SUA acuză China că furnizează echipament militar Rusiei în războiul cu Ucraina
În timp ce poporul ucrainean se luptă între viață și moarte pentru a-și apăra țara de invazia nemiloasă a Rusiei, întreaga planetă privește înmărmurită și neputincioasă. Singurul mod în care s-a intervenit până acum de părți terțe a fost prin aplicarea unei serii de sancțiuni dure Moscovei și prin aprovizionarea Ucrainei cu echipament militar.
În cele 19 zile de război, fiecare tabără își numără nu doar pagubele ci și aliații. În acest sens, Statele Unite ale Americii acuză China de faptul că intervine în invazia cauzată de ruși, aprovizionându-i pe aceștia cu armament. Practic, oficiali americani, care și-au păstrat anonimatul, au declarat că Rusia a cerut Chinei echipamente militare.
„Rusia a cerut ajutor economic şi militar Chinei pentru a continua războiul în Ucraina şi a ocoli sancţiunile occidentale, într-un moment în care Washingtonul a avertizat Beijingul să nu acorde asistenţă Moscovei. Rusia a cerut Chinei să îi furnizeze echipament militar pentru război şi ajutor economic în efortul de a depăşi sancţiunile internaţionale”, a informat duminică cotidianul american New York Times (NYT).
La auzul acestei afirmații, Rusia a transmis că nu a cerut asistență Chinei și că este capabilă să își atingă singură obiectivele în Ucraina. „Rusia are propriul potenţial independent de a continua operaţiunea. După cum am spus, aceasta decurge conform planului şi va fi finalizată la timp şi în totalitate”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov.
La rândul său, Beijingul consideră dezinformare din partea SUA acuzațiile potrivit cărora Rusia i-a cerut ajutorul. „Nu am auzit niciodată vorbindu-se despre asta. SUA au răspândit dezinformare care vizează China în problema Ucrainei, cu rea intenţie”, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Zhao Lijian
De altă parte, Emily Horne, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a transmis în cadrul unui comunicat că SUA supraveghează îndeaproape măsura în care China furnizează, într-un fel sau altul, asistenţă materială sau economică Rusiei, adăugând că este un subiect de preocupare pentru americani.
„Am făcut cunoscut Beijingului că nu vom rămâne pasivi şi nu vom lăsa nicio ţară să compenseze pierderile Rusiei cauzate de sancţiunile economice, impuse de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie. Absolut, vor fi consecinţe în cazul unor acţiuni importante vizând să ocolească sancţiunile. Nu vom permite ca acest lucru să meargă mai departe şi să permitem să existe un colac de salvare pentru Rusia din aceste sancţiuni economice din orice ţară, oriunde în lume. Deşi SUA credeau că China era conştientă de faptul că liderul rus Vladimir Putin planifică ceva înainte să se întâmple invazia, Beijingul s-ar putea să nu fi înţeles toată amploarea acesteia. Acţiunea militară a Rusiei este acum în a treia săptămână şi a îngrozit o mare parte din lume. Pentru că este foarte posibil ca Putin să-i fi minţit în acelaşi mod în care i-a minţit pe europeni şi pe alţii”, a precizat consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, după ce s-a întâlnit cu principalul diplomat al Chinei, Yang Jiechi, pentru discuţii la Roma.
„Am spus foarte clar atât în privat, cât şi în public Beijingului că vor exista consecinţe în cazul că va oferi unui astfel de sprijin”, a insistat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
Bine cunoscuta prietenie dintre China și Rusia s-a văzut încă de la începutul acestui război, lansat în data de 24 februarie când, regimul comunist chinez s-a abţinut să îl îndemne pe preşedintele rus Vladimir Putin să-şi retragă trupele din Ucraina. „Dacă va ajuta Rusia, China s-ar expune la sancţiuni substanţiale şi ar deveni un paria. Refuzul ar menţine deschisă posibilitatea cooperării cu Occidentul”, a estimat pe Twitter diplomatul american Richard Haass, preşedintele think-tankului Council on Foreign Relations.
Comentarios