregistrate cele mai multe intre cazuri noi de coronavirus (7.607) și de decese (82).

Această luptă împotriva Covid-19 este susținută intens de ritmul cu care se administrează vaccinurile. Potrivit datelor publicate duminică de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, aproximativ 165 de milioane de doze de vaccin anti-Coronavirus au fost administrate la nivel național.

La celălalt pol, Europa rămâne cu mult în urma SUA, în ceea ce privește vaccinarea, în condițiile în care doar 11,7% din populația UE este la prima doză de vaccin în timp ce americanii au vaccinare 30% din populație. În plus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) critică aspru ritmul lent de vaccinare împotriva Covid-19 pe teritoriul bătrânului continent.

Conform specialiștilor, doar 5% dintre cetățenii Uniunii Europene au fost vaccinați cu a doua doză de vaccin, față de 15,9% din populația aflată de cealaltă parte a Atlanticului. „Deşi unele ţări mai mici din UE, cum ar fi Malta, se descurcă bine, administrând zilnic o doză la mai mult de 1% din populaţie, rata în cele mai mari patru economii ale blocului, Germania, Franţa, Spania şi Italia, este de trei ori mai lentă. În aceste patru ţări a fost vaccinată aproape 12% din populaţie, ceea ce reprezintă aproximativ media din UE”, informează Protv.

Până în prezent, Marea Britanie, care nu mai face parte din UE, ocupă o poziţie importantă în clasament țărilor cu cea mai mare rată de vaccinare (45,5% din populaţie), urmată de Malta (32,3%), Ungaria (21,4%) şi Serbia (21,3%). Alte ţări europene, în principal în fostul bloc de Est, progresează mult mai lent, cum ar fi statele membre ale UE Bulgaria (5,4%) şi Letonia (6,1%), dar şi Ucraina (0,6%), Republica Moldova (1%), Muntenegru (3,1%) şi Albania (4,1%).

Etichete:

 

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page