top of page

SUA a vaccinat peste 20% din populația sa




Cea mai afectată țară din lume de pandemia de coronavirus, Statele Unite ale Americii, a reușit într-un timp record să vaccineze peste 20% din populația sa, al cărei total se ridică la 328 de milioane de locuitori. Cu un ritm de 3 milioane de doze administrate zilnic, americanii se bucură de aceste cifre ca de o speranță privind revenirea la normalitate însă specialiștii se tem deja de un nou val al pandemiei, din cauza renunțării premature la măsurile-barieră. Din păcate, mulți oameni nesocotesc restricțiile și chiar protestează pe străzi, neluând în seama pericolul la care se expun. „Încă suntem în război cu acest virus ucigaș. Ne-am întărit apărarea, dar suntem departe de a fi câștigat războiul. Repet apelul adresat guvernatorilor, primarilor și altor lideri locali de a menține ori reinstitui obligativitatea măștilor. Purtați măști! Masca pe față! Este o datorie patriotică! E singura șansă de a reveni vreodată la normalitate! Pe de altă parte, promit că aproape toți adulții americani vor fi eligibili pentru vaccinare în jurul datei de 19 aprilie, mai repede decât precedentele angajamente ale administrației mele”, a avertizat președintele american, Joe Biden.

În același sens, Rochelle Walensky, directoarea Centrului American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a lansat și ea un avertisment dur către populație: „Media la șapte zile este puțin sub 60.000 de cazuri zilnic, o creștere cu 10% față de săptămână precedentă. Și numărul de spitalizări a crescut. Media ultimelor 7 zile a fost de 4.800 de internări pe zi, față de 4.600 în săptămână dinainte. Și numărul deceselor începe să crească, cu 3% mai multe față de perioada anterioară, până la o medie de 1.000 zilnic. Îngrijorătoare este și înmulțirea infectărilor în rândul copiilor: 64.000 de cazuri raportate în ultima săptămână, o tendință confirmată și de statele europene în care noile variante ale virusului sunt deja predominante. Creșterea de 16 procente a mediei naționale de infectări a determinat-o pe o doctoriță să lase deoparte cifrele seci și să adreseze americanilor un mesaj disperat. Am de gând să vă vorbesc despre sentimentul meu că suntem iarăși în pragul unei faze apocaliptice. Nu vorbesc doar ca director CDC, ci ca soție, mamă și fiică. Și vă rog să mai rezistați un pic!”

Lupta împotriva noului coronavirus a adus multe critici oficililor din SUA, acuzați că încearcă să cumpere cele mai eficiente vaccinuri, lăsând restul lumii să se confrunte cu întârzieri de livrări. În acest sens, secretarul de stat american, Antony Blinken, a mărturisit că „SUA vor deveni în următoarele luni liderul accesului mondial la vaccinul împotriva Covid-19 după prime contribuții pentru Mexic și Canada. Prevăd că în măsura în care vom continua să vaccinăm întreaga populaţie americană, vom fi în măsură să facem mai mult în restul lumii. În următoarele luni, sunt convins că Statele Unite vor deveni liderul pentru a garanta accesul la vaccinuri în lume”. Până în prezent, Washingtonul a anunţat deja acorduri pentru a trimite 2,5 milioane de doze în Mexic şi 1,5 milioane de doze în Canada, însă SUA contribuie cu 2 miliarde de dolari și la COVAX, mecanismul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de ajutorare a celor mai afectate ţări, angajându-se să vireze încă 2 miliarde de dolari până în 2022 în măsura în care alte ţări îşi sporesc propria contribuţie.

Între timp, țara vecină, Cuba a anunțat ieri deputul campaniei de vaccinare a celor 124.000 de angajați în domeniul sanitar. Autoritățile din Cuba vor utiliza serul Abdala, al doilea vaccin candidat al său împotriva coronavirus, într-un test la scară largă în rândul populațiilor cu risc, desfășurat în Santiego de Cuba, Guantanamo și Bayamo. “Studiul de intervenţie controlat cu vaccinul Abdala a fost aprobat de autoritatea de reglementare cubaneză (Cecmed) sâmbătă, 27 martie, iar astăzi (luni) am început vaccinarea”, a declarat pentru televiziunea cubaneză directorul pentru Ştiinţe şi Inovaţie al grupului farmaceutic de stat BioCubaFarma, Rolando Pérez.

Între timp, autorităţile cubaneze au lansat, alte două studii de intervenţie săptămâna trecută cu vaccinul candidat Soberana 2, aflat tot în faza 3 a testelor clinice, ultima fază înainte de aprobarea finală. Unul dintre ele implică 150.000 de angajaţi în domeniul sănătăţii, iar la celălalt 1,7 milioane de locuitori, inclusiv sportivi calificaţi pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Potrivit lui Rolando Pérez, aceste două studii, efectuate pe voluntari şi fără placebo (toţi primesc direct vaccinul), vor continua până în luna mai iar obiectivul lor este de a demonstra eficienţa la scară largă a ambelor formule chiar înainte de a primi undă verde. “În plus, BioCubaFarma va prezența în aprilie autorităţii de reglementare a medicamentelor cererea de studii clinice pentru vaccinurile candidate Soberana 1 şi Soberana 2 în rândul populaţiei pediatrice. O primă etapă a acestor teste clinice se referă la copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani şi următoarea la cei cu vârste între 5 şi 11 ani“, a mai spus el.


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page